Okra
Leírás
A növény neve sokáig Abelmoschus esculentus volt. Az utóbbi években a rendszertankönyvek már Hibiscus esculentus néven említik, a mályvafélék családjába sorolják. Magyarul okrának vagy gombónak nevezik. A trópusi, szubtrópusi országokban terjedt el. Indiától Ausztráliáig, a csendes-óceáni szigetvilágban szinte mindenütt megtalálható. Indiában, a Maláj-félszigeten viszonylag nagy területen termesztik, de Amerikában is megtaláljuk. A mérsékelt égövön kísérleteznek a meghonosításával. Magyarországon is megkísérelték már a termesztését.A tövenként előforduló 5-6 termés fiatal állapotban fogyasztható, később a termésfal megkeményedik, sárgászöld színe sötétbarnává válik. Az igen zsenge, éretlen termések fontos leves- és saláta-alapanyagok a meleg égöv országaiban. Savanyúság és főzelék készítésére is alkalmasak. A nagy nyálkatartalmú terméseket szeletelve, aprítva használják fel önálló levesek, mártások készítésére, húslevesek sűrítésére és ízesítésére. Helyenként fűszerként is szerepel.Magját pörkölve kávépótlóként is ismerik. Télire az okrát felkarikázva és zsinegre fűzve szárítják. Zsenge állapotban konzervként is feldolgozzák. Önálló salátának vagy salátaízesítőként is elkészíthető. Népi gyógyászatban bél-, emésztőszervi megbetegedések ellen használják.
Mikor vegyem
Fiatal példányokat, amikor még sárgászöld színüek.
hogyan tároljam
Hűvös helyen.
100g Okra
fehérjetartalom
1.93 g
zsírtartalom
0.07 g
szénhidráttartalom
7.45 g
víztartalom
89.58 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
82 mg
Foszfor
61 mg
Magnézium
57 mg
Nátrium
7 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.215 g
C vitamin
23 mg
Kolin
12.3 mg
Niacin - B3 vitamin
1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.93 g
Zsír
telített zsírsav
0.026 g
egyszeresen telített zsírsav
0.017 g
többszörösen telített zsírsav
0.027 g
ásványi anyagok
Kalcium
82 mg
Vas
0.62 mg
Magnézium
57 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
7 mg
Cink
0.58 mg
Réz
0.109 mg
Mangán
0.788 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
3.2 g
cukor
1.48 g
víz
89.58 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.2 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.06 mg
Niacin - B3 vitamin
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.245 mg
Folát
60 µg
Kolin
12.3 mg
Alfa-karotin
27 µg
Béta-karotin
416 µg
Lutein+zeaxantin
280 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
31.3 µg
A vitamin
36 µg
C vitamin
23 mg
B6 vitamin
0.215 g