Okra

Okra

Leírás

A növény neve sokáig Abelmoschus esculentus volt. Az utóbbi években a rendszertankönyvek már Hibiscus esculentus néven említik, a mályvafélék családjába sorolják. Magyarul okrának vagy gombónak nevezik. A trópusi, szubtrópusi országokban terjedt el. Indiától Ausztráliáig, a csendes-óceáni szigetvilágban szinte mindenütt megtalálható. Indiában, a Maláj-félszigeten viszonylag nagy területen termesztik, de Amerikában is megtaláljuk. A mérsékelt égövön kísérleteznek a meghonosításával. Magyarországon is megkísérelték már a termesztését.A tövenként előforduló 5-6 termés fiatal állapotban fogyasztható, később a termésfal megkeményedik, sárgászöld színe sötétbarnává válik. Az igen zsenge, éretlen termések fontos leves- és saláta-alapanyagok a meleg égöv országaiban. Savanyúság és főzelék készítésére is alkalmasak. A nagy nyálkatartalmú terméseket szeletelve, aprítva használják fel önálló levesek, mártások készítésére, húslevesek sűrítésére és ízesítésére. Helyenként fűszerként is szerepel.Magját pörkölve kávépótlóként is ismerik. Télire az okrát felkarikázva és zsinegre fűzve szárítják. Zsenge állapotban konzervként is feldolgozzák. Önálló salátának vagy salátaízesítőként is elkészíthető. Népi gyógyászatban bél-, emésztőszervi megbetegedések ellen használják.

Mikor vegyem

Fiatal példányokat, amikor még sárgászöld színüek.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Okra

fehérjetartalom

1.93 g

zsírtartalom

0.07 g

szénhidráttartalom

7.45 g

víztartalom

89.58 g

gramm okra?

Top ásványi anyagok

Kalcium

82 mg

Foszfor

61 mg

Magnézium

57 mg

Nátrium

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.215 g

C vitamin

23 mg

Kolin

12.3 mg

Niacin - B3 vitamin

1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.93 g

Zsír

telített zsírsav

0.026 g

egyszeresen telített zsírsav

0.017 g

többszörösen telített zsírsav

0.027 g

ásványi anyagok

Kalcium

82 mg

Vas

0.62 mg

Magnézium

57 mg

Foszfor

61 mg

Nátrium

7 mg

Cink

0.58 mg

Réz

0.109 mg

Mangán

0.788 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

3.2 g

cukor

1.48 g

víz

89.58 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.2 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.06 mg

Niacin - B3 vitamin

1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.245 mg

Folát

60 µg

Kolin

12.3 mg

Alfa-karotin

27 µg

Béta-karotin

416 µg

Lutein+zeaxantin

280 µg

E vitamin

0.27 mg

K vitamin

31.3 µg

A vitamin

36 µg

C vitamin

23 mg

B6 vitamin

0.215 g

16 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...