Flódni torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bodnár Évi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
8 kcal
-
94g alma44 kcal
-
6g méz19 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
19g dió123 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4g étcsokoládé20 kcal
-
19g fehérbor15 kcal
-
19g mák98 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
3g mazsola8 kcal
-
19g fehérbor15 kcal
-
25g szilvalekvár39 kcal
-
7g tojás9 kcal
Összesen
900
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
67 kcal
-
750g alma351 kcal
-
50g méz152 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
150g dió981 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
30g étcsokoládé164 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
150g mák788 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
7209
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
7.4g finomliszt27 kcal
-
7.4g rétesliszt27 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
3g porcukor11 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
2 kcal
-
27.8g alma13 kcal
-
1.9g méz6 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5.6g dió36 kcal
-
3g porcukor11 kcal
-
1.1g étcsokoládé6 kcal
-
5.6g fehérbor5 kcal
-
5.6g mák29 kcal
-
3g porcukor11 kcal
-
0.8g mazsola2 kcal
-
5.6g fehérbor5 kcal
-
7.4g szilvalekvár11 kcal
-
2g tojás3 kcal
Összesen
265
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 872.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 328 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 358 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.1 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 136.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
900
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 112.8 g
Zsír
-
Összesen 357.4 g
-
Telített zsírsav 131 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 125 g
-
Koleszterin 1263 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6982.8 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 2628 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 983 mg
-
Foszfor 2863 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 865 g
-
Cukor 393 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 1092.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1696 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 518 micro
-
Kolin: 825 mg
-
Retinol - A vitamin: 1642 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 577 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1192 micro
Összesen
7209
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 40.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
265
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg finomliszt
-
20 dkg rétesliszt
-
20 dkg vaj
-
8 dkg porcukor
-
3 db tojássárgája
-
0.5 kávéskanál sütőpor
-
0.8 dl félszáraz fehérbor
-
3 nagy db alma
-
2 ek méz
-
0.5 fél citromból nyert citromlé
-
1 kávéskanál szegfűszeg
-
15 dkg dió
-
8 dkg porcukor
-
3 dkg étcsokoládé
-
15 dkg mák
-
8 dkg porcukor
-
1 marék mazsola
-
1 db tojás
Elkészítés
- Először a tésztát készítjük el. Tálba szitáljuk a kétféle lisztet, belekeverjük a porcukrot, a sütőport és a sót. A hideg vajat ráreszeljük, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a hideg bort is. Jól összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és átlátszó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, amíg a töltelékeket elkészítjük. Fontos, hogy vajas tészta ne melegedjen át! Könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapunk. Ha picit ragadna, adjunk kevés lisztet hozzá.
- Az almás töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almákat, alaposan kinyomkodjuk a levét, hogy ne áztassa el a tésztát. Rácsavarjuk a citrom levét, ráöntjük a mézet, rászórjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük.
- A diós réteghez kis lábasba tesszük a bort, hozzáöntjük a cukrot, és addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a darált diót, az összetört csokoládét, elkeverjük és lassú tűzön, állandó kavargatással, 1-2 percig összefőzzük.
- A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a diósat, de a csoki helyett mazsolát teszünk bele.
- Elővesszük a hűtőből a pihentetett tésztát, és a 2/3-át lisztezett felületen (közel) kör alakúra nyújtjuk, majd a kivajazott kilisztezett, 22 cm-es piteformába tesszük úgy, hogy a forma oldalát is befedje. A kilógó széleket konyhai ollóval, vagy egy éles késsel levágjuk és a megmaradt tésztához tesszük. A tésztát megkenjük a szilvalekvár felével, majd rákenjük a kihűlt mákos tölteléket.
- A maradék tésztát háromfelé osztjuk. (Érdemes mérleggel szétosztani, mert így biztos egyforma vastagok lesznek a lapok.) Az egyik harmadot lisztezett felületen (közel) kör alakúra nyújtjuk, és egy méretes tortakarika aljával kiszúrjuk, hogy tényleg kör alakú legyen. (A leeső tésztát kettéválasztva hozzáadjuk a megmaradt két adaghoz.) Picit meglisztezzük a tetejét, rátekerjük a nyújtófára és ennek segítségével ráterítjük a mákra. Ezt is megkenjük a maradék szilvalekvárral, rásimítjuk a diós tölteléket, és befedjük a következő tésztakoronggal, amit a leírt módon szabunk méretre. Erre halmozzuk az almás keveréket, és befedjük az utolsó adag kinyújtott és méretre szabott tésztával. Mielőtt feltekernénk a nyújtófára, a közepét szúrjuk ki egy fenyőfa alakú formával. Mivel elég sok töltelék van benne, ezért biztonságosabb, ha jól körbeszurkáljuk egy vékony hústűvel, hogy a gőz biztonságosan tudjon távozni sülés közben.
- A tészta széleit a tál pereme mentés összenyomkodjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. Várjuk meg, amíg kihűl, csak utána szeleteljük. Fűtetlen helyen (de nem hűtőben!) sokáig eláll (ha marad).
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 9
- Feltöltés dátuma: 2024. november 26.
Ajánló
Elég időigényes ez a sütemény, de egy ilyen látványos, igazi ünnepi hangulatot árasztó és emellett nagyon-nagyon finom tortával igencsak el tudjuk kápráztatni vendégeinket. A háziasszony ázsióját is mindenképpen magasra emeli.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Bodnár Évi
20 recept
A flódni eredetileg egy zsidó sütemény, amit purim ünnepre sütöttek a zsidó asszonyok. A purim örömünnep, talán ezért került a szokásosnál is több és finomabb töltelék ebbe a süteménybe. Megtalálható benne a dió, a mák, a sűrű szilvalekvár és az alma is. Ma már a mi ünnepeinkhez is hozzátartozik, nagyon sok családnál kerül a karácsonyi asztalra, ha nem is torta formában.