Flódni 2.
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
58g vaj412 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
30g fehérbor25 kcal
-
0g só0 kcal
Az almatöltelékhez
-
250g alma117 kcal
-
6g méz19 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
43g fehérbor35 kcal
-
4g zsemlemorzsa15 kcal
A diótöltelékhez
-
58g dió376 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
8g mazsola22 kcal
-
8g étcsokoládé41 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
A máktöltelékhez
-
58g mák302 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
104 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
8g mazsola22 kcal
-
18g fehérbor14 kcal
A szilvalekvárhoz
-
38g szilvalekvár58 kcal
-
18g aszalt szilva42 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
230g vaj1649 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
120g fehérbor98 kcal
-
1g só0 kcal
Az almatöltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
25g méz76 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
170g fehérbor139 kcal
-
15g zsemlemorzsa59 kcal
A diótöltelékhez
-
230g dió1504 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
30g mazsola90 kcal
-
30g étcsokoládé164 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
A máktöltelékhez
-
230g mák1208 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
150g sárgabaracklekvár417 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
30g mazsola90 kcal
-
70g fehérbor57 kcal
A szilvalekvárhoz
-
150g szilvalekvár233 kcal
-
70g aszalt szilva168 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
14.3g finomliszt52 kcal
-
6.6g vaj47 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
3.4g fehérbor3 kcal
-
0g só0 kcal
Az almatöltelékhez
-
28.7g alma13 kcal
-
0.7g méz2 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
4.9g fehérbor4 kcal
-
0.4g zsemlemorzsa2 kcal
A diótöltelékhez
-
6.6g dió43 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
0.9g mazsola3 kcal
-
0.9g étcsokoládé5 kcal
-
2.9g fehérbor2 kcal
A máktöltelékhez
-
6.6g mák35 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
4.3g sárgabaracklekvár12 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
0.9g mazsola3 kcal
-
2g fehérbor2 kcal
A szilvalekvárhoz
-
4.3g szilvalekvár7 kcal
-
5 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.2 g
Zsír
-
Összesen 116.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 47 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2691.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 997 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 1012 mg
-
Nátrium 218 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 289.3 g
-
Cukor 132 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 358 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 465 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 190 mg
-
Retinol - A vitamin: 442 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 238 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 292 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 152.7 g
Zsír
-
Összesen 464.5 g
-
Telített zsírsav 153 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 187 g
-
Koleszterin 1111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10766.6 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 262 mg
-
Kálcium 3987 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 1482 mg
-
Foszfor 4049 mg
-
Nátrium 870 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 29 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1157.2 g
-
Cukor 527 mg
-
Élelmi rost 108 mg
VÍZ
-
Összesen 1431.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1860 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 93 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 703 micro
-
Kolin: 758 mg
-
Retinol - A vitamin: 1769 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 953 micro
-
β-crypt 183 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1166 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 41 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
10 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
120 ml fehérbor
-
0.3 kk só
Az almatöltelékhez
-
1 kg alma
-
1 ek méz
-
1 ek cukor
-
5 db szegfűszeg
-
170 ml fehérbor
-
1.5 ek zsemlemorzsa
A diótöltelékhez
A máktöltelékhez
-
15 dkg sárgabaracklekvár
-
3 dkg cukor
-
3 dkg mazsola
-
70 ml fehérbor
A szilvalekvárhoz
-
7 dkg aszalt szilva
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (tapasztalatom szerint kézzel a legegyszerűbb), és fóliába csomagolva egy napra (de min. egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
- Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és megpároljuk a többi hozzávalóval. (A szegfűszeget érdemes teatojásba tenni.) Mikor félig-meddig szétfőtt, puha, szűrőben lecsepegtetjük, a bort felfogjuk, majd a zsemlemorzsát is az almához keverjük.
- A diós töltelékhez a diót az almától maradt fűszeres borral és a többi hozzávalóval megfuttatjuk. (Ha 1 dl-nél kevesebb bor marad, kipótoljuk.)
- A mákos töltelékhez a mákot megfuttatjuk a boron a többi hozzávalóval.
- Az aszalt szilvát apróra vágjuk, és a házi szilvalekvárhoz keverjük.
- Mikor már minden hozzávalót teljesen (!) kihűlt, elővesszük a tésztát és 5 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán az első lapot 1-2 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. (Az eredeti recept szerint ekkora adag flódni őzgerinc-szerű, hosszúkás formában készül, de nekem nem fért bele. Kb. kétszer olyan szélesre nyújtottam a tésztát, és még így is bőven lett rá töltelék, de lehet próbálkozni.)
- Megkenjük a tésztát a diókrémmel, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre jön a mák, majd tészta, alma, tészta, szilvalekvár, végül újra tészta.
- A legfelső lapot villával megszurkáljuk, a megmaradt tojással megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha tűpróbánál már semmi nem ragad rá, és a teteje is szép piros. (Bár nekem már fél óra után le kellett takarni a tetejét, mert égett, vigyázzunk rá!)
- Porcukorral meghintve, kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 150 perc
- Receptkönyvben: 605
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 128612
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 04.
Ajánló
Egy nappal előre el lehet nyugodtan készíteni, egy éjszaka pihenés még jót is tesz neki! És amúgy fémdobozban elvan, mint a befőtt - nem mintha hosszú életre lenne kárhoztatva...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A szüleim (egyik) baráti társasága épp akkor járt nálunk a múltkor, mikor Eszter nagymamájának kakaós kalácsát először próbáltam ki - a fantasztikus recept érdeme is, hogy nem maradtam szégyenben. :) Fixáltuk is, hogy mivel én még sosem jártam náluk Jászberényben, hamarosan visszaadom a látogatást, persze nem egyedül. A vendéglátó hölgy húslevese és krumplifőzeléke után kiterülve beszélgettünk, nem meglepő módon amolyan krúdysan... :) Szó szót követett, s édesapám megkérdezte, tudok-e én flódnit csinálni. Mondom, még sosem sütöttem, de ki kell próbálni, valószínűleg sikerülne. Aztán a flódni többet nem került elő, bennem viszont azóta is motoszkált (biztos, hogy sikerülne? és egyáltalán, milyen is a flódni?) a gondolat. Mivel édesapám ma újra Jászberénybe utazott (ezúttal az evés mellékvágányra került, dolgozniuk kellett), alkalom is adódott a kísérletre, mely egyben bizonyítás is volt: sikerülne. :) Nem is találhattam volna jobb forrást a Fűszer és Lélek-nél. Gondolom, Fűszeres Eszter receptje valóban autentikus, jiddis forrásból származik, de nem kell félteni, rendesen felturbózta. A diós töltelékbe csempészett csoki, a szilvalekvár aszalt gyümölccsel való színesítése extrán finommá teszi ezt az amúgy is nehezen elrontható süteményt. Több helyen próbáltam utánanézni a flódni történetének, de talán tényleg olyan egyszerű a lényege, amilyennek tűnik: egyszer egy tehetős, pesti zsidó mámi úgy döntött, minden jót, ami eszébe jut, egy tepsibe halmoz, s ezzel teszi boldoggá a hanukát ünneplő családot - láthatóan, ízlelhetően: sikerült. :) (Remélem, nem szentségsértés ilyen kis háttérsztorit kreálni, ha valaki tud ennél hitelesebbet, mindenképp szóljon!) Mondom, nehezen lehet elrontani, a tészta könnyen dolgozható, a töltelékek egyszerűek, aztán már csak egymásra kell dobni, és garantált a teljes siker. Persze, időigényes, de biztos, hogy gyorsabban megvan, mint egy mákos meg egy diós bejgli, plusz egy almás pite együtt... :) UPGRADE! Édesapám majdnem teljesen meg volt elégedve, csak a csokis extrás diótöltelék nem nyerte meg konzervatív lelke tetszését. Állította, hogy egy másik gyűjteményben kellett volna keresnem receptet - elég naivan, mert ugyan neki gyerekkori alapélménye a flódni, a tetemes családi könyvgyűjteményben nem leltem nyomát, még Horváth Ilonánál (!) sem. Ellenben egy szakadozott Erdélyi lakoma című opuszt nézegetve belebotlottam egy bizonyos fládniba, mely tényleg emlékeztet a flódnira. A könyv leírása szerint "a kindli egyik változata" (a kindlit a neve miatt egyszer kipróbálom! :) és "purimra készülő édesség". Hát, ezek szerint az erdélyi zsidók purimkor sütötték, nem hanukára. Ennyivel okosabbak lettünk. :)