r
Nosalty Logó

Flódni 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Flódni 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Összesen 2362 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Összesen 9450 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Összesen 272 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.2 g

Zsír

  • Összesen
    116.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2691.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    997 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    1012 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    289.3 g
  • Cukor
    132 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    358 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    465 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    442 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 2362 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    152.7 g

Zsír

  • Összesen
    464.5 g
  • Telített zsírsav
    153 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    187 g
  • Koleszterin
    1111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10766.6 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    262 mg
  • Kálcium
    3987 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    1482 mg
  • Foszfor
    4049 mg
  • Nátrium
    870 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1157.2 g
  • Cukor
    527 mg
  • Élelmi rost
    108 mg

VÍZ

  • Összesen
    1431.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1860 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    703 micro
  • Kolin:
    758 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1769 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    953 micro
  • β-crypt
    183 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1166 micro
Összesen 9450 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (tapasztalatom szerint kézzel a legegyszerűbb), és fóliába csomagolva egy napra (de min. egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
  2. Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és megpároljuk a többi hozzávalóval. (A szegfűszeget érdemes teatojásba tenni.) Mikor félig-meddig szétfőtt, puha, szűrőben lecsepegtetjük, a bort felfogjuk, majd a zsemlemorzsát is az almához keverjük.
  3. A diós töltelékhez a diót az almától maradt fűszeres borral és a többi hozzávalóval megfuttatjuk. (Ha 1 dl-nél kevesebb bor marad, kipótoljuk.)
  4. A mákos töltelékhez a mákot megfuttatjuk a boron a többi hozzávalóval.
  5. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, és a házi szilvalekvárhoz keverjük.
  6. Mikor már minden hozzávalót teljesen (!) kihűlt, elővesszük a tésztát és 5 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán az első lapot 1-2 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. (Az eredeti recept szerint ekkora adag flódni őzgerinc-szerű, hosszúkás formában készül, de nekem nem fért bele. Kb. kétszer olyan szélesre nyújtottam a tésztát, és még így is bőven lett rá töltelék, de lehet próbálkozni.)
  7. Megkenjük a tésztát a diókrémmel, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre jön a mák, majd tészta, alma, tészta, szilvalekvár, végül újra tészta.
  8. A legfelső lapot villával megszurkáljuk, a megmaradt tojással megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha tűpróbánál már semmi nem ragad rá, és a teteje is szép piros. (Bár nekem már fél óra után le kellett takarni a tetejét, mert égett, vigyázzunk rá!)
  9. Porcukorral meghintve, kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Receptkönyvben: 605
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 128612
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 04.

Ajánló

Egy nappal előre el lehet nyugodtan készíteni, egy éjszaka pihenés még jót is tesz neki! És amúgy fémdobozban elvan, mint a befőtt - nem mintha hosszú életre lenne kárhoztatva...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

A szüleim (egyik) baráti társasága épp akkor járt nálunk a múltkor, mikor Eszter nagymamájának kakaós kalácsát először próbáltam ki - a fantasztikus recept érdeme is, hogy nem maradtam szégyenben. :) Fixáltuk is, hogy mivel én még sosem jártam náluk Jászberényben, hamarosan visszaadom a látogatást, persze nem egyedül. A vendéglátó hölgy húslevese és krumplifőzeléke után kiterülve beszélgettünk, nem meglepő módon amolyan krúdysan... :) Szó szót követett, s édesapám megkérdezte, tudok-e én flódnit csinálni. Mondom, még sosem sütöttem, de ki kell próbálni, valószínűleg sikerülne. Aztán a flódni többet nem került elő, bennem viszont azóta is motoszkált (biztos, hogy sikerülne? és egyáltalán, milyen is a flódni?) a gondolat. Mivel édesapám ma újra Jászberénybe utazott (ezúttal az evés mellékvágányra került, dolgozniuk kellett), alkalom is adódott a kísérletre, mely egyben bizonyítás is volt: sikerülne. :) Nem is találhattam volna jobb forrást a Fűszer és Lélek-nél. Gondolom, Fűszeres Eszter receptje valóban autentikus, jiddis forrásból származik, de nem kell félteni, rendesen felturbózta. A diós töltelékbe csempészett csoki, a szilvalekvár aszalt gyümölccsel való színesítése extrán finommá teszi ezt az amúgy is nehezen elrontható süteményt. Több helyen próbáltam utánanézni a flódni történetének, de talán tényleg olyan egyszerű a lényege, amilyennek tűnik: egyszer egy tehetős, pesti zsidó mámi úgy döntött, minden jót, ami eszébe jut, egy tepsibe halmoz, s ezzel teszi boldoggá a hanukát ünneplő családot - láthatóan, ízlelhetően: sikerült. :) (Remélem, nem szentségsértés ilyen kis háttérsztorit kreálni, ha valaki tud ennél hitelesebbet, mindenképp szóljon!) Mondom, nehezen lehet elrontani, a tészta könnyen dolgozható, a töltelékek egyszerűek, aztán már csak egymásra kell dobni, és garantált a teljes siker. Persze, időigényes, de biztos, hogy gyorsabban megvan, mint egy mákos meg egy diós bejgli, plusz egy almás pite együtt... :) UPGRADE! Édesapám majdnem teljesen meg volt elégedve, csak a csokis extrás diótöltelék nem nyerte meg konzervatív lelke tetszését. Állította, hogy egy másik gyűjteményben kellett volna keresnem receptet - elég naivan, mert ugyan neki gyerekkori alapélménye a flódni, a tetemes családi könyvgyűjteményben nem leltem nyomát, még Horváth Ilonánál (!) sem. Ellenben egy szakadozott Erdélyi lakoma című opuszt nézegetve belebotlottam egy bizonyos fládniba, mely tényleg emlékeztet a flódnira. A könyv leírása szerint "a kindli egyik változata" (a kindlit a neve miatt egyszer kipróbálom! :) és "purimra készülő édesség". Hát, ezek szerint az erdélyi zsidók purimkor sütötték, nem hanukára. Ennyivel okosabbak lettünk. :)

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

A szilvalekvárhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...