Fehér csokis-karamellás vörös bársony torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
31g író13 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0 kcal
-
28g cukor106 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0 kcal
-
1g ecet0 kcal
Krémhez
-
63g tej35 kcal
-
21 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
13g fehér csokoládé67 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g zselatin2 kcal
Díszítéshez
-
13g csokoládé68 kcal
-
9 kcal
-
3g cukorgyöngy10 kcal
Rózsákhoz
-
8g méz23 kcal
-
25g fehér csokoládé135 kcal
Összesen
939
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
250g író100 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0 kcal
-
220g cukor851 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
5g ecet1 kcal
Krémhez
-
500g tej280 kcal
-
171 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
100g tej56 kcal
-
5g zselatin17 kcal
Díszítéshez
-
100g csokoládé546 kcal
-
71 kcal
-
20g cukorgyöngy77 kcal
Rózsákhoz
-
60g méz182 kcal
-
200g fehér csokoládé1078 kcal
Összesen
7509
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
9.5g finomliszt35 kcal
-
0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
4.6g margarin33 kcal
-
9.5g író4 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
8.4g cukor32 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
Krémhez
-
19g tej11 kcal
-
1.7g karamellás pudingpor7 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
3.8g fehér csokoládé21 kcal
-
15.2g habtejszín44 kcal
-
3.8g tej2 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
Díszítéshez
-
3.8g csokoládé21 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0.8g cukorgyöngy3 kcal
Rózsákhoz
-
2.3g méz7 kcal
-
7.6g fehér csokoládé41 kcal
Összesen
288
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 47.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 871.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 351 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.2 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 78.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
939
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.1 g
Zsír
-
Összesen 382.4 g
-
Telített zsírsav 184 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 885 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6970.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 2008 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 1677 mg
-
Nátrium 2805 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 929.5 g
-
Cukor 684 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 626.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2318 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 527 mg
-
Retinol - A vitamin: 2232 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1001 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 563 micro
Összesen
7509
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
288
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
250 g finomliszt
-
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
-
1 kávéskanál só
-
120 g margarin
-
2 teáskanál vanília kivonat
-
220 g cukor
-
2 db tojás
-
1 ek szódabikarbóna
-
1 ek ecet
Krémhez
-
500 ml tej
-
1 tasak karamellás pudingpor
-
6 púpozott ek cukor
-
100 g fehér csokoládé
-
400 ml habtejszín
-
100 ml tej
-
1 ek zselatin
Díszítéshez
-
100 g csokoládé
Rózsákhoz
-
60 g méz
-
200 g fehér csokoládé (Fontos, hogy ez jó minőségű csoki legyen. Én milkából csináltam, attól lejjebb senki se adja, mert nem sikerül!)
Elkészítés
Tésztához
- Az írót (joghurtot) keverjük össze az ételfestékkel (legegyszerűbb a joghurtos dobozban). Közben egy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sót.
- Egy nagyobb edényben keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliát, és egyenként a tojásokat. Robotgéppel keverjük össze.
- A vajas keverékünkhöz adjuk hozzá a piros joghurtot, és szép lassan dolgozzuk bele a lisztet.
- Egy pohárba tegyük bele a szódabikarbónát, és kanalazzuk rá az ecetet. Fel fog pezsegni! A még pezsgő oldatunkat forgassuk bele a tésztába. (Ettől könnyebb lesz, és szép egyenesre sül majd!)
- Öntsük bele az egészet egy zsírpapírral kibélelt tortaformába, és sütőben 180°C-on kb. fél óra alatt megsütjük (azért érdemes ellenőrizni villával vagy tűvel, mert a sülési időt sütője válogatja).
- Ha megsült kivesszük, picit állni hagyjuk, hogy könnyebben ki tudjuk venni, majd megszabadítjuk a sütőpapírtól, és kihűtjük. (Ha esetleg nem piros az elkészült sütemény, kicsit vágjuk körbe. Ha pedig kicsit itt-ott túlsült a tésztánk, nem szabad kidobni, a krém pár óra alatt felpuhítja majd:))
- Töltés előtt kettévágjuk.
Krémhez
- A cukrot egy evőkanál vízzel felolvasztjuk, mikor aranybarna lesz óvatosan (tényleg óvatosan!) hozzáadjuk a tejet (500 ml-t). Elkeverjük, hogy egynemű legyen.
- A pudingport feloldjuk a keverékből kivett fél deci tejben, a többi tejet felforraljuk, majd forráskor hozzáadjuk a pudingos tejet. Beletesszük majdnem az egész csokit, felolvasztjuk (bele lehet tenni az összeset, de én a kis kivett részt feldaraboltam, és a végén a kész krémbe kevertem). Az elkészült pudingos keveréket vízfürdőbe tesszük, és kihűtjük.
- A tejben (100 ml) feloldjuk a zselatint, mikróban vagy tűzhelyen felmelegítjük, mielőtt elkezd forrni, kivesszük.
- A hulalát/tejszínt keményre verjük.
- Végül összekeverjük a pudingot, a zselatint, és óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. Beletesszük a fehér csoki darabokat. (Ez a fajta krém nem alkalmas fondant alá, olyankor csak töltelékként használjuk.)
- A krémet belekanalazzuk a tortalapok közé, és a tortát is bevonjuk vele. (A bevonást csak annak ajánlom, aki tud gyorsan és hatékonyan csokival bevonni, hiszen ha lassan csináljuk, feloldja a krémünket. Egyébként megoldható szépen, csak egy kis ügyesség kell hozzá.)
Díszítéshez
- A mázhoz gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit, teszünk hozzá olajat, majd ha megfelelő állagú, bevonjuk vele a tortát. (Mint fentebb is írtam gyorsan, és hatékonyan kell csinálni!)
- Ha szeretnénk, ezüst cukorgyönggyel díszíthetjük, ezt könnyebb a még lágy csokiba belenyomni. Ha mégis megdermed, akkor azokat a részeket, amelyeket díszítünk, érdemes kicsit felmelegíteni.
Rózsákhoz
- A plasztik csokit érdemes hamarabb elkészíteni, hiszen lehetőleg 24 órát állnia kell majd a hűtőben (de legalább egy éjszakát). Felolvasztjuk a csokoládét, és a meleg vagy szobahőmérsékletű mézet hozzákeverjük.
- Levesszük a tűzről, porcukrozott nyújtódeszkára rakjuk.
- Jó sokáig gyúrni kell, amíg szép, nem törős masszát kapunk. Érdemes odakészíteni egy guriga konyhai törlőkendőt, mert rengeteg olajat ki fogunk gyúrni a tésztából, mire megfelelő lesz.
- Ha elkészültünk szorosan folpakba csavarjuk, és egy napra hűtőbe tesszük.
- A pihenés után kivesszük, kinyújtjuk. A rózsákhoz pogácsaszaggatóval egyforma köröket szaggatunk. Érdemes a széleket kicsit elvékonyítani a kezünkkel, mert élethűbbek lesznek a rózsáink. A korongokat összecsavarjuk rózsa alakba, a szirmok széleit pedig kicsit lehajlítjuk. Én a rózsák közepébe tettem egy-egy cukorgyöngyöt is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5765
- Feltöltés dátuma: 2014. március 24.
Ajánló
A tésztát akár 1-2 nappal a krém előtt is elkészíthetjük, hűtőben folpackba szorosan becsomagolva eláll! Mivel a rózsákat én hamarabb elkészítettem, így bevonás után egyből fel tudtam őket tenni. A hűtőből kivett torta bevonásából maradt az olvasztó edényben barna csokoládé, én azokba mártottam bele a csokirózsák alját, és azzal rögzítettem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ezt a tortát a nagybátyám, Lali születésnapjára sütöttem. Vörös bársony tésztája, fehér csokis-karamellás tölteléke, és csokoládé bevonata van. A rózsák plasztik csokiból készültek. A recept elemeit az internetről, szakácskönyvből, illetve saját kútfőből szedtem össze, szerintem nagyon finom volt! Sajnos rendesen lefotózni sem volt időm, olyan gyorsan eltűnt:)