Eredeti mandu Koreából
- 7% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
Szósz
-
100g ketchup101 kcal
-
13g szójaszósz8 kcal
-
2g méz5 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
18 kcal
-
0g bors0 kcal
Töltelék
-
38g darált sertéshús68 kcal
-
38g darált marhahús53 kcal
-
38g tofu54 kcal
-
25g metélőhagyma8 kcal
-
38g shiitake gomba13 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
25g szójaszósz15 kcal
-
25g szezámolaj221 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Tészta
-
90g finomliszt328 kcal
-
50g víz0 kcal
-
35 kcal
-
2g só0 kcal
Sütéshez
-
50g víz0 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
- 7% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
Szósz
-
400g ketchup404 kcal
-
50g szójaszósz30 kcal
-
7g méz21 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
71 kcal
-
0g bors0 kcal
Töltelék
-
150g darált sertéshús273 kcal
-
150g darált marhahús213 kcal
-
150g tofu216 kcal
-
100g metélőhagyma30 kcal
-
150g shiitake gomba51 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
100g szójaszósz60 kcal
-
100g szezámolaj884 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Tészta
-
360g finomliszt1310 kcal
-
200g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
6g só0 kcal
Sütéshez
-
200g víz0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
- 7% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
Szósz
-
17.3g ketchup17 kcal
-
2.2g szójaszósz1 kcal
-
0.3g méz1 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0g bors0 kcal
Töltelék
-
6.5g darált sertéshús12 kcal
-
6.5g darált marhahús9 kcal
-
6.5g tofu9 kcal
-
4.3g metélőhagyma1 kcal
-
6.5g shiitake gomba2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
4.3g szójaszósz3 kcal
-
4.3g szezámolaj38 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Tészta
-
15.6g finomliszt57 kcal
-
8.7g víz0 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0.3g só0 kcal
Sütéshez
-
8.7g víz0 kcal
-
3.7g napraforgó olaj33 kcal
- 7% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.5 g
Zsír
-
Összesen 63 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5214.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 335 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 469 mg
-
Nátrium 4231 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 353.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 969 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 12062 micro
-
Lut-zea 259 micro
- 7% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 153.8 g
Zsír
-
Összesen 252 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 94 g
-
Koleszterin 186 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20856.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 242 mg
-
Kálcium 1340 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 1874 mg
-
Nátrium 16926 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 426.4 g
-
Cukor 102 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1413.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 53 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 246 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 392 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3877 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 48248 micro
-
Lut-zea 1037 micro
- 7% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 902.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 732 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2088 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
Szósz
-
200 ml ketchup
-
50 ml szójaszósz
-
1 teáskanál méz
-
1 ek citromlé
-
1 teáskanál gyömbér
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 csipet bors
Töltelék
-
150 g darált sertéshús
-
150 g darált marhahús
-
150 g tofu
-
10 dkg metélőhagyma
-
150 g shiitake gomba
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 kis db vöröshagyma
-
100 ml szójaszósz
-
100 ml szezámolaj
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál bors
-
1 teáskanál petrezselyem
Tészta
-
360 g finomliszt
-
2 dl víz
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál só
Sütéshez
-
2 dl víz
-
1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
Szósz
- Először a mártogatóst készítjük el, hogy jól összeérjenek benne az ízek. Lereszelünk egy teáskanálnyi gyömbért és a fokhagymát.
- Minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy tálban, és eltesszük a hűtőbe.
Töltelék
- Egy nagy tálba tesszük a húsokat. A tofut lecsepegtetjük, jól összekeverjük a darált hússal.
- A metélőhagymát megmossuk, felaprítjuk, ugyanígy teszünk a vöröshagymával és a shiitake gombával is. A fokhagymát lereszeljük.
- A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy fakanállal, majd megfűszerezzük, és ráöntjük az olajat és a szójaszószt.
Tészta
- Egy tálban alaposan összegyúrjuk az összetevőket. Egy jó rugalmas tésztát kell kapjunk, amit könnyű nyújtani és nem szakad el. Semmiképp sem szabad, hogy ragacsos legyen.
- A lehető legvékonyabbra nyújtjuk (akár két részletben), és egy 3,5 cm átmérőjű derelyeszaggató hátuljával korongokat szaggatunk belőle. Az így készült lapot kicsit kinyújtjuk, aztán ráhelyezzük a derelyeszaggatóra.
- Egy evőkanál tölteléket teszünk bele, amit jól lesimítunk, majd vízzel bekenjük a tészta széleit, és összecsukjuk a szerkezetet. Kinyitva óvatosan kivesszük a batyunkat, és redőivel felfelé állítva letesszük egy lisztezett felületre (különben könnyen odaragadhat). Egymáshoz ne érjenek hozzá, nehogy összeragadjanak.
- Egy serpenyőben (ajánlott a palacsintasütő) kevés olajat hevítünk, és 6-8 db mandut, amennyi kényelmesen elfér, redőkkel felfelé ráteszünk az olajra. Ne hagyjuk, hogy odaragadjon, mozgassuk őket.
- Közben egy nagyobb falú serpenyőben felforrósítunk 1 bögre vizet. Amikor a manduk alja megpirult, oldalra fordítjuk, majd a másik oldalára, hogy mindenhol szép piros legyen.
- A serpenyőnyi pirosra sült mandut olajostul egy mozdulattal átöntjük a forró vizes serpenyőbe, és fedőt rakunk rá. Mindössze 2 percig legyenek a vízben, különben túl szottyadtak lesznek.
- Ezalatt a palacsintasütőben pótoljuk az olajat, és újabb adag mandut teszünk fel sülni. Kb. mire rátettük az összeset, addigra vehetjük ki az előző adagot a vízből. Ezen a módon az összes mandut megsütjük és megfőzzük.
- A megfőtt mandukat kiszedjük tálba. Most már nem fognak összeragadni.
- Rizst lehet hozzá főzni. A szószt kis tálkákba adagoljuk, a tányérra tesszük, majd szépen elrendezzük a mandukat és a rizst körülötte.
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 8343
- Feltöltés dátuma: 2016. március 15.
Ajánló
Meg lehet szórni egy kevés szezámmaggal vagy petrezselyemmel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rászántam végre magam, és bevásároltam, megvettem mindent, ami az eredeti manduhoz kell. Hát, nem volt olcsó, de az eredmény csodálatos! Sokkal finomabb, mint a magyarosított, olcsó változat, amit korábban csináltam. Ezt a receptet egy YouTube videóról szedtem, így most teljesen eredeti koreai változatát olvashatjátok. Akinek gondjai akadtak néhány összetevő beszerzésével, annak ajánlom a másik receptemet. Itt vannak inspirációk, mivel lehet helyettesíteni azokat, amiket nem kapunk meg a boltban. Elkészíthető vega változatban is, akkor a hús helyett még annyival több tofut kell belerakni. A mandut egyébként levesbe főzve is szokták készíteni, lehet, hogy az lesz a következő nagy projektem. Hasonlít a török mantıhoz, a kínai csiaocéhez, a mongol bódzhoz és hósorhoz, a tibeti momóhoz, illetve a japán gjózához. Eredetileg mongol recept, és a Selyemúton érkezett meg Koreába.