Epres Charlotte-trifle - az óriás retro pohárkrém
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 16% Zsír
A lekváros piskótatekercsekhez
-
28g tojás35 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4g víz0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g só0 kcal
A gyümöcszseléhez
A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez
-
11g babapiskóta39 kcal
-
8g feketekávé1 kcal
-
4g növényi tej2 kcal
-
25g eper8 kcal
A mascarponekrémhez
-
83g mascarpone337 kcal
-
0g citrom0 kcal
-
0g lime0 kcal
Az epermousse-réteghez
-
33g eper10 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1g zselatin4 kcal
-
21g habtejszín61 kcal
A habhoz és a díszítéshez
-
17g habtejszín49 kcal
-
1g habfixáló3 kcal
-
7 kcal
-
3g eper1 kcal
-
2 kcal
-
3g áfonya2 kcal
-
0g menta0 kcal
Összesen
661
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 16% Zsír
A lekváros piskótatekercsekhez
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
48g víz0 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
0g só0 kcal
A gyümöcszseléhez
A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez
-
126g babapiskóta474 kcal
-
100g feketekávé9 kcal
-
50g növényi tej24 kcal
-
300g eper90 kcal
A mascarponekrémhez
-
1000g mascarpone4040 kcal
-
1g citrom0 kcal
-
1g lime0 kcal
Az epermousse-réteghez
-
400g eper120 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
14g zselatin47 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
A habhoz és a díszítéshez
-
200g habtejszín584 kcal
-
10g habfixáló37 kcal
-
14g mandulapehely83 kcal
-
40g eper12 kcal
-
40g piros ribizli22 kcal
-
40g áfonya23 kcal
-
0g menta0 kcal
Összesen
7922
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 16% Zsír
A lekváros piskótatekercsekhez
-
7.7g tojás10 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
1.1g víz0 kcal
-
2.8g finomliszt10 kcal
-
0g só0 kcal
A gyümöcszseléhez
A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez
-
2.9g babapiskóta11 kcal
-
2.3g feketekávé0 kcal
-
1.2g növényi tej1 kcal
-
7g eper2 kcal
A mascarponekrémhez
-
23.2g mascarpone94 kcal
-
0g citrom0 kcal
-
0g lime0 kcal
Az epermousse-réteghez
-
9.3g eper3 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0.3g zselatin1 kcal
-
5.8g habtejszín17 kcal
A habhoz és a díszítéshez
-
4.6g habtejszín14 kcal
-
0.2g habfixáló1 kcal
-
0.3g mandulapehely2 kcal
-
0.9g eper0 kcal
-
0.9g piros ribizli1 kcal
-
0.9g áfonya1 kcal
-
0g menta0 kcal
Összesen
186
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 49.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 270.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 202.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 144 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
Összesen
661
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 159.2 g
Zsír
-
Összesen 592 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1580 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3248.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 746 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 325 mg
-
Foszfor 1272 mg
-
Nátrium 744 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 487.2 g
-
Cukor 309 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 2429.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1761 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 440 mg
-
D vitamin: 363 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 371 micro
-
Kolin: 998 mg
-
Retinol - A vitamin: 1729 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 342 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1717 micro
Összesen
7922
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 75.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
186
kcal
Hozzávalók
A lekváros piskótatekercsekhez
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
6 ek víz
-
8 ek finomliszt
-
1 csipet só
A gyümöcszseléhez
A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez
-
1 dl feketekávé
-
0.5 dl növényi tej
-
300 g eper
A mascarponekrémhez
-
1 kg mascarpone
Az epermousse-réteghez
-
400 g eper
-
4 ek cukor
-
14 g zselatin
-
250 ml habtejszín
A habhoz és a díszítéshez
-
200 ml habtejszín
-
1 ek habfixáló
-
2 ek mandulapehely
Elkészítés
A lekváros piskótatekercsekhez
- Először a piskótát készítsük el: a tojásokat törjük fel egyenként, és válasszuk külön két tálba a fehérjét és a sárgáját. A fehérjéhez adjuk egy csipet sót, és verjük kemény, fényes habbá. Aztán habosítsuk cukorral a sárgákat úgy, hogy kanalanként hozzáadagoljuk a vizet. Legyen szinte teljesen fehér, ne lehessen darabokat látni benne.
- A cukros sárgája krémet adagoljuk a fehérjéhez egy spatulával fentről-lefelé körözve, hogy közben levegőbuborékokat is juttassunk a masszába. Végül szitáljuk a lisztet hozzá kisebb adagokban, a spatulával ugyanúgy keverjük tovább habos tésztaállagúvá.
- Egy nagy, vékonykarimájú gáztepsit kibélelünk egy sütőpapírral, és erre terítjük szét a tésztamasszát. Egy habkártya segítségével szögletesre formázzuk, és előmelegített 170-175 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük folyamatosan, nehogy túlpiruljon és kiszáradjon a tészta.
- A sütőből kivett piskótát azonnal fordítsuk egy előre benedvesített és szétterített konyharuhára. Húzzuk le a hátuljáról óvatosan a sütőpapírt, és egyből tekerjük fel a ruhával, így hagyjuk legalább egy fél órát pihenni és hűlni.
- Mikor kihűlt, tekerjük ki a konyharuhán, és kenjük meg szép egyenletesen eloszlatva rajta a nem darabos, krém szerű lekvárt úgy, hogy az egyik végén hagyjunk ki egy-két ujjnyi csíkot. Annál a végénél kezdjük el feltekerni, ahol lekváros. A konyharuhával formázzuk óvatosan, hogy kialakítsuk a végső formáját, aztán tekerjük be, és tegyük hűtőbe legalább pár órára vagy egy egész estére, így könnyebb lesz majd felvágni.
A gyümöcszseléhez
- A zselatinport hideg vízben feloldjuk, és forrás előtti pillanatig melegítjük, majd lehúzzuk a főzőlapról, feloldjuk benne a cukrot. Ha már egy picit hűlt hozzáadjuk szűrőn keresztül egy fél citrom levét, aztán a szörpöt ízlés szerint. Hagyjuk hűlni.
A mártogatós piskótákhoz és az alsó réteghez
- A trifle-tál aljának közepére építsünk egy kis tiramisu-bázist. A babapiskótákat mártsuk bele a tejeskávéba, és két rétegben, keresztbe tegyük egymásra őket.
- Ezt a kis erődöt szórjuk körbe felezett eprekkel, majd öntsük nyakon a gyümölcsöt a már dermedő zselével, így rakjuk a hűtőbe a következő részfeladat ellátásáig.
A mascarponekrémhez
- A mascarponét a citrom és lime levével és reszelt héjával kihabosítjuk, majd a zselés rétegre szedjük hablapáttal és elegyengetjük a tetejét.
Az epermousse-réteghez
- Megmossuk és lecsumázzuk az epreket, és a 15-20 legszebb darabot félreteszünk. A többit egy turmixgépben, vagy botmixerrel összepürézzük, és egy szitán, hogy a magoktól megszabaduljunk, átpasszírozzuk. Egy közepes szószos edényben felmelegítjük a püré harmadrészét a cukorral, majd hozzáadjuk a zselatinport, amivel folyamatos keverés mellett forrásig melegítjük. Ne csomósodjon össze! Amikor teljesen felolvadt a cukor és elkezdett besűrűsödni a püré, akkor húzzuk félre, keverjük hozzá a püré másik felét és hagyjuk hűlni.
- Egy nagy keverőtálban habosítsuk ki a tejszínt. Ha kihűlt, részletekben óvatosan forgassuk hozzá az eperpürét egy spatulával. Ne keverjük túl, maradjon habos, de kapjon egységes színt!
- A jól megdermedt lekváros piskótatekercset 1,5 cm-es karikákra vágjuk és két sorban körberakjuk vele a tálat (ez kerül a mascarponekrém tetejére körbe-körbe). Amikor a mousse is kihűlt már, akkor ezzel töltjük meg a tál közepét. Felhalmozzuk a piskótatekercsek által kijelölt területre, legyen jó magas, így körbe tudjuk rakni a félretett felezett eprekkel (ezek az üveghez közel kerüljenek).
A habhoz és a díszítéshez
- A habtejszínt egy kis habfixálóval kihabosítjuk, aki szeretne tehet hozzá cukrot is, ezt halmozzuk a tál tetejére.
- A trifle-t felezett eprekkel, pirított madulapehellyel, mentalevéllel, áfonyával, ribizlivel díszítjük. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 3606
- Feltöltés dátuma: 2021. június 04.
Ajánló
Nagy buliba vagy családi rendezvényre, az asztal tökéletes dísze és az est fénypontja lehet!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
581 recept
Nem lesz egy rövid menet, előre szólok, de megéri, ha saját készítésű cuccokkal töltöd meg az óriási, lábon álló trifle-tálat! Ez csak egy a sok elkészítési módozat közül, használd a fantáziád és csináld meg a saját összeállításodat!