Áfonya

Az áfonya értékes, kedvelt bogyós gyümölcsünk. Elsősorban az északi félteke klímáját kedveli, és körülbelül 450 faja van, de Madagaszkáron és a Hawaii-szigeteken is megtalálható a trópusi változata. Sokoldalúan felhasználható gyümölcs, de nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb tápanyagot.
Az áfonya vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, apró, bogyós gyümölcs. Készülhet belőle tea, szárított termés, tabletta és kapszula is, ha a gyógyászati hatásait szeretnénk kihasználni. A világ számos országában termesztik, ezek közül kiemelkedő Új-Zéland, az Egyesült Államok és Peru.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az áfonya a hangavirágúak rendjébe tartozó bogyós gyümölcs, rengeteg fajtáját termesztik világszerte. Leginkább a havasi legelőket, magas hegyvidékeket kedveli. Hazánkban leginkább Somogy és Vas vármegyében lelhető fel nagyobb állomány. Természetben előfordulva védett növény. A legismertebb fajtái a fekete áfonya, vörös áfonya és a tőzegáfonya. Kis mérete ellenére rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Hazánkban is egyre nagyobb a népszerűsége, rengeteg gasztronómiai programon találkozhatunk például áfonyalikőrrel.
Az áfonya szezonja július végétől egészen szeptember elejéig tart, főszezonja augusztusban van. Piacon általában friss, hazai áfonyát lehet venni, és sok helyen hirdetnek már szedd magad akciókat is, ahol sokkal kedvezőbb áron gyűjthetjük mi magunk az apró bogyókat. Fagyasztottformában egész évben találkozhatunk vele a boltok mélyhűtős pultjában, illetve a nyári termésből le is fagyaszthatunk. Aszalt változatát is megtaláljuk a boltok polcain, egész évben.
Az áfonya sokféle vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és rostot tartalmaz, ezek így együtt teszik szuperegészséges gyümölccsé. Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét, és erősíti az ereket. Antioxidánsai miatt különösen jót tesz a szemnek, többek között segíti a szem fényhez való alkalmazkodását. Vérhigító hatása miatt a trombózis esélyét is csökkentheti. A tőzegáfonya a húgyúti betegségek megelőzésében, illetve annak orvoslásában ad támaszt, de a száj és torok nyálkahártyájának sérüléseit is gyógyítja, sőt, a gyomor és bélrendszer működését is támogatja.
A fekete áfonya 100 grammjában körülbelül 57 kcal található, szóval alakbarát gyümölcsnek mondható. A-vitamin, D- és B-vitamin is megtalálható a lila bogyókban, ezen kívül magnéziumban, káliumban, kálciumban és foszforban sem szerénykedik.
Az áfonya rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs, még hideg előétel is készülhet belőle, aszalt áfonyás sárgatúró, illetve camembert-lollipop chilis-lime-os áfonyachutney formájában. A főételek mellett is jól érvényesül az áfonya, erre nagyon jó példa a csodás szarvaspörkölt áfonyával, a svéd húsgolyó, a kötbullar vörösboros mártással és áfonyaszósszal és a camembert diós bundában, áfonyával. A sütemények is nagy barátságban állnak az apró bogyóssal. Az áfonyalekváros muffin, de az áfonyás-orgonás banánkenyér sem rossz választás. A túrós-áfonyás uncsisüti neve ellenére kicsit sem unalmas, de ha valami igazán masszívat harapnál, akkor az áfonyás-mandulás brownie lesz a te recepted. Ha aszalt formában használnád fel az áfonyát, akkor készíts kekszszalámit, de reggelire jól fog esni egy banános-áfonyás sült zabkása. Házi jégkrém is készülhet áfonyás-görögjoghurtos formában, ha pedig valami gyorsra vágysz, akkor a fahéjas-áfonyás tejberizs életet menthet. Vendégvárónak tökéletes a ricotta torta áfonyával, egy áfonyás sajttorta vagy egy skandináv áfonyatorta.
Még több áfonyás receptért görgess lejjebb!
Szezonja július végétől szeptember elejéig tart. Fagyasztott formában egész évben beszerezhető.
A hűtőszekrényben, mosatlanul tartva kb. egy hétig eláll.
fehérjetartalom
0.74 g
zsírtartalom
0.221 g
szénhidráttartalom
14.49 g
víztartalom
84.21 g
Foszfor
12 mg
Kalcium
6 mg
Magnézium
6 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.052 g
C vitamin
9.7 mg
Kolin
6 mg
E vitamin
0.57 mg
fehérje
0.74 g
Zsír
telített zsírsav
0.028 g
egyszeresen telített zsírsav
0.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.146 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
6 mg
Foszfor
12 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.16 mg
Réz
0.057 mg
Mangán
0.336 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
2.4 g
cukor
9.96 g
víz
84.21 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.041 mg
Niacin - B3 vitamin
0.418 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.124 mg
Folát
6 µg
Kolin
6 mg
Béta-karotin
32 µg
Lutein+zeaxantin
80 µg
E vitamin
0.57 mg
K vitamin
19.3 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
9.7 mg
B6 vitamin
0.052 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!