Métereskalács-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 24% Zsír
piskóta
-
10g tojássárgája32 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
13g napraforgó olaj111 kcal
-
13g víz0 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
0g só0 kcal
-
10 kcal
-
12 kcal
-
1g víz0 kcal
pudingos krém
-
29g tej16 kcal
-
14 kcal
-
2g rumaroma0 kcal
-
10g vaj75 kcal
-
3g porcukor13 kcal
-
17g mascarpone67 kcal
-
4g áfonya2 kcal
-
4g málna2 kcal
csokibevonat
-
21g étcsokoládé114 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
2g vaj17 kcal
Összesen
755
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 24% Zsír
piskóta
-
120g tojássárgája386 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
150g napraforgó olaj1326 kcal
-
150g víz0 kcal
-
375g finomliszt1365 kcal
-
10g sütőpor5 kcal
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
0g só0 kcal
-
114 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
16g víz0 kcal
pudingos krém
-
350g tej196 kcal
-
45g puncs pudingpor171 kcal
-
25g rumaroma0 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
200g mascarpone808 kcal
-
50g áfonya29 kcal
-
50g málna26 kcal
csokibevonat
-
250g étcsokoládé1365 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
28g vaj201 kcal
Összesen
9054
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 24% Zsír
piskóta
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
10.8g porcukor42 kcal
-
5.4g napraforgó olaj48 kcal
-
5.4g víz0 kcal
-
13.4g finomliszt49 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
8.6g tojásfehérje4 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.8g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
0.6g víz0 kcal
pudingos krém
-
12.5g tej7 kcal
-
1.6g puncs pudingpor6 kcal
-
0.9g rumaroma0 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
-
1.4g porcukor6 kcal
-
7.2g mascarpone29 kcal
-
1.8g áfonya1 kcal
-
1.8g málna1 kcal
csokibevonat
-
9g étcsokoládé49 kcal
-
7.2g habtejszín21 kcal
-
1g vaj7 kcal
Összesen
325
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 46.9 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 619.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 247 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.2 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 60.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
755
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.2 g
Zsír
-
Összesen 562.4 g
-
Telített zsírsav 209 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 77 g
-
Koleszterin 1873 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7429 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 263 mg
-
Kálcium 1767 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 767 mg
-
Foszfor 2968 mg
-
Nátrium 1598 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 890.7 g
-
Cukor 491 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 728.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2069 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 79 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 308 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 324 micro
-
Kolin: 1104 mg
-
Retinol - A vitamin: 2020 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 554 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1585 micro
Összesen
9054
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 266.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
325
kcal
Hozzávalók
piskóta
-
6 db tojássárgája
-
300 g porcukor
-
150 ml napraforgó olaj
-
150 ml víz
-
375 g finomliszt
-
10 g sütőpor
-
6 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
5 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 ek víz
pudingos krém
-
3.5 dl tej
-
1 csomag puncs pudingpor
-
25 ml rumaroma
-
125 g vaj
-
40 g porcukor
-
200 g mascarpone
csokibevonat
-
250 g étcsokoládé
-
200 ml habtejszín
-
2 ek vaj
Elkészítés
piskóta
- A porcukrot a tojássárgákkal kihabosítjuk, míg szép világos színű lesz, majd felváltva, apránként hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet.
- Átszitáljuk a lisztet és a sütőport, és több adagban a tésztához keverjük.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval keményre verjük, majd több részletben a tésztához forgatjuk, ügyelve rá, hogy ne "törjük össze", maradjon levegős.
- A tészta felét kivajazott-kilisztezett, 20 cent átmérőjű tortaformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve, hogy átsült-e.
- A maradék tésztához keverjük a kakaóport, valamint a plusz olajat és vizet. Csomómentesre keverjük, tortaformába öntjük, és készre sütjük.
- A kész piskótákat fejtetőre fordítva kiszedjük a kapcsos formából, és így hagyjuk kihűlni, így ugyanis nem lesz púpja. Amikor már teljesen kihűlt, félbevágjuk mindkét piskótát, így összesen 4 rétegünk lesz.
pudingos krém
- A tejet felforraljuk. Egy pár kanál plusz tejben kikeverjük a pudingport, majd a forró tejhez öntjük, és sűrűre főzzük.
- Még melegen hozzákeverjük a rumaromát, a puha vajat és a porcukrot.
- Picit hagyjuk hűlni a krémet, közben leturmixoljuk és átszűrjük a fagyasztott bogyós gyümölcsöket.
- A krémhez adjuk a gyümölcspürét, valamint a mascarponét, és csomómentesre kikeverjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy amennyire lehet, megdermedjen. Persze pudingról van szó, úgyhogy így is remegős lesz majd :)
- A kihűlt, félbevágott piskótaszeleteket megkenjük a pudingkrémmel, majd összeállítjuk a tortát. A lényeg, hogy a piskótarétegek felváltva kerüljenek a tortába, a legfelső réteget pedig ne kenjük már le, mert úgy nehezebb lenne csokival bevonni és vágni.
- Az emeletes tortánkat tegyük 30-40 percre hűtőbe, amíg elkészítjük a csokimázat rá. Azért érdemes hűteni, mert így az olvasztott csoki gyorsan megköt rajta.
csokibevonat
- A csoki kétharmadát a habtejszínnel és a vajjal megolvasztjuk vízgőz felett. Amikor teljesen folyékony, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csoki maradékát, és csomómentesre keverjük.
- A tortát elővesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, majd körben leöntjük a csokoládémázzal. Hagyjuk pár percet száradni, majd negyed órára tegyük fagyasztóba, hogy jobban tudjuk szeletelni. Ha szeretnénk díszíteni a tetejét, azt még a kifagyasztás előtt tegyük meg - mi most natúran hagytuk.
- A kész tortát forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük. Mivel pudingos a krém, nem ennek lesznek a legszebb és legpontosabb rétegei, de az íze mindenért kárpótol!
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 223
- Tegnapi nézettség: 40
- 7 napos nézettség: 258
- Össznézettség: 36653
- Feltöltés dátuma: 2021. december 03.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
360 recept
Az egyik legnagyobb közönségkedvenc édesség fogta magát és karácsony alkalmából tortaformába vágta magát! Semmivel sem több a macera, cserében nagyon szemrevaló, és még annál is ennivalóbb (pun intended) a végeredmény. A puncsos krémbe ráadásul kevés erdei gyümölcs is került, így egy kis plusz ízt csempészve a jól ismert méteres süteménybe.