Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
római tál
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kovász előkészítése
-
13g tej7 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
Tészta összeállítása
-
42 kcal
-
5g árpaliszt17 kcal
-
3g zabliszt10 kcal
-
3g fehérbab8 kcal
-
3g lencse9 kcal
-
3g köles9 kcal
-
3g szezámliszt10 kcal
-
3g lenmagliszt7 kcal
-
25g rozsliszt87 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
13g sütőtök5 kcal
-
125g tej70 kcal
-
44g joghurt27 kcal
-
8g margarin54 kcal
-
1g só0 kcal
Sütés
Összesen
784
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kovász előkészítése
-
100g tej56 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
Tészta összeállítása
-
332 kcal
-
40g árpaliszt138 kcal
-
20g zabliszt81 kcal
-
20g fehérbab67 kcal
-
20g lencse70 kcal
-
20g köles76 kcal
-
20g szezámliszt76 kcal
-
20g lenmagliszt55 kcal
-
200g rozsliszt698 kcal
-
800g finomliszt2912 kcal
-
100g sütőtök38 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
350g joghurt214 kcal
-
60g margarin430 kcal
-
11g só0 kcal
Sütés
Összesen
6258
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kovász előkészítése
-
3.3g tej2 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
Tészta összeállítása
-
11 kcal
-
1.3g árpaliszt5 kcal
-
0.7g zabliszt3 kcal
-
0.7g fehérbab2 kcal
-
0.7g lencse2 kcal
-
0.7g köles3 kcal
-
0.7g szezámliszt3 kcal
-
0.7g lenmagliszt2 kcal
-
6.7g rozsliszt23 kcal
-
26.7g finomliszt97 kcal
-
3.3g sütőtök1 kcal
-
33.4g tej19 kcal
-
11.7g joghurt7 kcal
-
2g margarin14 kcal
-
0.4g só0 kcal
Sütés
Összesen
210
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.2 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1429.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 277 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 352 mg
-
Nátrium 629 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 70 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 88 micro
-
β-karotin 508 micro
-
β-crypt 364 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
784
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 202 g
Zsír
-
Összesen 129.8 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11434.5 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 374 mg
-
Kálcium 2219 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 909 mg
-
Foszfor 2819 mg
-
Nátrium 5034 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1046.2 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 87 mg
VÍZ
-
Összesen 559.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1198 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 781 micro
-
Kolin: 320 mg
-
Retinol - A vitamin: 709 micro
-
α-karotin 701 micro
-
β-karotin 4065 micro
-
β-crypt 2916 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 976 micro
Összesen
6258
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 381.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 97 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
210
kcal
Hozzávalók
Kovász előkészítése
Tészta összeállítása
-
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
4 dkg árpaliszt
-
2 dkg zabliszt
-
2 dkg fehérbab
-
2 dkg lencse
-
2 dkg köles
-
2 dkg szezámliszt
-
2 dkg lenmagliszt
-
20 dkg rozsliszt
-
80 dkg finomliszt
-
6 dkg margarin
-
1 ek só
Sütés
Elkészítés
Kovász előkészítése
- Előző este állítjuk össze egy jó magas tálban (így nem fut ki). 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot (lehet mézet is), lisztet. Ha feljött, néha megkeverjük, és hagyjuk, hogy dolgozzon.
Tészta összeállítása
- 1-1 marék (kb. 2 dkg) zabot, babot, lencsét, kölest, szezám és lenmagot összekeverünk 2 marék árpával és 6 marék búzával. Az egészet a jó öreg malomra bízzuk, az szépen lisztté őröli nekünk.
- Az elkészült keveréket összekeverjük a finom és rozsliszttel, és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint.
- Hozzáadjuk a sütőtök (vagy krumpli) pürét, és ha van, a joghurtot, majd elkezdjük gyúrni. Annyi tejet (vagy vizet) használunk hozzá, amennyit szükségesnek érzünk. Végül egy közepesen lágy tésztát kapunk.
- Belisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és ismét a duplájára kelesztjük.
Sütés
- A Pataki tálat beáztatjuk (legalább 20 percre), majd kivajazzuk, és sütőpapírt teszünk bele. (Én a papírt is vajaztam, hogy biztos ne ragadjon hozzá.)
- A kenyeret 2 cm vékonyra nyújtjuk, és feltekerjük. A tálba tesszük, megvágjuk, vízzel megkenjük, és rászórjuk a zabpelyhet, a szezám- és lenmagot. Még egy kicsit letakarva hagyjuk kelni.
- Rátesszük a tetejét, és hideg sütőbe toljuk. (A tetőt is ugyanúgy vajaztam, mint az alját, és papírt is tettem bele, mivel az első kenyerem teljesen beleragadt).
- 230 fokra állítjuk a sütőt. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, még 20 percig 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon sütjük. Ezután levesszük a fedelét, kicsi vizet kenünk még a kenyérre, és 12 percre visszatesszük.
- Ha megsült, rácson letakarva hagyjuk hűlni.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 15x25x15
- Sütés ideje: 65 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 20908
- Feltöltés dátuma: 2015. január 28.
Ajánló
Bármihez fogyaszthatjuk, amihez kenyér kell, de ehetjük libazsírral vagy kedvenc pástétomunkkal is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Többször hallottam és olvastam az úgynevezett Biblia-kenyérről, de mivel mifelénk elég nehéz jó áron tönkölylisztet venni, kicsit átalakítottam. Jelenleg ez a család kedvence, szinte minden héten sütöm. Persze mindig változtatok valamin:)