r
Nosalty Logó

Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
római tál
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 784 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 6258 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 210 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1429.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    277 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    629 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    70 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    88 micro
  • β-karotin
    508 micro
  • β-crypt
    364 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 784 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    202 g

Zsír

  • Összesen
    129.8 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11434.5 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    374 mg
  • Kálcium
    2219 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    909 mg
  • Foszfor
    2819 mg
  • Nátrium
    5034 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1046.2 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

VÍZ

  • Összesen
    559.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1198 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    781 micro
  • Kolin:
    320 mg
  • Retinol - A vitamin:
    709 micro
  • α-karotin
    701 micro
  • β-karotin
    4065 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    976 micro
Összesen 6258 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    136 micro
  • β-crypt
    97 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 210 kcal

Hozzávalók

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Elkészítés

Kovász előkészítése

  1. Előző este állítjuk össze egy jó magas tálban (így nem fut ki). 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot (lehet mézet is), lisztet. Ha feljött, néha megkeverjük, és hagyjuk, hogy dolgozzon.

Tészta összeállítása

  1. 1-1 marék (kb. 2 dkg) zabot, babot, lencsét, kölest, szezám és lenmagot összekeverünk 2 marék árpával és 6 marék búzával. Az egészet a jó öreg malomra bízzuk, az szépen lisztté őröli nekünk.
  2. Az elkészült keveréket összekeverjük a finom és rozsliszttel, és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. Hozzáadjuk a sütőtök (vagy krumpli) pürét, és ha van, a joghurtot, majd elkezdjük gyúrni. Annyi tejet (vagy vizet) használunk hozzá, amennyit szükségesnek érzünk. Végül egy közepesen lágy tésztát kapunk.
  4. Belisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és ismét a duplájára kelesztjük.

Sütés

  1. A Pataki tálat beáztatjuk (legalább 20 percre), majd kivajazzuk, és sütőpapírt teszünk bele. (Én a papírt is vajaztam, hogy biztos ne ragadjon hozzá.)
  2. A kenyeret 2 cm vékonyra nyújtjuk, és feltekerjük. A tálba tesszük, megvágjuk, vízzel megkenjük, és rászórjuk a zabpelyhet, a szezám- és lenmagot. Még egy kicsit letakarva hagyjuk kelni.
  3. Rátesszük a tetejét, és hideg sütőbe toljuk. (A tetőt is ugyanúgy vajaztam, mint az alját, és papírt is tettem bele, mivel az első kenyerem teljesen beleragadt).
  4. 230 fokra állítjuk a sütőt. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, még 20 percig 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon sütjük. Ezután levesszük a fedelét, kicsi vizet kenünk még a kenyérre, és 12 percre visszatesszük.
  5. Ha megsült, rácson letakarva hagyjuk hűlni.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 15x25x15
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 20908
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 28.

Ajánló

Bármihez fogyaszthatjuk, amihez kenyér kell, de ehetjük libazsírral vagy kedvenc pástétomunkkal is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Többször hallottam és olvastam az úgynevezett Biblia-kenyérről, de mivel mifelénk elég nehéz jó áron tönkölylisztet venni, kicsit átalakítottam. Jelenleg ez a család kedvence, szinte minden héten sütöm. Persze mindig változtatok valamin:)

Hozzávalók

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...