Szezámliszt
Leírás
Szezámmagból készült alacsony kalóriatartalmú, egészséges lisztféle. A szezámmagból hidegen kipréselik az olaját, majd finomra őrlik, így készül a szezámliszt. Kiválóan alkalmas sütésre, illetve szószok, mártások sűrítésére. Sütés esetén érdemes más gluténmentes liszttel keverni, hogy biztosan megfelelő állagú tésztát kapjunk. Számos értékes rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, illetve fehérje tartalma is magas, ezzel szemben omega-6 zsírsav tartalma alacsonyabb, mint a feldolgozatlan szezámmagé. A szezámliszt nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot és cinket, utóbbi nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem elősegíti a szellemi teljesítőképességet is. Miután a cink nagyobb mennyiségben főként húsokból tud felszívódni, a szezámliszt használata kifejezetten ajánlott vegetáriánusoknak. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is nyugodtan használhatják, de rendkívül népszerű az ún. paleolit étrendet követők körében is.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűvös helyen.
100g Szezámliszt
fehérjetartalom
40.32 g
zsírtartalom
11.152 g
szénhidráttartalom
35.14 g
víztartalom
6.61 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
810 mg
Magnézium
362 mg
Kalcium
150 mg
Nátrium
41 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.152 g
Niacin - B3 vitamin
12.6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
2.76 mg
Tiamin - B1 vitamin
2.53 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
40.32 g
Zsír
telített zsírsav
1.634 g
egyszeresen telített zsírsav
4.405 g
többszörösen telített zsírsav
5.113 g
ásványi anyagok
Kalcium
150 mg
Vas
14.3 mg
Magnézium
362 mg
Foszfor
810 mg
Nátrium
41 mg
Cink
10.7 mg
Réz
1.432 mg
Mangán
1.403 mg
szénhidrát
víz
6.61 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
2.53 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.27 mg
Niacin - B3 vitamin
12.6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
2.76 mg
Folát
29 µg
A vitamin
3 µg
B6 vitamin
0.152 g