Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirke
-
250g csirke366 kcal
-
25g bacon98 kcal
-
17g póréhagyma4 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
2 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
Töltelék
-
25g császárszalonna98 kcal
-
17g póréhagyma4 kcal
-
2 kcal
-
17g csiperkegomba4 kcal
-
27g gesztenye52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
27g zsemle74 kcal
-
33g tej19 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
Gravy mártás
-
36g csirkeszárny42 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
33g vörösbor28 kcal
-
33g víz0 kcal
Összesen
1020
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirke
-
1500g csirke2193 kcal
-
150g bacon590 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
10 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
Töltelék
-
150g császárszalonna590 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
10 kcal
-
100g csiperkegomba21 kcal
-
160g gesztenye314 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
162g zsemle442 kcal
-
200g tej112 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
Gravy mártás
-
214g csirkeszárny253 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
200g vörösbor170 kcal
-
200g víz0 kcal
Összesen
6101
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirke
-
36.8g csirke54 kcal
-
3.7g bacon14 kcal
-
2.5g póréhagyma1 kcal
-
3.9g sárgarépa1 kcal
-
6.6g fehérrépa4 kcal
-
0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
Töltelék
-
3.7g császárszalonna14 kcal
-
2.5g póréhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
2.5g csiperkegomba1 kcal
-
3.9g gesztenye8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
4g zsemle11 kcal
-
4.9g tej3 kcal
-
1.3g tojás2 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
Gravy mártás
-
5.2g csirkeszárny6 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
4.9g vörösbor4 kcal
-
4.9g víz0 kcal
Összesen
148
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 49.2 g
Zsír
-
Összesen 69.7 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 251 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1571.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 183 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 495 mg
-
Nátrium 735 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 355.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 452 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 187 mg
-
Retinol - A vitamin: 202 micro
-
α-karotin 825 micro
-
β-karotin 2583 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 884 micro
Összesen
1020
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 295.5 g
Zsír
-
Összesen 418.3 g
-
Telített zsírsav 148 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 173 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 1505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9426.5 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 318 mg
-
Kálcium 1099 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 564 mg
-
Foszfor 2972 mg
-
Nátrium 4413 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.7 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 2131.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2709 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 211 mg
-
D vitamin: 203 micro
-
K vitamin: 939 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 106 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 662 micro
-
Kolin: 1120 mg
-
Retinol - A vitamin: 1212 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 15498 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 5306 micro
Összesen
6101
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 121 micro
-
β-karotin 380 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
148
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Csirke
-
1.5 kg csirke
-
150 g bacon
-
0.5 db póréhagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
2 közepes szár halványító zeller
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
100 g vaj
-
kakukkfű ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
Töltelék
-
150 g császárszalonna
-
0.5 db póréhagyma
-
2 közepes szár halványító zeller
-
100 g csiperkegomba
-
160 g gesztenye
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
-
2 dl tej
-
1 db tojás
-
2 ek olívaolaj
-
3 gerezd fokhagyma
Gravy mártás
-
2 db csirkeszárny
-
2 ek olívaolaj
-
2 dl vörösbor
-
2 dl víz
Elkészítés
Csirke
- A szalonnát olajon elkezdjük lepirítani majd mehet rá az apróra vágott póréhagyma, zellerszár, fokhagyma és a gomba. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal.
- Végül jöhet rá az aprított gesztenye is. Jól összepároljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.
- Egy tálba a kihűlt alapot összekeverjük a zsemlekocákkal, a tojással, a tejjel és az apróra vágott petrezselyemmel. Hagyjuk kicsit állni a kész masszát, ez lesz a csirke tölteléke.
Töltelék
- Egy nagy hőálló tepsibe helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, friss rozmaringot és kakukkfüvet
- Erre a zöldségágyra fektetjük a csirkét, A gyomrát megtöltjük az előzőleg már elkészített töltelékkel. A maradékot pedig egy kis hőálló tálba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 170°C fokon 20 perc alatt készre sütjük.
- A megtöltött csirkét összetűzzük, hogy a töltelék ki ne vándoroljon, majd az egészet jó alaposan megkenjük vajjal, belemasszírozzuk a bőrébe. Sütés előtt alaposan sózzuk, borsozzuk. Végül az egész csirkét alufóliával betakarva 200°C fokon egy bő órán keresztül sütjük.
- Ez idő leteltével kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és gondosan bevonjuk az egészet baconszeletekkel. További 30-40 percig sütjük, amíg a bacon ropogós nem lesz.
- Ezután a csirkét átrakjuk egy másik tálba. Alufóliával és konyharuhával bebugyolálva legalább egy órát pihentetjük. A csirke alatt megsült, puha és szaftos zöldségeket félretesszük a mártáshoz.
Gravy mártás
- Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a feldarabolt csirkeszárnyakat alaposan lepirítjuk, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen.
- Erre öntjük rá a sült zöldségeket, levestül, mindenestül. Magas lángon forraljuk percekig.
- Felöntjük a vörösborral, majd krumplinyomóval összenyomkodjuk a serpenyő tartalmát.
- Sűrű, gazdag és kissé bizarr kinézetű mártásalapunkat felöntjük egy kis vízzel, és tovább főzzük.
- Egy nagy szűrön átpasszírozzuk, majd egy pillanatig még forraljuk, és kész is csodálatosan ízletes, gazdag mártásunk. Ezzel öntjük nyakon a kész csirke-alkatrészeket, illetve köretekhez is kiváló.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 110 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 6716
- Feltöltés dátuma: 2019. december 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A szaftos sült csirkét bizony nincs ember aki ne szeretné és az elkészítésem sem túl bonyolult. Ha igazán finomra szeretnénk, tegyük néhány kis trükkel még ízletesebbé a csirkét. A vele sült töltelékkel és barna mártással, azaz gravy-vel a karácsonyi asztal legpompásabb fogása lesz. Ez egész család garantáltan odáig lesz érte.