r
Nosalty Logó

Édes-savanyú csirke Leeanne konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Édes-savanyú csirke Leeanne konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
wok
  • 2% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pikáns fűszerkeverék

Édes-savanyú szósz

Csirke

Kurkumás rizs

Összesen 740 kcal
  • 2% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pikáns fűszerkeverék

Édes-savanyú szósz

Csirke

Kurkumás rizs

Összesen 1481 kcal
  • 2% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Pikáns fűszerkeverék

Édes-savanyú szósz

Csirke

Kurkumás rizs

Összesen 117 kcal
  • 2% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2339.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    2053 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    467.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2714 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 740 kcal
  • 2% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4679.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    4105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    276.1 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    934.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    486 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    217 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5428 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 1481 kcal
  • 2% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    320 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    423 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

Pikáns fűszerkeverék

Édes-savanyú szósz

Csirke

Kurkumás rizs

Elkészítés

Pikáns fűszerkeverék

  1. A csirkét megtisztítjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A bambusz levét leöntjük (nem kell teljesen száraznak lennie), és elkeverjük a Teriyaki szósszal. Fél-egy órán keresztül ebben pácoljuk, néha átkeverjük.
  2. A gyömbért lereszeljük, összekeverjük a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a chilit. A koriandert szárazon megpirítjuk (mikor már nagyon érezzük az illatát, akkor jó, de ne várjuk meg, míg megég), összetörjük, és azt is beletesszük.

Édes-savanyú szósz

  1. A ketchupot, a mézet, az ecetet és a szójaszószt alaposan összekeverjük. Kóstolunk. Ha valamelyik túlzottan dominálna, akkor még igazítunk az ízen. (Nagyjából a méz ellenpólusa az ecet, és a ketchupé a szójaszósz, de erre igazából nincs recept.)

Csirke

  1. A tűzhelyre rakjuk a wokot. Amikor már meleg (még nem füstöl, de már az ujjunkat nem tudjuk benne hagyni), beleöntjük a szezámolajat. Miközben melegszik, kicsit szétkergetjük a serpenyőben. Amikor már érezzük az illatát, a többi olajat is hozzátesszük.
  2. Beletesszük a csirkét, és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a pikáns fűszerkeveréket, az ananászt, a bambuszt (az alján maradt Teriyakit kiöntjük, nem tesszük a serpenyőbe).
  3. Ha egy kicsit elfőtte a levét, hozzáadjuk az édes-savanyú szószt. Nálam gyorsan besűrűsödött a mártás, de ha esetleg nem így lenne, egy kis keményítő megoldja a problémát.
  4. Még melegen, a kurkumás rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!

Kurkumás rizs

  1. Közben elkészítjük a kurkumás rizst: Ha felforrt a víz, beleöntjük a leöblített rizst, beletesszük a kurkumát és a sót. Átkavarjuk, további kevergetés nélkül, nagyon lassú tűzön addig hagyjuk, amíg el nem fövi az összes levét.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2427
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az édes-savanyú csirke egyfajta ideálként létezett az elképzeléseimben. Volt elképzelésem arról, milyen lehetne, és némi elképzelésem, hogy milyen nem. Sajnos gyakorlatilag az összes étteremben és a konzervek nagy részébe is tesznek sárgarépát, amit rühellek. Tényleg. Meg sem tudom úgy enni. Amely bolti édes-savanyúból kimaradt, az pedig nem volt igazán olyan. Maradt az elképzelés az ideális édes-savanyúról, miközben azt hittem, ezt sohasem fogom megkóstolni. Most az egész történet fél konzervnyi maradék ananásszal indult, amit mégiscsak fel kellene használni. Átnéztem az itt található recepteket, és kitaláltam: édes-savanyút készítek! Két, a NoSaltyn található recept adta az ihletet: ez és ez. Köszönöm mindkettőtöknek! Az én receptem részben ezek szabad kombinációja, részben a saját elképzelések megvalósulása. Kicsit féltem tőle főzés közben, de minden fenntartásom eloszlott, mikor megkóstoltam. Megtaláltam az Édes-savanyú csirkét, azt, amit mindig is elképzeltem, pedig ebben az aspektusban még nem találkoztam vele korábban. Egészen biztos, hogy ez a recept törzsvendége lesz a konyhámnak. Egyébként tudom, hogy ez a recept nem kimondottan autentikus ázsiai - ők pálmacukrot használnak édesítéshez, nem mézet, és a koriander sem túl frekventált náluk. Mindenesetre, a nálunk kapható édes-savanyúkhoz képest még egészen elmegy. Nálam legalábbis. Egyébként, az előkészületi időtől nem kell megijedni: valójában fogalmam sincs, meddig tartott. Biztosan tovább, mint egy óra, de mást is csináltam közben. Egyébként minden étellel kb. kétszer annyit piszmogok, mint a feltüntetett idő. Tehát elképzelhető, hogy nektek gyorsabban megy majd!

Hozzávalók

Pikáns fűszerkeverék

Édes-savanyú szósz

Csirke

Kurkumás rizs

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...