Drezdai kalács 3. (német karácsonyi kalács)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kalácshoz
-
33g mazsola100 kcal
-
4g rum9 kcal
-
25g tej14 kcal
-
92g finomliszt334 kcal
-
21g mandula123 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6 kcal
-
0g kardamom1 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
40 kcal
-
40 kcal
A tetejére
Összesen
1129
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kalácshoz
-
200g mazsola598 kcal
-
24g rum55 kcal
-
150g tej84 kcal
-
550g finomliszt2002 kcal
-
125g mandula738 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
1g kardamom3 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
60g friss élesztő63 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
242 kcal
-
242 kcal
A tetejére
Összesen
6769
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kalácshoz
-
11.4g mazsola34 kcal
-
1.4g rum3 kcal
-
8.6g tej5 kcal
-
31.4g finomliszt114 kcal
-
7.1g mandula42 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.1g kardamom0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
3.4g friss élesztő4 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
11.4g vaj82 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
14 kcal
-
14 kcal
A tetejére
Összesen
386
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.2 g
Zsír
-
Összesen 54 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 642.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 295 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 146.4 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 355 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 348 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
1129
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109 g
Zsír
-
Összesen 323.8 g
-
Telített zsírsav 161 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 825 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3855.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 821 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 573 mg
-
Foszfor 1772 mg
-
Nátrium 430 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 878.7 g
-
Cukor 399 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 273.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2131 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 718 micro
-
Kolin: 366 mg
-
Retinol - A vitamin: 2090 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 493 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 361 micro
Összesen
6769
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
386
kcal
Hozzávalók
A kalácshoz
-
200 g mazsola
-
3 ek rum
-
150 ml tej
-
550 g finomliszt
-
1 csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 tk kardamom
-
0.5 teáskanál szerecsendió virág
-
0.5 teáskanál szegfűszeg
-
1 késhegynyi szerecsendió
-
80 g cukor
-
60 g friss élesztő
-
200 g vaj
-
1 db tojás
A tetejére
Elkészítés
A kalácshoz
- A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben egy éjszakára állni hagyjuk.
- A tejet meglangyosítjuk.
- A lisztet, mandulát, citromhéjat, sót, vaníliás cukrot, 80 g cukrot és az összes fűszert egy nagy tálban jól összevegyítjük.
- A közepébe csinálunk egy nagy mélyedést. Az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk 1 ek cukrot.
- Egy kevés tejet a mélyedésbe öntünk és egy kevés liszttel a széléről kovászt keverünk.
- Letakarva 15 percig kelesztjük.
- A 200 g vajat a megmaradt tejben felolvasztjuk. A mazsolákat leszűrjük.
- A tej-vaj keveréket, tojást és a rumot (amiben a mazsolát áztattuk) a kovászhoz adjuk és jól összedagasztjuk.
- Meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
- A tésztát még egyszer jól átdagasztjuk. Hozzáadjuk a kandírozott citromhéjat, a kandírozott narancshéjat és a mazsolát és még egyszer jól átgyúrjuk.
- A tésztából ovális cipót formázunk.
- A tészta közepét a nyújtófával hosszában mélyen benyomjuk. A tészta egyik felét enyhén kinyújtjuk, majd a kinyújtott részt ráhajtjuk a másik rész 2/3-ára és egy kicsit kézzel megnyomogatjuk.
- Ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
- A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
- A kalácsokat betoljuk a sütőbe és a hőfokot azonnal 175 fokra mérsékeljük.
- Kb. 60-70 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk sütőpapírral.
- A maradék vajat felolvasztjuk. A kalácsokat kivesszük és még forrón 4-szer egymás után a vajjal megkenjük. Rögtön megszórjuk a cukorral és a porcukorral.
- A kihűlt kalácsokat először háztartásifóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz, hűvös helyen (pl. kamrában) kb. 8 napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 17600
- Feltöltés dátuma: 2009. november 21.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Glaser
1980 recept
Mivel az idén a Drezdai kalácsomat későn sütöttem, de azért már adventre szeretnénk Stollent enni, nekiálltam és sütöttem még egy kalácsot, amit nem kell olyan sokat pihentetni. Szeletelés előtt szórjuk meg porcukorral és vékonyan szeleteljük.