r
Nosalty Logó

Drezdai kalács 3. (német karácsonyi kalács)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Glaser
Drezdai kalács 3. (német karácsonyi kalács)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 1129 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 6769 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 386 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    54 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    642.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    295 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    146.4 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    355 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    348 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 1129 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109 g

Zsír

  • Összesen
    323.8 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    825 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3855.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    821 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    573 mg
  • Foszfor
    1772 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    878.7 g
  • Cukor
    399 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    273.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2131 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    718 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2090 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    493 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    361 micro
Összesen 6769 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 386 kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Elkészítés

A kalácshoz

  1. A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben egy éjszakára állni hagyjuk.
  2. A tejet meglangyosítjuk.
  3. A lisztet, mandulát, citromhéjat, sót, vaníliás cukrot, 80 g cukrot és az összes fűszert egy nagy tálban jól összevegyítjük.
  4. A közepébe csinálunk egy nagy mélyedést. Az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk 1 ek cukrot.
  5. Egy kevés tejet a mélyedésbe öntünk és egy kevés liszttel a széléről kovászt keverünk.
  6. Letakarva 15 percig kelesztjük.
  7. A 200 g vajat a megmaradt tejben felolvasztjuk. A mazsolákat leszűrjük.
  8. A tej-vaj keveréket, tojást és a rumot (amiben a mazsolát áztattuk) a kovászhoz adjuk és jól összedagasztjuk.
  9. Meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
  10. A tésztát még egyszer jól átdagasztjuk. Hozzáadjuk a kandírozott citromhéjat, a kandírozott narancshéjat és a mazsolát és még egyszer jól átgyúrjuk.
  11. A tésztából ovális cipót formázunk.
  12. A tészta közepét a nyújtófával hosszában mélyen benyomjuk. A tészta egyik felét enyhén kinyújtjuk, majd a kinyújtott részt ráhajtjuk a másik rész 2/3-ára és egy kicsit kézzel megnyomogatjuk.
  13. Ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
  14. A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
  15. A kalácsokat betoljuk a sütőbe és a hőfokot azonnal 175 fokra mérsékeljük.
  16. Kb. 60-70 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk sütőpapírral.
  17. A maradék vajat felolvasztjuk. A kalácsokat kivesszük és még forrón 4-szer egymás után a vajjal megkenjük. Rögtön megszórjuk a cukorral és a porcukorral.
  18. A kihűlt kalácsokat először háztartásifóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz, hűvös helyen (pl. kamrában) kb. 8 napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 17568
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mivel az idén a Drezdai kalácsomat későn sütöttem, de azért már adventre szeretnénk Stollent enni, nekiálltam és sütöttem még egy kalácsot, amit nem kell olyan sokat pihentetni. Szeletelés előtt szórjuk meg porcukorral és vékonyan szeleteljük.

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...