Csülkös bableves savanyú káposztával, ahogy Guszti néni készíti
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
15g fehérrépa10 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
11g zeller4 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
250g sonkalé0 kcal
-
167 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
42g fejtett bab139 kcal
-
250g víz0 kcal
-
8g sertészsír75 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
2 kcal
-
63g savanyú káposzta12 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
1 kcal
Összesen
502
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
3000g sonkalé0 kcal
-
1000g füstölt sertéscsülök2000 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
23 kcal
-
750g savanyú káposzta143 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
12 kcal
Összesen
6009
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1.9g fehérrépa1 kcal
-
1.7g sárgarépa1 kcal
-
1.4g zeller0 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
31.7g sonkalé0 kcal
-
10.6g füstölt sertéscsülök21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.3g fejtett bab18 kcal
-
31.7g víz0 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
7.9g savanyú káposzta2 kcal
-
3.2g tejföl6 kcal
-
0.6g hegyes erős paprika0 kcal
Összesen
64
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1994.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 180 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 371 mg
-
Nátrium 1281 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 429.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 421 micro
-
β-karotin 1176 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
Összesen
502
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 336.8 g
Zsír
-
Összesen 300.6 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 932 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23936.4 g
-
Cink 52 mg
-
Szelén 363 mg
-
Kálcium 2160 mg
-
Vas 83 mg
-
Magnézium 1425 mg
-
Foszfor 4455 mg
-
Nátrium 15378 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 515.1 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 121 mg
VÍZ
-
Összesen 5154.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1883 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 209 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 241 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2361 micro
-
Kolin: 1309 mg
-
Retinol - A vitamin: 473 micro
-
α-karotin 5054 micro
-
β-karotin 14110 micro
-
β-crypt 498 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4132 micro
Összesen
6009
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 252.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 149 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
64
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
2 db fehérrépa
-
2 db sárgarépa
-
2 db vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
3 l sonkalé
-
1 kg füstölt sertéscsülök
-
só ízlés szerint
-
3 db babérlevél
-
bors ízlés szerint
-
50 dkg fejtett bab
-
100 g sertészsír
-
2 ek fűszerpaprika
-
75 dkg savanyú káposzta
-
3 dl tejföl
-
1 db hegyes erős paprika
Elkészítés
- A csülköt előre megfőzzük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és feketeborssal, majd hagyjuk a saját levében felhasználásig. A tarkababot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd enyhén sós vízben félig előfőzzük. Mindkettő főzővizét félretesszük.
- A gyökérzöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, majd a megtisztított hagymákkal és az összeroppantott fokhagymával együtt feltesszük főni a csülök főzővizében (nagyjából 1-1,5 literben).
- Közben felkockázzuk a puhára főtt csülköt is, és amikor már nagyjából megpuhultak a zöldségek, a lábosba tesszük a húst is. Érdemes a csontot is beletenni a levesbe, még rengeteg íz van benne ilyenkor, amit nem érdemes elvesztegetni.
- Óvatosan sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majd az előfőzött babot is. Öntünk hozzá a bab és a csülök főzőlevéből is, közben folyton kóstolgatva. Sózni mindig csak a csülök főzővize után érdemes, nehogy elsózzuk.
- Alacsony lángon tovább főzzük, közben elkészítve a paprikás rántást. A zsírt és a lisztet aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát is, és felöntjük fél liter vízzel is.
- A kész rántást a leveshez öntjük és alaposan kiforraljuk, hogy ne legyen lisztes íze.
- Végül hozzáadjuk a savanyú káposztát, és 20 percet összefőzzük vele. Ízlés és szükség szerint utánsózzuk és borsozzuk, és még önthetünk hozzá a csülökléből vagy a bab főzővizéből.
- Tejföllel és hegyes erőspaprikával tálaljuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 28
- 7 napos nézettség: 209
- Össznézettség: 14231
- Feltöltés dátuma: 2022. május 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
Guszti néni megmutatta nekünk egyik jól bevált receptjét, és hatalmas adag csülkös bablevest főzött az Olajág otthon lakóinak. Az amúgy is tartalmas levesbe ráadásul savanyú káposzta is került, így pedig teljesen ellenállhatatlan lett a végeredmény!