r
Nosalty Logó

Cseresznyés kölestorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Cseresznyés kölestorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Összesen 1195 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Összesen 9549 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Összesen 249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1429.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    195 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    601 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.1 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    220 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 1195 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157.4 g

Zsír

  • Összesen
    479.4 g
  • Telített zsírsav
    224 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    751 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11432.9 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    1560 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1390 mg
  • Foszfor
    3469 mg
  • Nátrium
    4808 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1152.6 g
  • Cukor
    455 mg
  • Élelmi rost
    114 mg

VÍZ

  • Összesen
    627.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1868 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    139 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    581 micro
  • Kolin:
    386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1764 micro
  • α-karotin
    93 micro
  • β-karotin
    1162 micro
  • β-crypt
    149 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1145 micro
Összesen 9549 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Elkészítés

Omlós tészta

  1. A megadott hozzávalókból meggyúrjuk az omlós tésztát, majd hűtőben pihentetjük kb. fél órát.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  3. A pihentetett omlós tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd sütőlemezre helyezzük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

  1. Az 5 dkg aszalt gyümölcsöt megáztatjuk egy kevés rumba, és az étcsokoládéval, darált mákkal együtt egy késes aprítóba helyezzük, homogén masszát készítünk.
  2. A megsült, kihűlt omlós tésztát finomra morzsoljuk, összegyúrjuk az étcsokoládés masszával és a többi hozzávalóval. A gyümölcsíz mennyiségét a tészta állagának megfelelően adagoljuk, hogy ne legyen túl száraz vagy túl puha.
  3. A kész tésztát egy kerek, csatos kb. 22 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk, aminek előzőleg az aljára és az oldalára zsírpapírt tettünk. A tészta tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, majd hűtőbe helyezzük.

Köles alapfőzethez

  1. A hántolt kölest átmossuk, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük a mandulatejjel, a citromlével, az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével.

A megfőtt köleshez

  1. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról, és keverjük hozzá a mézet, a reszelt citromhéjat, a fahéjjal elkevert, apróra vágott cseresznyét, majd félretesszük.
  2. A vaníliás pudingport felfőzzük a mézzel, a mandulatejjel, és hozzákeverjük a köleshez, majd az egész masszát beletöltjük a hűtőből kivett tortaformába, és egyenletesen elkenjük a morzsás tészta tetején, majd vékonyan megkenjük lekvárral a tetejét.
  3. Fontos, hogy jó tömör legyen, ne legyen levegős. Ezután kb. 4-5 órát hűtőben hagyjuk dermedni.

Krém

  1. 0,5 dl kókusztejszínt forrásig melegítjük, majd hozzáadunk 5 dkg vajat és 10 dkg fehér csokoládét, elkeverjük, miután elolvadt a csoki, kihűlésig félretesszük.
  2. A kihűlt fehér csokoládés krémet összekeverjük a mascarpone krémsajttal, és lazán hozzákeverjük a felvert növényi cukrászati habalapanyaghoz.

Díszítés

  1. A megdermedt tésztát kivesszük a hűtőből, levesszük róla a tortakarikát, tetejét vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a többi krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és feldíszítjük vele a torta tetejét.
  2. A marcipán cseresznyefát zsírpapírra helyezzük, és köré egy kb. 5 cm átmérőjű sima szélű, kerek kiszúrót helyezünk, majd kb. 5 dkg olvasztott csokoládét öntünk bele (ez lesz az alapja a fának). Hűvös helyre tesszük, amíg a csokoládé megszilárdul.
  3. A torta közepén kb. 5 cm átmérőjű kört hagyunk, ahova az előre elkészített marcipán cseresznyefát és a cseresznyével teli kosárkát helyezzük.
  4. Reszelt csokoládéval, lekvárral és felezett cseresznyékkel (amik alá kerek csokoládé pasztillákat helyezünk) díszítjük, majd tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1379
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A köles lett az egyik kedvenc alapanyagom, ezért cseresznyével is kipróbáltam, és egy nagyszerű torta lett belőle. 

Hozzávalók

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...