Cassata - szicíliai túróbomba
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
13g finomliszt49 kcal
-
13 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
8g mandula49 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
6 kcal
A krémhez és a díszítéshez
-
32 kcal
-
32 kcal
-
32 kcal
-
13g pisztácia76 kcal
-
30g étcsokoládé164 kcal
-
125g tehéntúró184 kcal
-
3g zselatin8 kcal
-
43g narancs15 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
83g habtejszín243 kcal
-
10g koktélcseresznye17 kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
80g finomliszt291 kcal
-
76 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A krémhez és a díszítéshez
-
193 kcal
-
193 kcal
-
193 kcal
-
80g pisztácia458 kcal
-
180g étcsokoládé983 kcal
-
750g tehéntúró1103 kcal
-
15g zselatin50 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
60g koktélcseresznye99 kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
3g finomliszt11 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1.8g mandula11 kcal
-
8.1g tojás10 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.7g porcukor14 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
A krémhez és a díszítéshez
-
2.2g kandírozott meggy7 kcal
-
2.2g kandírozott papaja7 kcal
-
2.2g kandírozott ananász7 kcal
-
3g pisztácia17 kcal
-
6.7g étcsokoládé36 kcal
-
27.7g tehéntúró41 kcal
-
0.6g zselatin2 kcal
-
9.6g narancs3 kcal
-
7.4g cukor29 kcal
-
18.5g habtejszín54 kcal
-
2.2g koktélcseresznye4 kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.8 g
Zsír
-
Összesen 57.7 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1700.6 g
-
Cink 327 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 265 mg
-
Vas 254 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 557 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.8 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 207.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 379 micro
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 214.8 g
Zsír
-
Összesen 346 g
-
Telített zsírsav 173 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 1290 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10203.6 g
-
Cink 1962 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 1588 mg
-
Vas 1525 mg
-
Magnézium 634 mg
-
Foszfor 3340 mg
-
Nátrium 902 mg
-
Réz 79 mg
-
Mangán 65 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 766.7 g
-
Cukor 629 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1243.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1743 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 274 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 189 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 902 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 254 micro
-
Kolin: 767 mg
-
Retinol - A vitamin: 1680 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 643 micro
-
β-crypt 248 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2273 micro
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 377.1 g
-
Cink 72 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 56 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 33 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
80 g finomliszt
-
20 g étkezési keményítő
-
0.5 kk sütőpor
-
1 csipet só
-
100 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez és a díszítéshez
-
60 g kandírozott meggy
-
60 g kandírozott papaja
-
60 g kandírozott ananász
-
180 g étcsokoládé
-
750 g tehéntúró
-
15 g zselatin
-
1 db narancs
-
200 g cukor
-
12 db koktélcseresznye
Elkészítés
A piskótához
- Egy kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
- A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport és a darált mandulát összekeverjük.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval keményre, majd az apránként hozzáadott cukorral és a vaníliás cukorral fényes kemény habbá verjük.Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, a lisztkeveréket, majd az egészet a tortaformába simítjuk, és középső bordamagasságon 25 percig sütjük. (A sütő ajtaját a sütés végéig ne nyissuk ki. A tortát kivesszük a sütőből, majd 15 perc elteltével kiszedjük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krémhez a cukrozott gyümölcsöket, a pisztáciát és a csokoládét felaprózzuk. Ebből féreteszünk 2-2 evőkanállal.
- A zselatint összekeverjük 1 dl hideg vízzel, és félretesszük. A narancs levét kinyomjuk, hozzáadjuk a 200 g cukrot és 1 dl vizet, majd tűzön 5 percig forraljuk. A zselatint mikróban nagyon kis idő alatt felolvasztjuk (ne forraljuk), majd a narancsléhez adjuk. A zselatinos narancsléhez adunk 1-2 kanál túrót, majd az egész zselatinos masszát a túró egészéhez adjuk, és alaposan elkeverjük. A 2-2 kanál kivételével a túróhoz adjuk a gyümölcsös, pisztáciás, csokis keveréket, és 10 percre hűtőbe tesszük.
- Egy ugyanakkora átmérőjű, 3-3,5 literűrtartalmú tálat kibélelünk folpack-kal úgy, hogy a szélei túllógjanak a tál peremén, és az egész tál alja ki legyen bélelve. A piskótát két lapba vágjuk. Az egyiket elnyolcadoljuk, és hegyükkel befelé a tál oldalára fektetjük, nyomkodjuk a tésztát.
- 2,5 dl tejszínt habbá verünk, és több részletben a túrókrémhez keverjük, és a tálba a piskótára simítjuk. A tetejére tesszük a másik piskótalapot. Visszahajtjuk rá a folpack-ot, és 12 órára a hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt lapos tálra borítjuk, és a fóliát levesszük róla. A maradék tejszínt habbá verjük, és bevonjuk vele a tortát. Megszórjuk a cseresznyeszemekkel és a félretett gyümölcskeverékkel.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 11398
- Feltöltés dátuma: 2011. november 18.
Ajánló
Születésnapokra, ünnepekre készíthető finomság.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A recept Lajos Mari-Hemző Károly 66 torta c. könyvéből származik, egy kis módosítással. Ezt a tortát eddig egyszer készítettem el egy szülinapra, de nagyon jól sikerült, és nagyon finom lett. Megéri a munkát és a pepecselést, mert az eredmény tényleg nagyon szép és finom. Az étkezési keményítőt liszttel lehet helyettesíteni, igazából csak azért kell a keményítő, hogy a tészta állaga jobb legyen. A tehéntúróhoz érdemes a nagyobb boltokban, hipermarketekben kapható krémesebb túróból venni, amiben nincsenek nagy göröngyök. Ha ilyen nincs, akkor ajánlatos a túrót áttörni. Én koktélcseresznyét nem tudtam beszerezni, ezért a fenti fényképen elkészített verzióhoz nem használtam, bár a színvilágot még jobbá teszi, ha koktélcseresznyét is adunk hozzá. Az eredeti recept szerint a krémbe való gyümölcsöket, csokoládét, pisztáciát marachino likőrbe kell áztatni és így adni a túróhoz. Nekem ilyen nem volt, úgyhogy ezt is kihagytam.