Bolognai burgonya gratin
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Marti48
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
300g burgonya173 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
7 kcal
-
200g konzerv paradicsom32 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
25g edami sajt89 kcal
Összesen
996
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
600g burgonya347 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
13 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
50g edami sajt179 kcal
Összesen
1993
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
27.8g burgonya16 kcal
-
23.2g darált sertéshús42 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
7.9g sárgarépa3 kcal
-
12.1g zeller4 kcal
-
0.7g olívaolaj7 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.7g sűrített paradicsom1 kcal
-
18.6g konzerv paradicsom3 kcal
-
2.3g habtejszín7 kcal
-
2.3g edami sajt8 kcal
Összesen
93
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 66.9 g
Zsír
-
Összesen 50.7 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2318.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 411 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1027 mg
-
Nátrium 638 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 773.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 825 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 2633 micro
-
β-karotin 6890 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7792 micro
-
Lut-zea 387 micro
Összesen
996
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 133.8 g
Zsír
-
Összesen 101.5 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 415 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4636.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 822 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 340 mg
-
Foszfor 2054 mg
-
Nátrium 1277 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1547.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1650 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 177 mg
-
D vitamin: 112 micro
-
K vitamin: 147 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 492 mg
-
Retinol - A vitamin: 283 micro
-
α-karotin 5265 micro
-
β-karotin 13780 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 15584 micro
-
Lut-zea 774 micro
Összesen
1993
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 244 micro
-
β-karotin 639 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 723 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
93
kcal
Hozzávalók
-
6 közepes db burgonya
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 ek olívaolaj
-
1 teáskanál ételízesítő
-
1 teáskanál majoranna
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
1 ek sűrített paradicsom
-
0.5 dl habtejszín
Elkészítés
- A burgonyákat feltesszük héjában főni úgy, hogy ne essen szét.
- Ez idő alatt megtisztítjuk a répát, a zellert, a hagymát és a fokhagymát, és az egészet apróra kockázzuk.
- Egy közepes lábasban felhevítjük az olajat, elsőnek a répát és zellert pár percen keresztül kavargatva "karamelizáljuk". Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a darált húst és legvégül a fokhagymát. A darált húst két villa segítségével fellazítjuk morzsásra, és az egészet közepes lángon, kevergetve pároljuk bő 10 percen keresztül. Közben fűszerezzük (só, bors, ételízesítő, fűszerpaprika, majoranna és 1 ek sűrített paradicsom). A hús kis levet ereszt, így ne tegyünk hozzá vizet!
- 10-12 perc elteltével felöntjük a konzerv paradicsommal, és redukált hőmérsékleten tovább pároljuk ca. 15-20 percen keresztül.
- A készre főtt krumplit lehámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Egy tűzálló edénybe öntjük a bolognait, és ennek tetejére halmozzuk a krumplit. Ennek tetejét sózzuk, ráöntjük a tejszínt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sajt szép zsemleszínűre pirul.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x30x6
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 157
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 30073
- Feltöltés dátuma: 2015. április 17.
Ajánló
Az eredeti recepttől eltértem annyiban, hogy a krumpli felét a jénai aljába rakosgattam, és erre öntöttem a szószt. Most, hogy elkészült, úgy látom, hogy jobb megoldás az eredeti, úgy, ahogy leírtam. Ez esetben, hogy a krumpli szépen piruljon, élével rakosgassuk a szószra, és kicsit nyomkodjuk bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marti48
317 recept
Ötletet kerestem darált húshoz, és ez a recept, egyik kedvenc német főzős oldalamon megtetszett. Érdemes volt kipróbálni, mert nagyon finom lett. Furcsállottam egy kicsit a majorannás fűszerezést, de ha már kipróbálás, akkor miért ne a leírás szerint! Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy én egy pici zellert is hozzáfőztem. Az egész egy kicsit mussaka, egy kicsit bolognai-s, de mégis "más"... :)