r
Nosalty Logó

Bolognai burgonya gratin

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Marti48
Bolognai burgonya gratin
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 996 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1993 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 93 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    50.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2318.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1027 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    773.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    2633 micro
  • β-karotin
    6890 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7792 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 996 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    133.8 g

Zsír

  • Összesen
    101.5 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    415 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4636.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    2054 mg
  • Nátrium
    1277 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1547.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1650 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    177 mg
  • D vitamin:
    112 micro
  • K vitamin:
    147 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    492 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    5265 micro
  • β-karotin
    13780 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    15584 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 1993 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    244 micro
  • β-karotin
    639 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    723 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 93 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyákat feltesszük héjában főni úgy, hogy ne essen szét.
  2. Ez idő alatt megtisztítjuk a répát, a zellert, a hagymát és a fokhagymát, és az egészet apróra kockázzuk.
  3. Egy közepes lábasban felhevítjük az olajat, elsőnek a répát és zellert pár percen keresztül kavargatva "karamelizáljuk". Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a darált húst és legvégül a fokhagymát. A darált húst két villa segítségével fellazítjuk morzsásra, és az egészet közepes lángon, kevergetve pároljuk bő 10 percen keresztül. Közben fűszerezzük (só, bors, ételízesítő, fűszerpaprika, majoranna és 1 ek sűrített paradicsom). A hús kis levet ereszt, így ne tegyünk hozzá vizet!
  4. 10-12 perc elteltével felöntjük a konzerv paradicsommal, és redukált hőmérsékleten tovább pároljuk ca. 15-20 percen keresztül.
  5. A készre főtt krumplit lehámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Egy tűzálló edénybe öntjük a bolognait, és ennek tetejére halmozzuk a krumplit. Ennek tetejét sózzuk, ráöntjük a tejszínt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sajt szép zsemleszínűre pirul.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30x6
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 156
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 29999
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 17.

Ajánló

Az eredeti recepttől eltértem annyiban, hogy a krumpli felét a jénai aljába rakosgattam, és erre öntöttem a szószt. Most, hogy elkészült, úgy látom, hogy jobb megoldás az  eredeti, úgy, ahogy leírtam. Ez esetben, hogy a krumpli szépen piruljon, élével rakosgassuk a szószra, és kicsit nyomkodjuk bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bolognai burgonya gratin
Marti48 317 recept

Ötletet kerestem darált húshoz, és ez a recept, egyik kedvenc német főzős oldalamon megtetszett. Érdemes volt kipróbálni, mert nagyon finom lett. Furcsállottam egy kicsit a majorannás fűszerezést, de ha már kipróbálás, akkor miért ne a leírás szerint! Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy én egy pici zellert is hozzáfőztem. Az egész egy kicsit mussaka, egy kicsit bolognai-s, de mégis "más"... :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...