r
Nosalty Logó

Bolognai burgonya gratin

Marti48
Bolognai burgonya gratin
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

996
Kalória
66.9g
Fehérje
70.7g
Szénhidrát
50.7g
Zsír
773.9g
Víz
207.5g
Koleszterin
13.7g
Élelmi rost
15.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 996 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1993 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 93 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    50.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2318.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1027 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    773.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    2633 micro
  • β-karotin
    6890 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7792 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 996 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    133.8 g

Zsír

  • Összesen
    101.5 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    415 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4636.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    2054 mg
  • Nátrium
    1277 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    141.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    1547.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1650 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    177 mg
  • D vitamin:
    112 micro
  • K vitamin:
    147 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    492 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    5265 micro
  • β-karotin
    13780 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    15584 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 1993 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    244 micro
  • β-karotin
    639 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    723 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 93 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyákat feltesszük héjában főni úgy, hogy ne essen szét.
  2. Ez idő alatt megtisztítjuk a répát, a zellert, a hagymát és a fokhagymát, és az egészet apróra kockázzuk.
  3. Egy közepes lábasban felhevítjük az olajat, elsőnek a répát és zellert pár percen keresztül kavargatva "karamelizáljuk". Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a darált húst és legvégül a fokhagymát. A darált húst két villa segítségével fellazítjuk morzsásra, és az egészet közepes lángon, kevergetve pároljuk bő 10 percen keresztül. Közben fűszerezzük (só, bors, ételízesítő, fűszerpaprika, majoranna és 1 ek sűrített paradicsom). A hús kis levet ereszt, így ne tegyünk hozzá vizet!
  4. 10-12 perc elteltével felöntjük a konzerv paradicsommal, és redukált hőmérsékleten tovább pároljuk ca. 15-20 percen keresztül.
  5. A készre főtt krumplit lehámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Egy tűzálló edénybe öntjük a bolognait, és ennek tetejére halmozzuk a krumplit. Ennek tetejét sózzuk, ráöntjük a tejszínt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sajt szép zsemleszínűre pirul.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30x6

Ötletet kerestem darált húshoz, és ez a recept, egyik kedvenc német főzős oldalamon megtetszett. Érdemes volt kipróbálni, mert nagyon finom lett. Furcsállottam egy kicsit a majorannás fűszerezést, de ha már kipróbálás, akkor miért ne a leírás szerint! Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy én egy pici zellert is hozzáfőztem. Az egész egy kicsit mussaka, egy kicsit bolognai-s, de mégis "más"... :)

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...