
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
1.5 kg sertéslapocka
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
4 db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
2 szál petrezselyem
-
1 kis db zeller
-
4 nagy fej vöröshagyma
-
10 gerezd fokhagyma
-
3 közepes db paprika
-
2 db paradicsom
-
2 db babérlevél
-
1 tk majoranna
-
só ízlés szerint
-
0.5 kávéskanál köménymag
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
2 evőkanál finomliszt
917
Kalória
55.6g
Fehérje
49.4g
Szénhidrátok
55.1g
Zsír
317.2g
Víz
180g
Koleszterin
11.7g
Rost
7.9g
Cukor
- 12% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
150g sertéslapocka354 kcal
-
100g sertéscsülök139 kcal
-
98 kcal
-
50g fejtett bab167 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
18g fehérrépa11 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
16g zeller6 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
30g paprika5 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
3 kcal
-
38 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
20g tejföl40 kcal
Összesen
917
kcal
- 12% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
1500g sertéslapocka3540 kcal
-
1000g sertéscsülök1390 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
300g paprika49 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
200g tejföl396 kcal
Összesen
9160
kcal
- 12% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
28.3g sertéslapocka67 kcal
-
18.8g sertéscsülök26 kcal
-
2.8g kolozsvári szalonna19 kcal
-
9.4g fejtett bab31 kcal
-
6g sárgarépa2 kcal
-
3.4g fehérrépa2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
3g zeller1 kcal
-
12.8g vöröshagyma5 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
5.7g paprika1 kcal
-
3.8g paradicsom1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
3.8g tejföl7 kcal
Összesen
173
kcal
- 12% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 55.6 g
Zsír
-
Összesen 55.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1356.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 674 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 317.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 314 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 189 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 1023 micro
-
β-karotin 2835 micro
-
β-crypt 76 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 426 micro
Összesen
917
kcal
- 12% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 555.9 g
Zsír
-
Összesen 550.9 g
-
Telített zsírsav 188 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 236 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 1800 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13566.2 g
-
Cink 80 mg
-
Szelén 618 mg
-
Kálcium 2218 mg
-
Vas 83 mg
-
Magnézium 1635 mg
-
Foszfor 6744 mg
-
Nátrium 2166 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 494.1 g
-
Cukor 79 mg
-
Élelmi rost 117 mg
Víz
-
Összesen 3171.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3140 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 349 mg
-
D vitamin: 1194 micro
-
K vitamin: 247 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 19 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 118 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2389 micro
-
Kolin: 1888 mg
-
Retinol - A vitamin: 320 micro
-
α-karotin 10228 micro
-
β-karotin 28351 micro
-
β-crypt 762 micro
-
Likopin 5149 micro
-
Lut-zea 4261 micro
Összesen
9160
kcal
- 12% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 59.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 193 micro
-
β-karotin 534 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 97 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
173
kcal
Elkészítés
- A csülköt feltesszük főni, 1 babérlevéllel, pár szem borssal, 1 fej hagymával és 3-4 gerezd fokhagymával ízesített vízben. Ha megfőtt, kivesszük a léből, kicsit meghűtjük, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
- A babot leáztatjuk (ha langyos vízbe tesszük, előbb elérjük a kívánt hatást), így elégaz idő, míg a csülök és a pörkölt elkészül, és szükség lesz rá.
- A lapockát kockákra vágjuk,2 hagymát, 2 paprikát, 1 paradicsomotésa szalonnát kis kockákra aprítunk.
- A bográcsban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, megpirítjuk a hagymát, és a húst fehéredésig forgatjuk rajta. Hozzáadjuk a pirospaprikát, rányomunk 2-3 gerzd fokhagymát, rádobjuk a paprikakockákat és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, és készre főzzük a pörköltet. Kb. 1 óra.
- Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra szeljük.
- Ha elkészült a pöri, kiborítjuk egy másik edénybe és mosogatás nélkül a bográcsba tesszük a babot, a zöldségeket, a paprikát és paradicsomot kettévágva, a csokor petrezselymet, 1 reszelt vöröshagymát, 6-8 gerezd fokhagymát. Felöntjük a csülök főzőlevével (ha túl sós, akkor kevesebbet, és pótoljuk vízzel), és beletesszük a fűszereket is.
- Jól felforraljuk és puhára főzzük a babot, ezkb. 1 óra. Kiszedjük a nemkívánatos dolgokat, paprika, paradicsom, zöldségzöld, babérlevél.
- Az olajból és lisztből kevés paprikával rántást készítünk, sűrítjük vele a levest. Hozzáadjuk a füstölt húsdarabokat és a pörköltet, összeforraljuk.
- Tálalásnál tejföllel is kínálhatjuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 perc
- Főzés ideje: 140 perc
- Főzés módja: bográcsos
Nálunk mindig így készül ez a finomság nyáron. Kicsit macerásnak tűnik, de én nagyon szeretek a szabadban "elszöszmötölni" a főzéssel. Mi nem igazán szeretjük a marhahúst, ezért a sertéslapockával készítem. Ebből igazán ízletes pörkölt is készíthető. Nem szoktam bele tésztát főzni, nálunk a pogácsa a nyerő az ilyen tartalmas levesekhez.