Birsalmával rakott zöldbab lencsebesamellel
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
17g vadrizs60 kcal
-
167g bokorbab45 kcal
-
50g lencse176 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
17g sajt59 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
25g tej14 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
33g birsalma12 kcal
-
8g méz25 kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
100g vadrizs357 kcal
-
1000g bokorbab273 kcal
-
300g lencse1056 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
150g tej84 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
200g birsalma70 kcal
-
50g méz152 kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
3.7g vadrizs13 kcal
-
37.3g bokorbab10 kcal
-
11.2g lencse39 kcal
-
10.1g vöröshagyma4 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3.7g sajt13 kcal
-
3.7g vaj27 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
5.6g tej3 kcal
-
7.5g habtejszín22 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
7.5g birsalma3 kcal
-
1.9g méz6 kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 27.3 g
Zsír
-
Összesen 32.5 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 994.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 270 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 244.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 351 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 294 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 621 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1100 micro
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 163.9 g
Zsír
-
Összesen 194.9 g
-
Telített zsírsav 113 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5967.4 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 1623 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 641 mg
-
Foszfor 2555 mg
-
Nátrium 992 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 450.9 g
-
Cukor 102 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 1469.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2107 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 164 mg
-
D vitamin: 186 micro
-
K vitamin: 412 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1979 micro
-
Kolin: 976 mg
-
Retinol - A vitamin: 1764 micro
-
α-karotin 607 micro
-
β-karotin 3725 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6600 micro
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 222.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 54.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 139 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
Hozzávalók
-
10 dkg vadrizs
-
1 kg bokorbab
-
30 dkg lencse
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
10 dkg vaj
-
2 evőkanál finomliszt
-
1.5 dl tej
-
2 dl habtejszín
-
3 db tojás
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 tk cayenne paprika
-
2 tk szerecsendió
-
20 dkg birsalma
-
2 ek méz
Elkészítés
- Előkészítjük a rétegeket. A bokorbabot feldaraboljuk és 5 dkg vajon, 2 gerezd fokhagymán kevéssel vízzel roppanós puhára pároljuk fedő alatt.
- A lencsét - nem feltétlenül kell beáztatni, de ha van időnk rá, tegyük meg - a babérlevél, 2 fej hagyma, és 3 fokhagyma kíséretében vízben megfőzzük. Ha puha, szűrjük le, és fogjuk fel a levét.
- A vadrizst főzzük meg sós vízben.
- A zöldbab és a lencse felét vegyik ki egy-egy tálba.
- A zöldbabhoz adjuk a tejszínt, sót, borsot és 5 dkg reszelt sajtot és bormixerrel pürésítjük.
- A lencséből kivesszük a babérlevelet, de benne hagyjuk a hagymát, és a fokhagymát.
- Elfelezzük az adagot. Az egyik felére rászórjuk a pirospaprikát és cayenne borsot, ízlés szerint sót.
- A másik felét pürésítjük egy kevés főzőlével.
- A maradék vajat felolvasztjuk egy kisebb lábasban. Rászórjuk a 2 ek lisztet, és 1-2 percig habzásig sütjük. Felöntjük az előre felmelegített tejjel és csomómentesre keverjük. Hozzáöntünk 3 dl lencsefőzőlevet is, sóval, borssal, és a szerecsendióval ízesítjük. Ha kicsit kihűlt, beleütjük a 3 tojást és simára keverjük és hozzákeverjük a lencsepépet, amit fentebb pürésítettünk.
- A maradék hagymát felkarikázzuk és vajon megpirítjuk. Közben feldaraboljuk kockákra a birset és elkeverjük a hagymával. Rácsurgatjuk a mézet, kevés vizet teszünk alá és fedő alatt félpuhára pároljuk. (Én adtam hozzá egy kevés chiliolajat, ezt erős paprika porral is lehet pótolni.)
- Összeállítás: egy agyagtálban - vagy amink van, csak magas legyen - leterítjük a rizst.
- Rá a maradék zöldbabot.
- Rá a birset (körte vagy alma). Erre a lencsét. És leöntjük a lencsekrémmel.
- Megszórjuk a sajt másik felével és 200 fokon 30-35 percig sütjük, amíg szépen meg nem szilárdul a krém.
- Hagyjuk kicsit meghűlni, asajtos zöldbabpürével tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5925
- Feltöltés dátuma: 2010. október 12.
Ajánló
A csülökkel való álmodás egyénenként változó lehet, nyilvánvalóan a kevésbé opportunistáknak ez nem sok vigaszt nyújt majd. Szóljon mellette még annyi, hogy épp optimális arányban lúgos-savas, vagyis kb. 80-20%-os arányban. (Mert savas azért mindig kell, ezt ne felejtsük. Ez persze most nem mentség, hogy elrohanjunk a konyhába és bedagasszunk valamilyen frenetikus kelt tésztát, kedves Elif... :-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Valahogy még mindig nem hagy nyugodni a vegetarianizmus. Még mindig él bennem a vágy, hogy egyszer ne ropogósra sült csülökkel álmodjak egy zöldségekkel teli hét után. Nem adom fel. Ennek fényében álltam neki megalkotni ezt az ételt, abból, amim volt otthon. Zöldbab, birs, lencse és rizs. Mire végeztem elátkoztam a percet, amikor nekiálltam, annyi volt utána a mosatlan. Aztán amikor kész lett - bár nem a leggusztább kaja, amit valaha ettem, azt meg kell hagyni - és először szántott bele a villa, széles mosoly terült szét az arcomon. Nem csak azért mert finom volt, hanem mert a kitűzött célt teljesítettem. Ezután nem álmodtam csülökkel. És végre 2 év fotózás után rájöttem, hogy a hálóban a legjobbak a fényviszonyok az egész lakásban.