Birsalma

A birsalma (tudományos nevén Cydonia oblonga) egy ősi gyümölcsfajta, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Elsősorban a Földközi-tenger térségéből származik, és a mai napig számos kultúrában megtalálható, de nem annyira elterjedt, mint az alma vagy a körte.
A birsalma ugyan még ma is közkedvelt gyümölcs hazánkban, de már egyre kevesebb a birsfa vidéken is. Régen szinte minden udvaron birsfa állt, melyek egészséges termést hoztak, de az éghajlati változások miatt ma már egyre kisebb számban lehet szüretelni.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A birsalma a birsfák termése. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, hasonlóan az almához és a körtéhez. A birsalma alakja szabálytalan, inkább körte- vagy almaformájú, de keményebb és érdesebb tapintású. Színe éretten sárga, íze pedig nyersen fanyar és kemény, ezért inkább feldolgozva fogyasztják. Őshonos a Kaukázus, Irán és Törökország területén, de ma már a Földközi-tenger térségében és más melegebb vidékeken is termesztik.
A birsalmának számos egészségügyi előnye van. Nagy mennyiségű rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést és jótékony hatással van a bélrendszer működésére. Jelentős C-vitamin-forrás, emellett tartalmaz káliumot, magnéziumot és rezet is. A birsalma gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és az immunrendszer erősítéséhez.
Birsalma vásárlásakor igyekezzünk kemény tapintású, minél sárgább, illatos darabokat választani. A birsalma mérete és formája változó, de általában a nagyobb példányok több húsosabbak, és főzéshez is alkalmasabbak. A formája lehet szabálytalan, de ez nem befolyásolja a minőségét. Ez a gyümölcs természeténél fogva kemény, ezért vásárláskor érdemes olyan gyümölcsöt választani, amely egyenletesen kemény tapintású. A puha foltok arra utalhatnak, hogy a gyümölcs már túlérett vagy elkezdett romlani.
A birsalma nyersen szinte fogyaszthatatlan a keménysége és savanykás íze miatt, ezért leginkább feldolgozva kerül az asztalra. A birsalmasajt egy tradicionális magyar édesség, amelyet cukorral főznek, majd formába öntve hagynak megszilárdulni. Hosszú ideig eltartható, akár a karácsonyi ünnepi asztalon is helyet kaphat. A birsalmából készíthető lekvár vagy dzsem is. A birsalmát gyakran húsételekhez (pl. vadhúsokhoz) is tálalják, mivel édes-savanyú íze jól kiegészíti az ilyen fogásokat.
A birsalmából készülhet krémleves, de akár birsalmachutney, de még birsalmalekvár gyömbérrel-citrommal is. A süteményeknek is jól áll, például a birsalma pite vagy a jól ismert birsalmasajt. Az ünnepi asztalnak jól áll a birsalmás-diós bejgli és igazi vendégváró falatka a birsalmás kosárka. A birsalmaszószt kínálhatjuk húsok mellé, ha pedig főétel, akkor készüljön libamáj tokaji birsalmakompóttal.
Még több birsalmás receptért görgess lejjebb!
Szeptember végétől november közepéig.
Hűvös helyen tartva akár hónapokig is eláll.
fehérjetartalom
0.4 g
zsírtartalom
0.096 g
szénhidráttartalom
15.3 g
víztartalom
83.8 g
Foszfor
17 mg
Kalcium
11 mg
Magnézium
8 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.04 g
C vitamin
15 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.081 mg
fehérje
0.4 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.036 g
többszörösen telített zsírsav
0.05 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
8 mg
Foszfor
17 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.04 mg
Réz
0.13 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.9 g
víz
83.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.081 mg
Folát
3 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
15 mg
B6 vitamin
0.04 g
Csodás leves, gazdagon tojással és csirkével előételnek, majd a főételt egy édes tésztával rögtön a desszertté is varázsoljuk, és körtelekvárt kínálunk hozzá, mindenki örömére.
NosaltyApró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
NosaltySok háztartásban megtalálható az izopropil-alkohol, de valószínűleg csak kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket.
Szabó AnnaPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!