Vadrizs
Leírás
A vadrizs tulajdonképpen nem rizs, hanem az Észak-Amerikában és Kanadában honos vízifű termése, sőt közelebbi rokonságban áll a zabbal, mint a rizzsel. A gabonaszálak 1,80-3 m magasra nőnek, melyeket régebben kenuból arattak, úgy, hogy a magokat kiütögették a kalászból. Napjainkban már nagyüzemi termelése jellemző. Frissen aratva zöld színű a vadrizs, szárítással tartósítják, ekkor nyeri el a mag lágy, dióra emlékeztető ízét és színe barnás-feketére változik. A zsírszegény vadrizs gazdag káliumban, vasban és foszforban. Önálló ételként, rizssalátaként vagy köretként fogyasztjuk.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Nyers formában jól zárható tartóban, sötét és hűvös helyen. Miután megfőztük 6 hétig áll el mélyhűtőben és 2 napig hűtőszekrényben.
100g Vadrizs
fehérjetartalom
14.73 g
zsírtartalom
0.991 g
szénhidráttartalom
74.9 g
víztartalom
7.76 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
433 mg
Magnézium
177 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
7 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.391 g
Kolin
35 mg
Niacin - B3 vitamin
6.733 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.074 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
14.73 g
Zsír
telített zsírsav
0.156 g
egyszeresen telített zsírsav
0.159 g
többszörösen telített zsírsav
0.676 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
1.96 mg
Magnézium
177 mg
Foszfor
433 mg
Nátrium
7 mg
Cink
5.96 mg
Réz
0.524 mg
Mangán
1.329 mg
Szelén
2.8 µg
szénhidrát
rost
6.2 g
cukor
2.5 g
víz
7.76 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.115 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.262 mg
Niacin - B3 vitamin
6.733 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.074 mg
Folát
95 µg
Kolin
35 mg
Béta-karotin
11 µg
Lutein+zeaxantin
220 µg
E vitamin
0.82 mg
K vitamin
1.9 µg
A vitamin
1 µg
B6 vitamin
0.391 g