Vadrizs

A vadrizs tulajdonképpen nem rizs, hanem az Észak-Amerikában és Kanadában honos vízifű termése, sőt közelebbi rokonságban áll a zabbal, mint a rizzsel. A gabonaszálak 1,80-3 m magasra nőnek, melyeket régebben kenuból arattak, úgy, hogy a magokat kiütögették a kalászból. Napjainkban már nagyüzemi termelése jellemző. Frissen aratva zöld színű a vadrizs, szárítással tartósítják, ekkor nyeri el a mag lágy, dióra emlékeztető ízét és színe barnás-feketére változik. A zsírszegény vadrizs gazdag káliumban, vasban és foszforban. Önálló ételként, rizssalátaként vagy köretként fogyasztjuk.
Bármikor.
Nyers formában jól zárható tartóban, sötét és hűvös helyen. Miután megfőztük 6 hétig áll el mélyhűtőben és 2 napig hűtőszekrényben.
fehérjetartalom
14.73 g
zsírtartalom
0.991 g
szénhidráttartalom
74.9 g
víztartalom
7.76 g
Foszfor
433 mg
Magnézium
177 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
7 mg
B6 vitamin
0.391 g
Kolin
35 mg
Niacin - B3 vitamin
6.733 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.074 mg
fehérje
14.73 g
Zsír
telített zsírsav
0.156 g
egyszeresen telített zsírsav
0.159 g
többszörösen telített zsírsav
0.676 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
1.96 mg
Magnézium
177 mg
Foszfor
433 mg
Nátrium
7 mg
Cink
5.96 mg
Réz
0.524 mg
Mangán
1.329 mg
Szelén
2.8 µg
szénhidrát
rost
6.2 g
cukor
2.5 g
víz
7.76 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.115 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.262 mg
Niacin - B3 vitamin
6.733 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.074 mg
Folát
95 µg
Kolin
35 mg
Béta-karotin
11 µg
Lutein+zeaxantin
220 µg
E vitamin
0.82 mg
K vitamin
1.9 µg
A vitamin
1 µg
B6 vitamin
0.391 g
A húsvét csúcspontjára érve, vasárnap sonkamentő kaszás levest, zöld színben pompázó babkát és tradicionális sárgatúrót készíthetünk.
NosaltySütés nélküli édes ízek, ha nincs nagyon időd és érkezésed (vagy esetleg nincs sütőd), hogy macerás finomságok készüljenek a családi/baráti összejövetelre.
NosaltyJó hír azoknak, akik imádnak sütögetni otthon, és nem csak süteményt. Pizzakövet árul most akciósan a Lidl és az Aldi, de csakis addig, ameddig a készlet tart!
NosaltyMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
A húsvéti sonka főzése: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!
Húsvétkor minden a sonka körül forog, akár napokig is képesek vagyunk enni egy-egy nagyobb darab füstölt húst. Ahhoz azonban, hogy ez biztonságosan menjen végbe, vessünk egy pillantást a húsvéti sonka tárolási módszereire.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!