Birskörtés csirkecomb vadrizzsel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
modosa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
250g csirkecomb278 kcal
-
75g birsalma26 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
3g szőlőmagolaj22 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citrombors0 kcal
-
15g fenyőmag101 kcal
-
63g vadrizs223 kcal
Összesen
796
kcal
- 10% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
1000g csirkecomb1113 kcal
-
300g birsalma104 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
10g szőlőmagolaj88 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citrombors0 kcal
-
60g fenyőmag404 kcal
-
250g vadrizs893 kcal
Összesen
3187
kcal
- 10% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
53.1g csirkecomb59 kcal
-
15.9g birsalma6 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
2.7g vaj19 kcal
-
0.5g szőlőmagolaj5 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0.5g barna cukor2 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0.1g vaníliás cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citrombors0 kcal
-
3.2g fenyőmag21 kcal
-
13.3g vadrizs47 kcal
Összesen
169
kcal
- 10% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.3 g
Zsír
-
Összesen 44.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 966.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 181 mg
-
Foszfor 580 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 167.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 259 micro
Összesen
796
kcal
- 10% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 133 g
Zsír
-
Összesen 177.6 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 591 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3864.3 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 104 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 724 mg
-
Foszfor 2322 mg
-
Nátrium 478 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 280.8 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 670.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 356 mg
-
Retinol - A vitamin: 481 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1035 micro
Összesen
3187
kcal
- 10% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
5 dkg vaj
-
2 teáskanál barna cukor
-
3 ek cukor
-
0.5 teáskanál vaníliás cukor
-
só ízlés szerint
-
citrombors ízlés szerint
-
25 dkg vadrizs
Elkészítés
- A rizst alaposan, folyó víz alatt megmossuk, majd annyi vízzel, amennyi jócskán ellepi, fölforraljuk.
- Leöntjük ezt az első levet, ismét leöblítjük a rizst és hatszoros mennyiségű, sós vízben, fedő nélkül, kb. 40 perc alatt al dentére főzzük (akkor tökéletes, ha kipattannak a rizsszemek és látszik a belső, fehér rész).
- Ha nem kaptunk filét, csontozzuk ki a combokat. A húst kb. 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk (ha nincs citrombors, a sima fekete is jó).
- Egy nagyobb fazékban kb. 2 l vizet 2-3 ek cukorral forrásig hevítünk.
- A birskörtét alaposan megmossuk, egy jó éles késsel négyfelé vágjuk és a forrásban lévő vízbe dobjuk. Fontos, hogy a gyümölcs felvágás után azonnal a forró vízbe kerüljön, különben pillanatok alatt megbarnul.
- 10 perc főzés után leszűrjük, hűlni hagyjuk.
- A hagymát karikára vágjuk.
- A vaj felét és az olajat egy serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a hagymát és halvány barnára pároljuk.
- Hozzáadjuk a csirkekockákat, megszórjuk a currys fűszerkeverékkel, pár percig, folyamatosan kevergetve kérget pirítunk rá, majd lefedve, kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
- Amíg a hús sül, a mostanra már langyosra hűlt birs magházát kivágjuk, meghámozzuk, és felkockázzuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat, rádobjuk a gyümölcsöt, megszórjuk a barna, illetve a vanília cukorral és kb. 5 percig, folyamatosan kevergetve karamellizáljuk.
- Levesszük a fedőt a húsról, megszórjuk a maradék cukorral és kb. 2 perc alatt pirosra sütjük, majd összeforgatjuk a birssel.
- Egy kis maréknyi fenyőmagot halvány barnára pirítunk pl. a palacsintasütőben, majd tálaláskor a húsra szórjuk.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 12645
- Feltöltés dátuma: 2009. október 09.
Ajánló
Ha valaki a szaftosabb fogásokat szereti, két plusz birskörte megfőzve, kevés főzővízzel és cukorral összeturmixolva isteni, aromás szószt eredményez. Bátrabbak egy kiskanál chiliszósszal bolondíthatják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
modosa
50 recept
Pár napja arra lettem figyelmes, hogy a kertből furcsa zajt hallok: valami, illetve valamik tompa puffanással landoltak a fűben. Legnagyobb meglepetésemre az általam tavasszal majdnem kivágásra ítélt birskörtefánk örvendeztetett meg bennünket jókorára nőtt, illatozó gyümölcsökkel. Miután gyerekkoromból nekem csak rémséges birsalmasajt emlékek derengtek föl, úgy gondoltam, más irányba indulok el, hiszen, ha már van nekünk, miért ne használnánk valamire. Így jött létre a vasárnapi ebéd :).