r
Nosalty Logó

Birskörtés csirkecomb vadrizzsel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
modosa
Birskörtés csirkecomb vadrizzsel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 796 kcal
  • 10% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3187 kcal
  • 10% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 169 kcal
  • 10% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    44.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    966.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    181 mg
  • Foszfor
    580 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 796 kcal
  • 10% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    133 g

Zsír

  • Összesen
    177.6 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    591 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3864.3 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    724 mg
  • Foszfor
    2322 mg
  • Nátrium
    478 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    280.8 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    670.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    481 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1035 micro
Összesen 3187 kcal
  • 10% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    205.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst alaposan, folyó víz alatt megmossuk, majd annyi vízzel, amennyi jócskán ellepi, fölforraljuk.
  2. Leöntjük ezt az első levet, ismét leöblítjük a rizst és hatszoros mennyiségű, sós vízben, fedő nélkül, kb. 40 perc alatt al dentére főzzük (akkor tökéletes, ha kipattannak a rizsszemek és látszik a belső, fehér rész).
  3. Ha nem kaptunk filét, csontozzuk ki a combokat. A húst kb. 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk (ha nincs citrombors, a sima fekete is jó).
  4. Egy nagyobb fazékban kb. 2 l vizet 2-3 ek cukorral forrásig hevítünk.
  5. A birskörtét alaposan megmossuk, egy jó éles késsel négyfelé vágjuk és a forrásban lévő vízbe dobjuk. Fontos, hogy a gyümölcs felvágás után azonnal a forró vízbe kerüljön, különben pillanatok alatt megbarnul.
  6. 10 perc főzés után leszűrjük, hűlni hagyjuk.
  7. A hagymát karikára vágjuk.
  8. A vaj felét és az olajat egy serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a hagymát és halvány barnára pároljuk.
  9. Hozzáadjuk a csirkekockákat, megszórjuk a currys fűszerkeverékkel, pár percig, folyamatosan kevergetve kérget pirítunk rá, majd lefedve, kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
  10. Amíg a hús sül, a mostanra már langyosra hűlt birs magházát kivágjuk, meghámozzuk, és felkockázzuk.
  11. Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat, rádobjuk a gyümölcsöt, megszórjuk a barna, illetve a vanília cukorral és kb. 5 percig, folyamatosan kevergetve karamellizáljuk.
  12. Levesszük a fedőt a húsról, megszórjuk a maradék cukorral és kb. 2 perc alatt pirosra sütjük, majd összeforgatjuk a birssel.
  13. Egy kis maréknyi fenyőmagot halvány barnára pirítunk pl. a palacsintasütőben, majd tálaláskor a húsra szórjuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 83
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 12645
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 09.

Ajánló

Ha valaki a szaftosabb fogásokat szereti, két plusz birskörte megfőzve, kevés főzővízzel és cukorral összeturmixolva isteni, aromás szószt eredményez. Bátrabbak egy kiskanál chiliszósszal bolondíthatják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pár napja arra lettem figyelmes, hogy a kertből furcsa zajt hallok: valami, illetve valamik tompa puffanással landoltak a fűben. Legnagyobb meglepetésemre az általam tavasszal majdnem kivágásra ítélt birskörtefánk örvendeztetett meg bennünket jókorára nőtt, illatozó gyümölcsökkel. Miután gyerekkoromból nekem csak rémséges birsalmasajt emlékek derengtek föl, úgy gondoltam, más irányba indulok el, hiszen, ha már van nekünk, miért ne használnánk valamire. Így jött létre a vasárnapi ebéd :).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...