Birsalmás-diós bejgli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Judit69
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
8g porcukor29 kcal
-
1g só0 kcal
-
3 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
21g tej12 kcal
-
14g tojás17 kcal
Töltelék
Összesen
1087
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
50g sertészsír451 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
4g só0 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
85g tej48 kcal
-
55g tojás69 kcal
Töltelék
Összesen
4347
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
21.3g finomliszt78 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
3.5g sertészsír32 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.7g friss élesztő1 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
6g tej3 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
Töltelék
-
21.3g birsalma7 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
-
14.2g dió93 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
7.1g cukor27 kcal
-
1.8g méz5 kcal
-
2.8g citromlé1 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
7.1g víz0 kcal
Összesen
309
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 65.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1004.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 320 mg
-
Nátrium 427 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.3 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 101.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 105 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
Összesen
1087
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.7 g
Zsír
-
Összesen 260.3 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 105 g
-
Koleszterin 617 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4019.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 441 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 413 mg
-
Foszfor 1279 mg
-
Nátrium 1708 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 453.1 g
-
Cukor 161 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 406.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 707 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 134 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 421 micro
-
Kolin: 462 mg
-
Retinol - A vitamin: 688 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 540 micro
Összesen
4347
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 285.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
309
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
30 dkg finomliszt
-
3 dkg porcukor
-
1 kk só
-
1 dkg friss élesztő
-
1 db tojássárgája
-
85 ml tej
Töltelék
-
1 csapott ek étkezési keményítő
-
20 dkg dió
-
1 teáskanál fahéj
-
10 dkg cukor
-
1 ek méz
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 db fahéjrúd
-
3 db szegfűszeg
Elkészítés
Tészta
- A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel és a cukorral. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb, ha a robotgép krémkeverő (nem habverő) karjával végezzük az összeállítást, így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által.
- A tésztát folpackba csomagolva a hűtőben 60 percig pihentetjük.
- A tésztát kétfelé osztjuk, és egyenként kb. 30*22 cm-es nagyságúra kinyújtjuk (nem szabad alálisztezni). A diós töltelék felét rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon, és megszórjuk a keményítővel elkevert birs felével. A tészta két rövidebb és az egyik hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, és a hosszabbik végénél fogva feltekerjük. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
- A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával, és hideg helyre tesszük, amíg megszárad rajta a tojás. Azután lekenjük tojásfehérjével, és meleg helyen kb. 1-1,5 órán át kelesztjük, majd egy hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk, és 200 °C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Töltelék
- A birset alaposan megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és felkockázzuk, majd egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a birs megpuhult, leszűrjük, és a levét félretesszük.
- 100 ml birslét a cukorral a mézzel és a fahéjjal, szirupos állagúra főzünk, majd leforrázzuk vele a diót, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 120
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 250
- Össznézettség: 12510
- Feltöltés dátuma: 2017. december 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Judit69
194 recept
A megszokott diós és a mákos bejglin kívül számos ízletes töltelékkel gazdagíthatjuk a tésztát. Birsalmával egészítettem ki a diós tölteléket, és annyira finom lett, hogy a család az ünnepekre több rúddal is kért.