r
Nosalty Logó

Barnamártás ahogy vicsys készíti

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
vicsys
Barnamártás ahogy vicsys készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 292 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1753 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 69 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    414.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    273.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    845 micro
  • β-karotin
    2267 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    7057 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 292 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    91.5 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2485.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    355 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    832 mg
  • Nátrium
    990 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    162.8 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1639.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1350 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    436 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    136 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    342 micro
  • Kolin:
    187 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    5070 micro
  • β-karotin
    13603 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    42341 micro
  • Lut-zea
    1099 micro
Összesen 1753 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    99.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    204 micro
  • β-karotin
    547 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1702 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 69 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zsíron (nagy lángon) elkezdjük pirítani a szalonnát (bőrkét)és az apróbbra darabolt csontokat. Addig pirítjuk sűrűn kevergetve a csontokat, amíg mindenhol szép egyenletesen sötétbarnára nem pirulnak.
  2. A lángot mérsékelve, ráhintjük a csontokra a lisztet, és tovább pirítjuk. Vigyázni kell, hogy a liszt ne égjen meg!
  3. Beletesszük a ketchupot és a cukrot, majd tovább pirítjuk még néhány percig.
  4. Ráöntjük a worcestershire szószt, a paradicsomlevet és a vörösbort.
  5. Hozzátesszük az összedarabolt zöldségeket, majd (1-2 tk) sóval és (1 tk) őrölt borssal ízesítjük.
  6. Hozzáadjuk a babérleveleket, a borókabogyót, a szegfűborsokat és egy-egy jó nagy csipet oregánót és kakukkfüvet. Az őrölt gyömbérből és a köményből is egy-egy jó nagy csipettel tehetünk bele (vagy 1-1 csapott kávéskanálnyit).
  7. Megkeverjük, és felöntjük annyi vízzel (ha van otthon alaplé, akkor azzal), hogy ellepje.
  8. Fedő alatt, nagyon kis lángon (éppen, hogy csak gyöngyözzön, mint a húsleves), 20-24 órán keresztül főzzük. (Nem elírás, tényleg ilyen sokáig kell főzni!)
  9. Ha főzés közben a leve kezd vészesen lecsökkenni, pótoljuk.
  10. Akkor van kész, ha a zöldségek teljesen szétfőttek péppé, és a csont olyan puha, hogy kézzel el lehet törni, vagy szét lehetne harapni.
  11. Ha egy kicsit hűlt, kiszedjük a csontokat, és fém szűrőn átpasszírozzuk, hogy egy szép sima mártást kapjunk.
  12. Ha túl híg lenne a leszűrt mártás, forraljuk fel, és hintsünk bele kevéske lisztet, majd alaposan forraljuk ki, hogy ne legyen liszt íze, és ne maradjanak benne csomók.
  13. Kóstolás után még ízesíthetjük sóval, cukorralvagy pici vörösborral.
  14. Ha teljesen kihűlt, porciózzuk (légmentesen dobozba). Mélyhűtőben több hónapig tárolhatjuk. Fogyasztás előtt mikróban is kiolvaszthatjuk.
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 212
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 64145
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Imádom a barnamártást. Teljesen odavagyok érte! Bármilyen sült hús kísérője lehet. Többször próbáltam mindenféle (gyors) receptet, de egyik sem lett olyan, mint amit annyira imádok a steakem mellé csorgatni. Aztán nem bírtam tovább, és egy szakácsot faggattam ki, hogy ugyan már: hogyan készül ez csodálatos mártás? A trükk az, hogy nincs trükk! Maradék csontokból, húsnyesedékből, kidobásra ítélt gombaszárakból és néhány zöldségből összeállítható. A lényeg a főzési idő. A szakács elmondása szerint akár két teljes napig is lehet rotyogtatni. Nem egy tízperces recept, az már biztos...:-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...