Barnamártás ahogy vicsys készíti
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
vicsys
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
67g levescsont0 kcal
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g gomba5 kcal
-
5g ketchup5 kcal
-
67g paradicsomlé11 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
17g zöldpaprika3 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
6g bacon22 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
1 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0 kcal
Összesen
292
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
400g levescsont0 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
30g ketchup30 kcal
-
400g paradicsomlé68 kcal
-
300g vörösbor255 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
34g bacon134 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0 kcal
Összesen
1753
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
16.1g levescsont0 kcal
-
13.7g vöröshagyma5 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
6g gomba1 kcal
-
1.2g ketchup1 kcal
-
16.1g paradicsomlé3 kcal
-
12.1g vörösbor10 kcal
-
4g zöldpaprika1 kcal
-
4g paradicsom1 kcal
-
6.4g sárgarépa2 kcal
-
7.2g fehérrépa5 kcal
-
6.4g zeller2 kcal
-
1.4g bacon5 kcal
-
3g sertészsír27 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.4g worcestershire-szósz0 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0 kcal
Összesen
69
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 414.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 273.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 845 micro
-
β-karotin 2267 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 7057 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
292
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 91.5 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2485.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 355 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 250 mg
-
Foszfor 832 mg
-
Nátrium 990 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 162.8 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1639.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1350 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 436 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 136 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 342 micro
-
Kolin: 187 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 5070 micro
-
β-karotin 13603 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 42341 micro
-
Lut-zea 1099 micro
Összesen
1753
kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 99.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 204 micro
-
β-karotin 547 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1702 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
69
kcal
Hozzávalók
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek ketchup
-
3 dl vörösbor
-
1 db zöldpaprika
-
1 db paradicsom
-
2 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
5 ek sertészsír
-
1 csapott ek cukor
-
1 ek worcestershire-szósz
-
2 evőkanál finomliszt
-
3 db babérlevél
-
5 db borókabogyó
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
gyömbérpor ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
Elkészítés
- A zsíron (nagy lángon) elkezdjük pirítani a szalonnát (bőrkét)és az apróbbra darabolt csontokat. Addig pirítjuk sűrűn kevergetve a csontokat, amíg mindenhol szép egyenletesen sötétbarnára nem pirulnak.
- A lángot mérsékelve, ráhintjük a csontokra a lisztet, és tovább pirítjuk. Vigyázni kell, hogy a liszt ne égjen meg!
- Beletesszük a ketchupot és a cukrot, majd tovább pirítjuk még néhány percig.
- Ráöntjük a worcestershire szószt, a paradicsomlevet és a vörösbort.
- Hozzátesszük az összedarabolt zöldségeket, majd (1-2 tk) sóval és (1 tk) őrölt borssal ízesítjük.
- Hozzáadjuk a babérleveleket, a borókabogyót, a szegfűborsokat és egy-egy jó nagy csipet oregánót és kakukkfüvet. Az őrölt gyömbérből és a köményből is egy-egy jó nagy csipettel tehetünk bele (vagy 1-1 csapott kávéskanálnyit).
- Megkeverjük, és felöntjük annyi vízzel (ha van otthon alaplé, akkor azzal), hogy ellepje.
- Fedő alatt, nagyon kis lángon (éppen, hogy csak gyöngyözzön, mint a húsleves), 20-24 órán keresztül főzzük. (Nem elírás, tényleg ilyen sokáig kell főzni!)
- Ha főzés közben a leve kezd vészesen lecsökkenni, pótoljuk.
- Akkor van kész, ha a zöldségek teljesen szétfőttek péppé, és a csont olyan puha, hogy kézzel el lehet törni, vagy szét lehetne harapni.
- Ha egy kicsit hűlt, kiszedjük a csontokat, és fém szűrőn átpasszírozzuk, hogy egy szép sima mártást kapjunk.
- Ha túl híg lenne a leszűrt mártás, forraljuk fel, és hintsünk bele kevéske lisztet, majd alaposan forraljuk ki, hogy ne legyen liszt íze, és ne maradjanak benne csomók.
- Kóstolás után még ízesíthetjük sóval, cukorralvagy pici vörösborral.
- Ha teljesen kihűlt, porciózzuk (légmentesen dobozba). Mélyhűtőben több hónapig tárolhatjuk. Fogyasztás előtt mikróban is kiolvaszthatjuk.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 212
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 64145
- Feltöltés dátuma: 2013. április 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
vicsys
13 recept
Imádom a barnamártást. Teljesen odavagyok érte! Bármilyen sült hús kísérője lehet. Többször próbáltam mindenféle (gyors) receptet, de egyik sem lett olyan, mint amit annyira imádok a steakem mellé csorgatni. Aztán nem bírtam tovább, és egy szakácsot faggattam ki, hogy ugyan már: hogyan készül ez csodálatos mártás? A trükk az, hogy nincs trükk! Maradék csontokból, húsnyesedékből, kidobásra ítélt gombaszárakból és néhány zöldségből összeállítható. A lényeg a főzési idő. A szakács elmondása szerint akár két teljes napig is lehet rotyogtatni. Nem egy tízperces recept, az már biztos...:-)