Babgulyás Gabci Apótól
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
167g sertéshús277 kcal
-
42g füstölt lapocka96 kcal
-
33g bacon131 kcal
-
19 kcal
-
38g vöröshagyma14 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
42g paradicsom8 kcal
-
33g tv-paprika5 kcal
-
1 kcal
-
22g zeller8 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
20g fehérrépa13 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g fejtett bab416 kcal
-
167g víz0 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
2000g sertéshús3320 kcal
-
500g füstölt lapocka1150 kcal
-
400g bacon1572 kcal
-
26g napraforgó olaj225 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
400g tv-paprika66 kcal
-
12 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
240g fehérrépa153 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1500g fejtett bab4995 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
23g sertéshús38 kcal
-
5.7g füstölt lapocka13 kcal
-
4.6g bacon18 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
5.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
5.7g paradicsom1 kcal
-
4.6g tv-paprika1 kcal
-
0.6g hegyes erős paprika0 kcal
-
3g zeller1 kcal
-
3.7g sárgarépa1 kcal
-
2.8g fehérrépa2 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
17.2g fejtett bab57 kcal
-
23g víz0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 78 g
Zsír
-
Összesen 37.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2442 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 866 mg
-
Nátrium 807 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 465.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 262 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 880 micro
-
β-karotin 2588 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 1072 micro
-
Lut-zea 501 micro
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 936 g
Zsír
-
Összesen 449.4 g
-
Telített zsírsav 138 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 207 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 1544 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 29303.5 g
-
Cink 100 mg
-
Szelén 812 mg
-
Kálcium 4368 mg
-
Vas 181 mg
-
Magnézium 3721 mg
-
Foszfor 10389 mg
-
Nátrium 9684 mg
-
Réz 18 mg
-
Mangán 31 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1075.9 g
-
Cukor 101 mg
-
Élelmi rost 276 mg
VÍZ
-
Összesen 5583.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3143 micro
-
B6 vitamin: 23 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 511 mg
-
D vitamin: 484 micro
-
K vitamin: 709 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 17 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 148 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6270 micro
-
Kolin: 2466 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 10565 micro
-
β-karotin 31057 micro
-
β-crypt 765 micro
-
Likopin 12868 micro
-
Lut-zea 6007 micro
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 64.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 121 micro
-
β-karotin 357 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 148 micro
-
Lut-zea 69 micro
Hozzávalók
-
2 kg sertéshús
-
50 dkg füstölt lapocka
-
40 dkg bacon
-
5 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
5 db paradicsom
-
4 db tv-paprika
-
1 db hegyes erős paprika
-
1 közepes db zeller
-
4 db sárgarépa
-
4 kis db fehérrépa
-
2 ek kakukkfű
-
3 ek fűszerpaprika
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
1.5 kg fejtett bab
-
2 l víz
-
0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
- Az apróra vágott bacont üvegesre pirítjuk.
- Felöntjük étolajjal (ízlés, és koszorúér állapottól függően, zsírt használunk).
- Belehelyezzük a szintén apróra vágott, és előre felkozkázott vöröshagymát és fokhagymát, kb. 10 percig pároljuk.
- Miután ahagymamegpuhult, beletesszük a felkockázottsertéshúst kb. 15 percig főzzük, sűrű kevergetés mellett.
- Amikor a húsok kifehéredtek, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat (az erőspaprikát is),kb. 5 percig kevergetve főzzük.
- Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felszeletelt répát, zellert és fehérrépát. Kb. 10 percig kevergettve főzzük. (A zöldségekben lévő folyadék elegendő nedvességet biztosít, hogy a kondérban lévő alapanyagok ízei összeérjenek.)
- Miutána kondér tartalma elkezd rotyogni hozzáadjuk a füstölt sertéshúst, az őrölt pirospaprikát, az őrölt borsot, és a kakukkfüvet.
- Nagyon fontos, hogy egy-két kevergetés után azonnal öntsük föl az egészet kb.2-2,5 liter vízzel, nehogy az őrölt paprika odakapjon, és megkeserítse a babgulyásunkat. Kb. 10 percig, lassú tűzön rotyogtassuk.
- Miután a lé tökéletesen átforrt, tegyük bele az előzetesen babérlevéllel beáztatott babot. Nyugodtan belefőzhetjük a babérlevelet is, ez csak egyplusz pikáns ízt kölcsönöz a gulyásunknak. (Amennyiben a babot előfözzük, időt spórolhatunk meg, de véleményem szerint az étel élvezeti értékét csak abban az esetben befolyásolja, amennyiben beáztatott bab túlságosan kemény marad, és nem képes mepuhulni a főzés folyamán sem.)
- Rakjunk a tűzre, és kevergetés mellett addig főzzük a levet, amíg a bab kellőképpen meg nem puhul. Természetesen az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk.
- A főzés utolsó szakaszában dobjuk bele a petrezselymet.
- Természetesen az étel sózása sem maradhat el. Menet közben kóstolgassuk a művünket, és ennek függvényében ízesítsük sóval.
- további ételfotók...
- Receptkönyvben: 747
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 414893
- Feltöltés dátuma: 2009. június 16.
Ajánló
Csipetkét is készíthettünk volna, de nem tettük, maradtunk egy szép nagy, 3 kg-os parasztkenyérnél tésztaügyileg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Idén is eljutottunk addig, hogy megrendezhettük a 2009-es év leányfalui főzőcskézését. Az időjárás két alkalommal már közbeszólt, de most mindenki úgy döntött, lesz, ami lesz, belevág a kalandba, és mindannyiunk közös örömére kimerészkedik a vadonba, ahol az elemek nem csak egy elektronsugárcsövön keresztül élvezhetőek. Mindenki otthagyta a sorozatokkal és celebekkel kibélelt kényelmes életét pár órára, hogy közösen elkészítsük a nem igazán Tesco gazdaságos alapokon nyugvó ebédünket. Öröm volt nézni a NEXT GENERATION-t, ahogy a kerékpárútnak definiált aszfaltcsíkon esnek-kelnek, és minden szülői instrukció ellenére pontosan ellenkezőleg csekszenek, mint ahogy azt az ősök javasolják torkuk szakadtából. Köszönöm a segédkezeket Zitának és Mariannak, bár a hámozott paradicsom véleményem szerint nem igazán mutatott volna jól a levesben. Meg különben is, ha idén meghámozzuk a paradicsomot, akkor jövőre meg egyesével megmossuk majd a paprikamagokat? Jó ötletnek bizonyult a Vegeta bevetése is, kedves Mariann :-), de azért bízom benne hogy a valóságban nem borogattatok bele mindenféle mixeket a témába :-). Köszönöm Krisztinek is a segítséget, bár a lassan alámerülő papírkendőt csak rendkívüli reflexeimnek köszönhetően tudtam eltávolítani a majdnem kész műalkotásbó l:-). Egyszóval köszönöm mindenkinek hogy eljött, hogy ott volt és egyéniségével emelte a délután hangulatát!