Aszaltgyümölcs-torta Csorba Anitától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
167g aszalt gyümölcsök400 kcal
-
141 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
25g földimogyoró142 kcal
-
33g meggybefőtt24 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
13g citromlé3 kcal
-
25g desszertbor40 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
A mázhoz
-
83g marcipán385 kcal
-
37 kcal
A bevonathoz
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
1g konyak3 kcal
-
42g porcukor161 kcal
Összesen
1774
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
1000g aszalt gyümölcsök2400 kcal
-
845 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
150g mandula885 kcal
-
150g földimogyoró851 kcal
-
200g meggybefőtt144 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
80g citromlé18 kcal
-
150g desszertbor240 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
A mázhoz
-
500g marcipán2310 kcal
-
222 kcal
A bevonathoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
8g konyak18 kcal
-
250g porcukor968 kcal
Összesen
10648
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
72 kcal
-
25 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
4.5g mandula27 kcal
-
4.5g földimogyoró26 kcal
-
6g meggybefőtt4 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
2.4g citromlé1 kcal
-
4.5g desszertbor7 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
A mázhoz
-
15g marcipán69 kcal
-
2.4g sárgabaracklekvár7 kcal
A bevonathoz
-
1.2g tojásfehérje1 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0.2g konyak1 kcal
-
7.5g porcukor29 kcal
Összesen
320
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.6 g
Zsír
-
Összesen 74.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1146.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 576 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 253.8 g
-
Cukor 164 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 137.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 345 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 275 micro
-
α-karotin 95 micro
-
β-karotin 713 micro
-
β-crypt 160 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 483 micro
Összesen
1774
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 195.6 g
Zsír
-
Összesen 448.6 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 142 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 1150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6878.8 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 1202 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 1461 mg
-
Foszfor 3455 mg
-
Nátrium 552 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1523.1 g
-
Cukor 982 mg
-
Élelmi rost 143 mg
VÍZ
-
Összesen 824.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2068 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 61 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 619 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 60 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 719 micro
-
Kolin: 888 mg
-
Retinol - A vitamin: 1652 micro
-
α-karotin 570 micro
-
β-karotin 4277 micro
-
β-crypt 958 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2898 micro
Összesen
10648
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 128 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
320
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1000 g aszalt gyümölcsök
-
4 db tojás
-
150 g mandula
-
200 g meggybefőtt
-
2 citromból nyert citromhéj
-
2 citromból nyert citromlé
-
1 tk fahéj
-
1 tk szegfűszeg
-
1 csipet só
A mázhoz
-
500 g marcipán
-
4 ek sárgabaracklekvár
A bevonathoz
-
1 db tojásfehérje
-
1 citromból nyert citromlé
Elkészítés
A tésztához
- Vastag talpú edénybe öntjük a bort, a citromlevet, és beleöntjük az aszalt gyümölcsöket, a mazsolát, a feldarabolt datolyát és meggybefőttet. Ha a gyümölcs gyorsan felveszi a levet, öntsünk rá a meggybefőtt levéből. Tegyük bele a citromhéjat, és kevergetve forrósítsuk fel. A gyümölcsök ne maradjanak szárazok, de lé se maradjon a lábos alján (10 perc).
- Közben gyúrjuk össze a búzalisztet a vajjal, a 4 tojással, a mandulaliszttel, a mogyoróliszttel és a fűszerekkel, majd öntsük bele a langyosra hűlt gyümölcsöket.
- Öntsük a masszát kivajazott, meglisztezett tortaformába, és süssük alul-felül sütési módon 2 óra 15 percet, 150 C fokon. Ahhoz, hogy átsüljön a közepe is, be kell barnulni a tetejének. A formában hagyjuk kihűlni.
- 4-5 kanál lekvárt csomómentesen összekeverünk 1 kanál forró vízzel, és bekenjük vele a torta tetejét és oldalát. A marcipánnal bevonjuk a torta tetejét és oldalát, a lekvár segíti a marcipán tapadását. 1 napig szárítjuk.
- Másnap felverjük a tojáshabot annyi porcukorral, amennyit felvesz, belekeverjük a citromlevet, a konyakot vagy aromát, és bekenjük a tortát. Színes marcipánnal, mandulával díszíthetjük. A legfinomabb, ha a kandírozott narancshéjat, aszalt almát, aszalt szilvát, baracklekvárt mi magunk készítjük el. Ha több darabot sütünk belőle, remek ajándék, ez esetben a sütési időt csökkentsük.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 135 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1828
- Feltöltés dátuma: 2018. december 13.
Ajánló
Az aszalt gyümölcsből natúr verziókat válasszunk, pl.: 100 g aszalt alma,100 g aszalt szilva, 100 g aszalt füge, 200 g narancshéj, 50 g aszalt áfonya, 100 g goji bogyó (aszalt meggy), 50 g aszalt ananász, 200 g mazsola, 200 g datolya kimagozva
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Nosalty
1509 recept
Fűszeres, citrusos karácsonyi torta Csorba Anitától.