Anna néni flódnija
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
-
10g fehérbor8 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Az almás réteghez
-
80g alma37 kcal
-
5g méz15 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A mákos réteghez
A diós réteghez
Az összállításhoz
-
25g szilvalekvár39 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
3g porcukor11 kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Az almás réteghez
-
800g alma374 kcal
-
50g méz152 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A mákos réteghez
A diós réteghez
Az összállításhoz
-
250g szilvalekvár388 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
28g porcukor108 kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
7.7g finomliszt28 kcal
-
7.7g rétesliszt28 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
3.1g porcukor12 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
3.1g fehérbor3 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Az almás réteghez
-
24.7g alma12 kcal
-
1.5g méz5 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A mákos réteghez
A diós réteghez
Az összállításhoz
-
7.7g szilvalekvár12 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
0.9g porcukor3 kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 44.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 893.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 346 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 362 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.1 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 121.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 198 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 141.6 g
Zsír
-
Összesen 443.3 g
-
Telített zsírsav 156 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 165 g
-
Koleszterin 1369 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8936.8 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 261 mg
-
Kálcium 3461 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 1249 mg
-
Foszfor 3616 mg
-
Nátrium 250 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1121.4 g
-
Cukor 526 mg
-
Élelmi rost 88 mg
VÍZ
-
Összesen 1212.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2040 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 647 micro
-
Kolin: 885 mg
-
Retinol - A vitamin: 1978 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 667 micro
-
β-crypt 105 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1223 micro
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg rétesliszt
-
25 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
3 db tojássárgája
-
1 dl fehérbor
-
1 késhegynyi sütőpor
-
1 csipet só
Az almás réteghez
A mákos réteghez
A diós réteghez
Az összállításhoz
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a tésztát:A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, a sárgákat melléütjük. Összemorzsoljuk, majd a hideg bort hozzáöntve szépen összedolgozzuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
- Amíg pihen, elkészítjük a töltelékeket: meghámozzuk, majdlereszeljük az almát, kinyomkodjuk, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát.
- Rácsavarjuk a citrom levét, hozzátesszük a mézet és a fűszereket, jól összedolgozzuk.
- Ledaráljuk a diót.
- 1,5 dl fehérbort egy kis lábosba teszünk, hozzárakjuk a mazsolát és a cukrot, kicsit összeforraljuk (csak amíg a cukor megolvad). Leöntjük vele a diót, összekeverjük, és félrerakjuk.
- Ugyanígy járunk el a mákkal is: darálás, szirup készítése, leöntés, keverés. Ezt is félretesszük.
- Kivesszük a tésztát a hűtőből, téglalap alakúra csapkodjuk a munkafelületen, és négy egyenlő részre vágjuk.
- Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk.
- Megkenjük szilvalekvárral, majd rátesszük a kihűlt diós krémet.
- Kinyújtjuk a második lapot, rátesszük.
- Ezt is megkenjük szilvalekvárral, majd rásimítjuk a kihűlt mákot.
- Újabb tésztát nyújtunk, befedjük a mákos emeletet, és rásimítjuk az almát.
- Az utolsó kinyújtott tésztával befedjük.
- Jól megszurkáljuk villával, majd megkenjük tojással.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-60 percig sütjük (sütőfüggő, de akkor van kész, ha a teteje szép piros, és a tűpróbánál semmi nem ragad a tűre).
- Kivesszük a sütőből, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Jó pár óra, de ha áll egy napot, attól csak jobb lesz neki - meg persze nekünk is.
- Tálaláskor kockázzuk, és a tetejét porcukorral megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 1095
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 118367
- Feltöltés dátuma: 2012. december 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Vannak összegek az ember életében, aminek nem szabad utánaszámolni. Általában rossz szokásokhoz kapcsolódnak, de én például azt sem merem kiszámolni, hogy a szüleim és a nagyszüleim mennyi pénzt öltek abba, hogy tisztességesen megtanuljak angolul meg németül (le kell lomboznom mindenkit, nem a magántanároknál tanultam meg, de az egy másik történet). Nem igazán szeretném kiszámolni, hogy 3. általános óta mennyibe fájtak a különóráim, de még abba sem akarok belegondolni, hogy mióta önfenntartó vagyok, azóta mennyi megy el a németóráimra. Mert nyelvet tanulni lehet, de ha egyszer nincs kivel gyakorolni, akkor nagyon gyorsan el lehet felejteni. Ezt megelőzendően heti egyszer járok a tündéri Anna nénihez németezni. Anna néni sváb, 40 évig tanított németet, és ha nem lenne 2 nagymamám is, biztosan őt kérném fel erre a posztra. Anna néninek mindig van sütije, tanácsa, ötlete, egy jó története, néhány ízes sváb kifejezése, amit ugyan biztos nem ért meg egy berlini kozmopolita, mégis kincset ér, mert garantáltan nem szedem össze se az interneten, sem a Goethe Intézetben. Egy szó mint száz, heti egyszer Anna nénihez járok beszélgetni, filozofálni, politizálni - németül. A múltkor kaptam tőle egy üveg rézüstben főtt, cukormentes, saját készítésű szilvalekvárt. Ilyen kincset nem használunk fel csak úgy, meg is jegyeztem, hogy az idén már tényleg nekiállok flódnit gyártani, és ezé a lekváré lesz a megtisztelő töltelék szerep. Mivel Anna néni nagy finom sütijeihez már volt szerencsém, örömmel fogadtam a lekvár mellé a flódni receptjét, ahogy ő készíti. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy bár flódniból ez az első próbálkozásom, zserbót, mézes krémest, soklapos sütiket szoktam gyártani - de még soha nem fordult velem elő, hogy mindenből pont annyi volt, amennyi kellett. Nem maradt egyetlen szem tésztám, fölösleges kanál töltelékem sem, csak egy tepsi jól megrakott, kicentizett sütésre váró flódnim. Hiába, na, sváb háztartásban nincs fölösleg! :) Szerettetel ajánlom mindenkinek hanukára, karácsonyra vagy csak egy hűvös téli napra, mikor kedve van ehhez a minden jóval megrakott tradicionális süteményhez.