Szója

A szója a babhoz hasonló egynyári, dudvás szárú, sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. Őshazája Délkelet-Ázsia; Európában csak a XVIII. században kezdett meghonosodni. Termése kard vagy sarló alakú hüvely. A hüvelyekben 2-4 mag fejlődik. Az egész növény gazdag fehérjében de a csicseriborsó például 9x annyi fehérjét tartalamaz, mint a szója... A szójabab finomítva, tofu (szójatúró), ill. szójaszósz, -tej, -csíra formájában kerül asztalunkra. Nagyon fontos, hogy kisgyermekeknek legalább 7 éves korig ne adjuk! A szója nagy mennyiségű isoflavont tartalmaz, amik ösztrogén-típusú vegyületek. Ez nagyjából annyit jelent, hogy 100 gramm szója protein ösztrogén szempontból egyenértékű egy antibébi tablettával és ezzel etetni egy fejlődö pici gyereket azért veszélyes mert a legkülönbözöőbb hormonális fejlődési rendellenességeket okozhatja. Még felnőtteknek is csínján kell bánnia a szójával, nagy mennyiségben fogyasztva hormonális problémákat idézhet elő.
Bármikor.
A tofut hűtőben, a szójaszószt, és -olajat üvegben, eredeti csomagolásban hűvös helyen.
fehérjetartalom
43.32 g
zsírtartalom
20.11 g
szénhidráttartalom
28.98 g
víztartalom
0.8 g
Foszfor
649 mg
Magnézium
228 mg
Kalcium
140 mg
Cink
4.77 mg
B6 vitamin
0.225 g
C vitamin
4.6 mg
Niacin - B3 vitamin
1.056 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.755 mg
fehérje
43.32 g
Zsír
telített zsírsav
3.127 g
egyszeresen telített zsírsav
4.776 g
többszörösen telített zsírsav
12.207 g
ásványi anyagok
Kalcium
140 mg
Vas
3.95 mg
Magnézium
228 mg
Foszfor
649 mg
Nátrium
2 mg
Cink
4.77 mg
Réz
1.079 mg
Mangán
2.184 mg
Szelén
19.3 µg
szénhidrát
rost
8.1 g
víz
0.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.427 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.755 mg
Niacin - B3 vitamin
1.056 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.473 mg
Folát
205 µg
K vitamin
37 µg
C vitamin
4.6 mg
B6 vitamin
0.225 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!