Szója

A szója az egyik legsokoldalúbb hüvelyes növényünk, amely nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendek alapköve, hanem az ázsiai konyha egyik alappillére is. Rengeteg formában elérhető: tej, liszt, tofu, tempeh, szójaszósz, olaj, sőt még húspótlóként is. Magas fehérjetartalma miatt kedvelt alapanyag a sportolók és diétázók körében is.

Leírás

Szója – receptek, leírás, tippek

A szója különösen gazdag növényi fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és jótékony zsírsavakban. Nem véletlen, hogy az utóbbi években világszerte megnőtt iránta az érdeklődés, különösen az egészségtudatos étrendet követők körében. A szója jelentős termesztői közé tartozik az USA, Brazília és Argentína, de Magyarországon is termesztenek belőle GMO-mentes változatokat.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szója?

Szója

A szója (Glycine max) Kelet-Ázsiából származó hüvelyes növény, amelyet évezredek óta fogyasztanak. Magja kis sárga, barna vagy fekete színű lehet, és elsősorban fehérjetartalma miatt termesztik. A szójából készült élelmiszerek, mint a tofu, tempeh, szójaszósz vagy szójakrém, az ázsiai konyha alapjai, de a modern nyugati táplálkozásban is egyre elterjedtebbek. A szója előállítható fermentálással is, ami még inkább emészthetőbbé teszi.

Hogyan vásároljuk?

Szóját többféle formában is beszerezhetünk: száraz magként, tejként, tofu vagy tempeh formájában, de kapható granulátumként vagy szejtánhoz hasonló húspótlóként is. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy GMO-mentes, lehetőleg bio minősítésű terméket válasszunk. A szójatej és tofu hűtést igényel, míg a száraz szójatermékek (szójakocka, granulátum) hosszú ideig eltarthatók, száraz, hűvös helyen.

Hogyan tároljuk?

Felbontás előtt szobahőmérsékleten is eltartható. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk, hogy megőrizzük ízét és frissességét.

Mire jó a szója?

A szója kitűnő növényi fehérjeforrás, emellett tartalmaz B-vitaminokat, vasat, kalciumot, magnéziumot és telítetlen zsírsavakat. Az izoflavonok, a szója természetes növényi vegyületei, segíthetnek a hormonális egyensúly fenntartásában, különösen a változó korban lévő nők számára lehetnek előnyösek. Koleszterinszint-csökkentő hatása is ismert, ezért szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepe lehet. Alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt diétába is kiválóan beilleszthető.

Mi készülhet a szójából?

Készülhet vegán spenótos lasagne, török gombóc borbolyával és vega lasagne.

Még több szójás receptért görgess lejjebb!

449
Kalória
43.3g
Fehérje
29g
Szénhidrát
21.6g
Zsír
0.8g
Víz
-
Koleszterin
8.1g
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Szója

fehérjetartalom

43.32 g

zsírtartalom

20.11 g

szénhidráttartalom

28.98 g

víztartalom

0.8 g

gramm szója?

Top ásványi anyagok

Foszfor

649 mg

Magnézium

228 mg

Kalcium

140 mg

Cink

4.77 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.225 g

C vitamin

4.6 mg

Niacin - B3 vitamin

1.056 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.755 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

43.32 g

Zsír

telített zsírsav

3.127 g

egyszeresen telített zsírsav

4.776 g

többszörösen telített zsírsav

12.207 g

ásványi anyagok

Kalcium

140 mg

Vas

3.95 mg

Magnézium

228 mg

Foszfor

649 mg

Nátrium

2 mg

Cink

4.77 mg

Réz

1.079 mg

Mangán

2.184 mg

Szelén

19.3 µg

szénhidrát

rost

8.1 g

víz

0.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.427 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.755 mg

Niacin - B3 vitamin

1.056 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.473 mg

Folát

205 µg

K vitamin

37 µg

C vitamin

4.6 mg

B6 vitamin

0.225 g

34 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...