Karalábélevél

A karalábélevél tápanyagokban gazdag része a karalábénak, háromszor annyi vitamint és karotinod vegyületet tartalmaz, mint maga a gumó. Vásárláskor segítségünkre lehetnek, ugyanis a levelek milyenségéről tájékozódhatunk a karalábé frissességéről: ha üde, zsenge leveleket látunk, biztosan nem fogunk mellé. A konyhában leggyakrabban töltelék „csomagolásaként” szolgál (helyettesítve a káposzta- vagy szőlőlevelet), zöldséglevesek kiváló kiegészítője lehet, manapság azonban nyersen is felhasználják frissítő, energetizáló (zöld)turmix alapanyagaként.
Igazán, friss zsenge karalábét (így a hozzátartozó leveleket is) késő tavasszal, kora nyáron tudunk vásárolni.
Száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
3.02 g
zsírtartalom
0.286 g
szénhidráttartalom
5.42 g
víztartalom
89.62 g
Kalcium
232 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
25 mg
Nátrium
17 mg
B6 vitamin
0.165 g
C vitamin
35.3 mg
Kolin
23.2 mg
Lutein+zeaxantin
4323 µg
fehérje
3.02 g
Zsír
telített zsírsav
0.055 g
egyszeresen telített zsírsav
0.03 g
többszörösen telített zsírsav
0.201 g
ásványi anyagok
Kalcium
232 mg
Vas
0.47 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
25 mg
Nátrium
17 mg
Cink
0.21 mg
Réz
0.046 mg
Mangán
0.658 mg
Szelén
1.3 µg
szénhidrát
rost
4 g
cukor
0.46 g
víz
89.62 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.054 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
0.742 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.267 mg
Folát
129 µg
Kolin
23.2 mg
Alfa-karotin
14 µg
Béta-karotin
2991 µg
Béta-kriptoxantin
28 µg
Lutein+zeaxantin
4323 µg
E vitamin
2.26 mg
K vitamin
437.1 µg
A vitamin
251 µg
C vitamin
35.3 mg
B6 vitamin
0.165 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!