Jégcsapretek

Jégcsapretek

Leírás

Jégcsapretek – receptek, leírás, tippek

A jégcsapretek, más néven téli retek vagy daikon (japán retek), egy hosszúkás, fehér színű gyökérzöldség, amely a retekfélék (Raphanus sativus) családjába tartozik. A neve a jégcsapra emlékeztető alakjából ered. Ez a zöldség a keleti konyhákban, különösen a japán, kínai és koreai ételekben népszerű, de Magyarországon is ismert és termeszthető.

A jégcsapretek fehér színű, répatestű zöldség, mely Ázsiából származik. Magas az A-, B- és C-vitamin-tartalma, ásványi anyagokban gazdag. Íze kissé semleges, alig csípős, amely csípősség a főzés során el is tűnik. Serkenti az emésztést, erősíti a szervezet védekezőképességét a betegségekkel szemben. Főszezonja télen van, ezért ekkor különösen ajánlott a fogyasztása. Salátákba, levesekhez, hidegtálakhoz remekül használható alapanyag, legegészségesebb nyersen fogyasztani.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a jégcsapretek?

A jégcsapretek gyökérzöldség, általában hosszú és hengeres alakja van. Picit édeskésebb ízű, mint a közönséges hónapos retek, de enyhén csípős, főleg, ha idősebb példányról van szó. Külső héja fehér, belseje szintén fehér, ropogós állagú. A téli időszakban kapni a legízletesebb darabokat, melyet magában, de salátákhoz és levesekbe is fel lehet használni.

Hogyan vásároljuk?

Piacon, szuper- vagy hipermarketben vásárolva az élénk, tiszta fehér színű retket keressük. A sárgás vagy barnás árnyalat arra utal, hogy már nem friss a zöldség. A szivacsos tapintás szintén idős zöldséget jelenthet. Hámozatlanul, műanyag zacskóban vagy nedves konyharuhába csomagolva tároljuk, így akár 1-2 hétig is friss maradhat. Ha a zöldje még rajta van, érdemes levágni, hogy ne szárítsa ki a gyökeret.

Mire jó a jégcsapretek?

A jégcsapretek gazdag rostokban, ezzel segíti az emésztést. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, amely erősíti az immunrendszert. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően diétás étrendbe is kiválóan beilleszthető, emellett vizelethajtó hatású.

A jégcsapretek magas víztartalommal (kb. 94-95%) rendelkezik. Minimális zsír található benne, és alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ezért lassú vércukorszint-emelkedést okoz, így cukorbetegek is fogyaszthatják. A legegészségesebb nyersen fogyasztani, salátáknak, szendvicseknek különösen jól áll.

Mi készülhet a jégcsapretekből?

A jégcsapretek nyers formájában a legegészségesebb, és önmagában is remek ropogtatnivaló, de készíthetünk belőle jégcsapretek-salátát, vietnami savanyított jégcsapretket és répát, japán jégcsapretkes egytálételt makrélával és japán szezámmagos jégcsapretek-salátát. Szintén az ázsiai konyhát megidéző fogás a japán tsukemono-savanyúság jégcsapretekből és a jégcsapretekkel töltött lepénykenyér, az indiai mooli ka paratha.

Még több jégcsapretekből készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A jégcsapretek főszenja télen van, ekkor kapjuk a legzamatosabb darabokat, de egész évben hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, hámozatlanul akár hetekig friss marad. Ha zöldje rajta maradt, akkor érdemes levágni.

100g Jégcsapretek

fehérjetartalom

1.1 g

zsírtartalom

0.091 g

szénhidráttartalom

2.63 g

víztartalom

95.37 g

gramm jégcsapretek?

Top ásványi anyagok

Foszfor

28 mg

Kalcium

27 mg

Nátrium

16 mg

Magnézium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.075 g

C vitamin

29 mg

Niacin - B3 vitamin

0.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.184 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.1 g

Zsír

telített zsírsav

0.03 g

egyszeresen telített zsírsav

0.016 g

többszörösen telített zsírsav

0.045 g

ásványi anyagok

Kalcium

27 mg

Vas

0.8 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

28 mg

Nátrium

16 mg

Cink

0.13 mg

Réz

0.099 mg

Mangán

0.033 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

1.4 g

víz

95.37 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.03 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.184 mg

Folát

14 µg

C vitamin

29 mg

B6 vitamin

0.075 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...