Fehérpecsenye
Leírás
Fehérpecsenye – receptek, leírás, tippek
A fehérpecsenye a marha vagy borjú hátsó combjának része, amely a vesepecsenyével együtt a legnemesebb részei az állatnak. A fehérpecsenye, akárcsak a hátszín és a marhacomb leginkább párolva és sütve fogyasztható, de természetesen főzhető levesbe és pörköltbe, de még tölteni is lehet. A marhahús íze és minősége függ az állat tartásától és feldolgozásától.
A fehérpecsenye sovány húsrész, ugyanis kevés zsírt tartalmaz. különböző módokon tudjuk őket felhasználna, ugyanis míg a marha fehérpecsenyéből készülhet például steak, addig a sertés fehérpecsenyét ki lehet rántani.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a fehérpecsenye?
A fehérpecsenye a hátizomzat egy hosszúkás, sovány részét jelenti, amely mind a marhánál, mind a sertésnél a gerinc mentén helyezkedik el, a hátszín és a szűzpecsenye között.
Hogyan vásároljuk?
Minőségi fehérpecsenyéért a piacokat vagy a hentesüzletet szükséges felkeresni, de szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is találhatunk friss alapanyagot. A fehérpecsenyét 1-2 napig tárolhatjuk hűtőben, de érdemes mielőbb felhasználni. Fagyasztott formában a marha fehérpecsenye akár egy évig, míg a sertés fehérpecsenye 4-6 hónapig áll el.
Mire jó a fehérpecsenye?
A marha fehérpecsenye jó választás például rostélyos steaknek, vagy vékonyra szeletelve tatárbifszteknek. Szaftos sültként kiváló, ha megfelelően pácoljuk és közepesen átsütve tálaljuk. Gazdag íze miatt jóízű pörkölt vagy ragufélék készülhetnek belőle. A sertés fehérpecsenye rántott karajként a magyar konyha egyik kedvence. Könnyen formázható és tölthető zöldségekkel, sajttal vagy sonkával. Gyorsan átsül, és remekül párosítható friss salátákkal vagy mártásokkal.
A fehérpecsenyéről általánosságban elmondható, hogy gazdag fehérjében, vasban, B-vitaminokban és cinkben, valamint alacsony zsírtartalmú.
Mi készülhet a fehérpecsenyéből?
Készülhet gombás Pho leves és ázsiai sütőtökös marhahússaláta.
Még több fehérpecsenyés receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely időszakában tudunk venni fehérpecsenyét hentesnél, piacon vagy szuper- és hipermarketekben.
hogyan tároljam
A fehérpecsenyét 1-2 napig tárolhatjuk hűtőben, fagyasztott formában pedig maximum 1 évig áll el a marha fehérpecsenye, míg a sertés fél évig.
100g Fehérpecsenye
fehérjetartalom
21.49 g
zsírtartalom
68007.121 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
69.31 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
207 mg
Nátrium
58 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
20 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.637 g
Kolin
89.8 mg
Niacin - B3 vitamin
6.42 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.618 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
21.49 g
Zsír
telített zsírsav
3.245 g
egyszeresen telített zsírsav
3.561 g
többszörösen telített zsírsav
0.315 g
koleszterin
68 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
1.81 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
207 mg
Nátrium
58 mg
Cink
3.98 mg
Réz
0.094 mg
Mangán
0.013 mg
Szelén
25.8 µg
szénhidrát
víz
69.31 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.085 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.131 mg
Niacin - B3 vitamin
6.42 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.618 mg
Folát
12 µg
Kolin
89.8 mg
E vitamin
0.33 mg
K vitamin
1.3 µg
B12 vitamin
1.55 µg
B6 vitamin
0.637 g