Csalán
Leírás
(Urtica dioica) Hát nem biztos, hogy a csalánról elsőre egy finom étel íze jutna az eszünkbe... Sokkal ikább az az égető érzés, ami a csalán értintése után átjárja a bőrünket. Rögtön felhólyagosodik és bepirul, zsiborog és viszket, még órákkal később is érezzük a csaláncsípés helyét. A csalán levelét és gyökerét elsősorban gyógyászati célokra használhatjuk. Általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá jótékony hatású többek között reuma, köszvény, különféle hurutok, hajhullás és magas vérnyomás esetén is. A csalánt sokkal előbb használták szövésre, mint gyógyításra. A csalán szárából csaknem olyan erős szövetet lehet készíteni, mint a vászon. Bronzkori sírokban talált leletek bizonyítják a csalán ilyen célú felhasználását, de az első világháború idején a pamuthiány miatt sok helyen csalánból szőtt anyaggal pótolták azt. Mindezek mellett nem elhanyagolható az étkezési célú felhasználása sem. A kora tavasszal vásárolható zsenge leveleket, hajtásokat a spenóthoz hasonlatosan készíthetjük el. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Igyekezzünk megbízható forrásból beszerezni a csalánt, vagy akár saját magunk is gyűjthetjük egy kiadós kirándulás közben. A csalánból készített főzetet a bio-gazdálkosában növényvédőszerként is használják. Fotó: flickr - stinging nettles by Olga Massov
Mikor vegyem
Étkezési célra kora tavasszal vásárolhatjuk meg a zsenge szárakból összefogott csokorban.
hogyan tároljam
Egy-két napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de ne;tegyük be zacskóba, mert akkor bepárásodik és hamar használhatatlanná válik. Igyekezzünk mielőbb, még;frissen;elkészíteni, mert a vitamintartalma ekkor a legmagasabb.
100g Csalán
fehérjetartalom
2.71 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
7.49 g
víztartalom
87.67 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
481 mg
Foszfor
71 mg
Magnézium
57 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.103 g
Kolin
17.4 mg
Lutein+zeaxantin
4178 µg
Béta-karotin
1150 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.71 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
481 mg
Vas
1.64 mg
Magnézium
57 mg
Foszfor
71 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.34 mg
Réz
0.076 mg
Mangán
0.779 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
6.9 g
cukor
0.25 g
víz
87.67 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.008 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.16 mg
Niacin - B3 vitamin
0.388 mg
Folát
14 µg
Kolin
17.4 mg
Alfa-karotin
114 µg
Béta-karotin
1150 µg
Lutein+zeaxantin
4178 µg
K vitamin
498.6 µg
A vitamin
101 µg
B6 vitamin
0.103 g