r
Nosalty Logó

Csalános-póréhagymás szélesmetélt

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
ze(n)derta
Csalános-póréhagymás szélesmetélt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 607 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2426 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 222 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1998.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    383 mg
  • Nátrium
    908 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    201 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    236 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    774 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2314 micro
Összesen 607 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88.2 g

Zsír

  • Összesen
    89.3 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7992.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    2194 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1530 mg
  • Nátrium
    3632 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    305.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    804 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    944 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    920 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    537 micro
  • α-karotin
    205 micro
  • β-karotin
    3095 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9256 micro
Összesen 2426 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    334 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    284 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 222 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott csalánhajtásokat rövid időrelobogva forró vízbe mártjuk, majd rögtön hideg vízbe tesszük lehűlni.
  2. Csak a leveleket, és a szárvégi hajtásokat szedjük le a szárról, és szépen összeigazgatva kb. 1 cm széles laskára vágjuk.
  3. Egy másik fazékban feltesszük a vizet a tésztának. Amikor a víz felforr sózzuk és kifőzzük benne a tésztát.
  4. Hogy al dente maradjon, elegendő kb. 6-8 percig főzni, majd még 2-3 percig a forró vízben állni hagyni.
  5. Közben a karikára vágott póréhagymát és zsenge fokhagymáta vajban 2 percig pároljuk, sózzuk és hozzáadjuk a csalánleveleket. Ha szükséges, kevés vizetadunk hozzá és fedő alatt 5-6 percig pároljuk.
  6. (Ha nem kapunk zsenge új-fokhagymát, akkor a fokhagymagerezdet apróra kockákra vágva adjuk hozzá.)
  7. Ha a póréhagymás-csalános mártás elkészült, levesszük a lángról és hozzáadjuk a zabtejszínt és belekeverjük a lecsepegtetett tésztát.
  8. Ha a mártás kevésnek bizonyulna, akkor a tészta főzőlevéből 1-2 kanállal adhatunk hozzá.
  9. Még 1-2 percre visszatesszük a tűzre, hogy a csalános-tejszínes mártást magába szívja a tésztánk.
  10. Parmezánsajttal megszórva tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 10676
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 10.

Ajánló

Ha tavasszal a piacon összetalálkozunk egy csokor zsenge fokhagymával (ugyanúgy árulják, mint az újhagymát), akkor semmi esetre se hagyjuk ott. Nagyon egészséges és finom. Gyakorlatilag az egész növényt levelestül felhasználhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csalános-póréhagymás szélesmetélt
ze(n)derta 188 recept

Csalán a tésztán?! Nem szeretném borzolni a kedélyeket ezzel a recepttel, de mindenkinek csak ajánlani tudom! Ha legyőztük a félelmünket, hogy a csalán össze-vissza csípi a kezünket, akkor lássunk munkához. Vagy kapjunk elő egy gumikesztyűt!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...