Tejszínes csalánkrémleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
100g csalán42 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
38g főzőtejszín49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
Összesen
221
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
400g csalán168 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
Összesen
886
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
19.2g csalán8 kcal
-
9.6g póréhagyma3 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
14.4g burgonya8 kcal
-
48g zöldség alaplé3 kcal
-
7.2g főzőtejszín9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.2g olívaolaj10 kcal
Összesen
42
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1616.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 545 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 835 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 181.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 514 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 1379 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4601 micro
Összesen
221
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6465.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 2178 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 321 mg
-
Foszfor 598 mg
-
Nátrium 3340 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 727.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 623 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2057 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 456 micro
-
β-karotin 5516 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18406 micro
Összesen
886
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 310.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 160 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 265 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 884 micro
Összesen
42
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1 db póréhagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 közepes db burgonya
-
1 l zöldség alaplé
-
150 g főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
A leveshez
- A csalánt kesztyűben alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a bogarakat, szennyeződéseket és elhalt részeket. Utána forró vízbe dobjuk a növényt, ahol 5-7 perc alatt megfőzzük. Innentől kezdve már nem fog csípni, bátran dolgozhatunk vele. Leöblítjük hideg vízzel a csalánt, majd eltávolítjuk róla a vastagabb, rostosabb szárrészeket.
- Egy lábosban, fedő alatt megdinszteljük a karikákra vágott póréhagymát az olívaolajon. Ha már üveges, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk. Ekkor jöhet az előkészített csalán, illetve a meghámozott és felkockázott burgonya.
- A zöldségeket felöntjük az alaplével, majd sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk és mindent puhára főzünk, majd botmixerrel teljesen simára dolgozzuk a levest. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáöntjük a tejszínt és, ha kell, tovább ízesítjük sóval, borssal. A levest pirítóssal tálaljuk.
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 443
- Feltöltés dátuma: 2024. június 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Tavasz végén, nyár elején használjuk a különleges (és ingyenes) csalánt, például az alábbi selymes krémleves elkészítésére. Ne ijedjünk meg, nem fogja csípni a szánkat, ellenben kellemesen karakteres, a spenótra hajazó aromát ad a levesnek.