r
Nosalty Logó

Tejszínes csalánkrémleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Tejszínes csalánkrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

Összesen 221 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

Összesen 886 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

Összesen 42 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1616.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    545 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    514 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    1379 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4601 micro
Összesen 221 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    42.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6465.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    2178 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    321 mg
  • Foszfor
    598 mg
  • Nátrium
    3340 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    727.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2057 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    456 micro
  • β-karotin
    5516 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18406 micro
Összesen 886 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    265 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    884 micro
Összesen 42 kcal

Hozzávalók

A leveshez

Elkészítés

A leveshez

  1. A csalánt kesztyűben alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a bogarakat, szennyeződéseket és elhalt részeket. Utána forró vízbe dobjuk a növényt, ahol 5-7 perc alatt megfőzzük. Innentől kezdve már nem fog csípni, bátran dolgozhatunk vele. Leöblítjük hideg vízzel a csalánt, majd eltávolítjuk róla a vastagabb, rostosabb szárrészeket.
  2. Egy lábosban, fedő alatt megdinszteljük a karikákra vágott póréhagymát az olívaolajon. Ha már üveges, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk. Ekkor jöhet az előkészített csalán, illetve a meghámozott és felkockázott burgonya.
  3. A zöldségeket felöntjük az alaplével, majd sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk és mindent puhára főzünk, majd botmixerrel teljesen simára dolgozzuk a levest. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáöntjük a tejszínt és, ha kell, tovább ízesítjük sóval, borssal. A levest pirítóssal tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 67
  • Feltöltés dátuma: 2024. június 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tejszínes csalánkrémleves
Lakos Benedek 289 recept

Tavasz végén, nyár elején használjuk a különleges (és ingyenes) csalánt, például az alábbi selymes krémleves elkészítésére. Ne ijedjünk meg, nem fogja csípni a szánkat, ellenben kellemesen karakteres, a spenótra hajazó aromát ad a levesnek.

Hozzávalók

A leveshez

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – 7 napig szinte mindent sütés/főzés nélkül készítünk

Közhely, de a nagy melegben főzőcskézni nem annyira jó dolog: próbálunk ilyenkor kevesebb, könnyebb, gyorsabb és sokszor hidegebb fogásokat enni, ez esik jól, és ez így van rendjén. Jöjjenek a hát a gazpachók, a gyümölcslevesek, a hideg saláták tésztával vagy anélkül, a halfélék, a hidegen is finom főételek, és persze a sütés nélküli desszertek!

Nosalty

További cikkek