r
Nosalty Logó

Krémes csalánfőzelék

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Krémes csalánfőzelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 334 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 1000 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 81 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1529.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    872 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    273 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    260.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    252 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    838 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    190 micro
  • β-karotin
    1925 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7135 micro
Összesen 334 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.2 g

Zsír

  • Összesen
    45.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4588.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    2617 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    368 mg
  • Foszfor
    819 mg
  • Nátrium
    715 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    780.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    757 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    81 micro
  • K vitamin:
    2514 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    423 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    570 micro
  • β-karotin
    5775 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21404 micro
Összesen 1000 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    205 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    471 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1746 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

Elkészítés

A főzelékhez

  1. A csalánt kesztyűben alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a bogarakat, szennyeződéseket és elhalt részeket. Utána forró vízbe dobjuk a növényt, ahol 5-7 perc alatt megfőzzük. Innentől kezdve már nem fog csípni, bátran dolgozhatunk vele. Leöblítjük hideg vízzel a csalánt, majd eltávolítjuk róla a vastagabb, rostosabb szárrészeket.
  2. Az olajon megpirítjuk a felkarikázott fokhagymát, majd megszórjuk a liszttel és pár percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a csalánt, átkeverjük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és közepes lángon 10 percig főzzük.
  3. Ha megfőtt, leturmixoljuk a főzeléket és a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt is. A főzeléket ízlésünk szerint hagyhatjuk rusztikusabbra, darabosra, de egészen simára is dolgozhatjuk a botmixerrel. Főtt krumplival és tojással tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 111
  • Össznézettség: 301
  • Feltöltés dátuma: 2024. június 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krémes csalánfőzelék
Lakos Benedek 289 recept

Nem, ez bizony nem spenót, hanem az erdőben ingyen szedhető csalánból készített főzelék. Meglepően hasonló a végeredmény, amit kapunk, valahogy mégis izgalmasabb egy olyan növényt enni, ami amúgy gaznak számít.

Hozzávalók

A főzelékhez

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – 7 napig szinte mindent sütés/főzés nélkül készítünk

Közhely, de a nagy melegben főzőcskézni nem annyira jó dolog: próbálunk ilyenkor kevesebb, könnyebb, gyorsabb és sokszor hidegebb fogásokat enni, ez esik jól, és ez így van rendjén. Jöjjenek a hát a gazpachók, a gyümölcslevesek, a hideg saláták tésztával vagy anélkül, a halfélék, a hidegen is finom főételek, és persze a sütés nélküli desszertek!

Nosalty

További cikkek