r
Nosalty Logó

Vegán svéd "húsgolyó"

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Vegán svéd "húsgolyó"
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

vega "húsgolyó"

barnamártás

465
Kalória
21.7g
Fehérje
25.3g
Szénhidrátok
32.1g
Zsír
113.1g
Víz
-
Koleszterin
4.6g
Rost
3.7g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír

vega "húsgolyó"

barnamártás

Összesen 465 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír

vega "húsgolyó"

barnamártás

Összesen 2320 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír

vega "húsgolyó"

barnamártás

Összesen 168 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1754.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    718 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    662 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    113.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 465 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.4 g

Zsír

  • Összesen
    160.4 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8774 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    3588 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    1321 mg
  • Nátrium
    3312 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    565.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    821 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    768 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    639 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 2320 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    640.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    262 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 168 kcal

Elkészítés

vega "húsgolyó"

  1. A tofut felkockázzuk, a gombát negyedekbe vágjuk, majd (a margarinon kívül) az összes hozzávalóval együtt késes aprítóba tesszük.
  2. A hozzávalókat alaposan leturmixoljuk, akkor jó a massza állaga, ha egyetlen tofu- vagy gombadarab sem ismerhető már fel benne. Ehhez lehet szükséges átkeverni néhányszor turmixolás közben (addig persze állítsuk le a gépet!).
  3. A kész masszából aztán nedves kézzel gyúrjunk diónyi gombócokat, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A margarint olvasszuk meg, és kenjük le a gombócokat vele.
  4. 180 fokos sütőben süssük 20-25 percet a gombócokat, ha szükséges, negyed óra után csökkentsük a hőfokot.

barnamártás

  1. Serpenyőben olvasszuk meg a margarint, majd szórjuk rá a lisztet és készítsünk belőle barna rántást. Ennek a lényege, hogy ne csak összekeverjük a zsiradékot a liszttel, hanem alacsony lángon pirítsuk le barnára, ez nagyjából 4-5 percet vesz igénybe.
  2. Adjuk a rántáshoz a misot, a mustárt és a fűszereket, majd öntsük fel zöldségalaplével és zabtejszínnel.
  3. Folyamatos keverés mellett sűrítsük be a mártást, majd a tűzről lehúzva öntsük át egy kis kancsóba vagy mártásos tálba.
  4. Tálaljuk a vega gombócokat a barnamártással leöntve. Köretként burgonyapüré és bogyósgyümölcslekvár illik hozzá, de a savanyúságot sem dobja le magáról.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nálunk az egész szerkesztőség imádja a kötbullart - egyetlen bútorvásárlás sem végződhet anélkül, hogy ne ennénk a svédek híres húsgolyójának valamelyik verziójából. A húsos mellett ugyanis a vega verzióknak is nagy rajongói vagyunk, épp ezért mi is elkészítettük házilag. A gombócok hús helyett tofutól és gombától lesznek szaftosak és táplálóak, a barnamártás pedig könnyen összedobható alig pár alapanyagból. Mi burgonyapürével és bogyósgyümilekvárral imádjuk a legjobban, de a krumpli bármilyen formája jól passzol hozzá.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

50 felett napi 20 gramm ebből a szénhidrátból: nem lesz...

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!