r
Nosalty Logó

Vegán svéd "húsgolyó"

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Vegán svéd "húsgolyó"
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

vega "húsgolyó"

barnamártás

465
Kalória
21.7g
Fehérje
25.3g
Szénhidrátok
32.1g
Zsír
113.1g
Víz
-
Koleszterin
4.6g
Rost
3.7g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír

vega "húsgolyó"

barnamártás

Összesen 465 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír

vega "húsgolyó"

barnamártás

Összesen 2320 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír

vega "húsgolyó"

barnamártás

Összesen 168 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1754.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    718 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    662 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    113.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 465 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.4 g

Zsír

  • Összesen
    160.4 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8774 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    3588 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    1321 mg
  • Nátrium
    3312 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    565.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    821 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    768 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    639 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 2320 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    640.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    262 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 168 kcal

Elkészítés

vega "húsgolyó"

  1. A tofut felkockázzuk, a gombát negyedekbe vágjuk, majd (a margarinon kívül) az összes hozzávalóval együtt késes aprítóba tesszük.
  2. A hozzávalókat alaposan leturmixoljuk, akkor jó a massza állaga, ha egyetlen tofu- vagy gombadarab sem ismerhető már fel benne. Ehhez lehet szükséges átkeverni néhányszor turmixolás közben (addig persze állítsuk le a gépet!).
  3. A kész masszából aztán nedves kézzel gyúrjunk diónyi gombócokat, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A margarint olvasszuk meg, és kenjük le a gombócokat vele.
  4. 180 fokos sütőben süssük 20-25 percet a gombócokat, ha szükséges, negyed óra után csökkentsük a hőfokot.

barnamártás

  1. Serpenyőben olvasszuk meg a margarint, majd szórjuk rá a lisztet és készítsünk belőle barna rántást. Ennek a lényege, hogy ne csak összekeverjük a zsiradékot a liszttel, hanem alacsony lángon pirítsuk le barnára, ez nagyjából 4-5 percet vesz igénybe.
  2. Adjuk a rántáshoz a misot, a mustárt és a fűszereket, majd öntsük fel zöldségalaplével és zabtejszínnel.
  3. Folyamatos keverés mellett sűrítsük be a mártást, majd a tűzről lehúzva öntsük át egy kis kancsóba vagy mártásos tálba.
  4. Tálaljuk a vega gombócokat a barnamártással leöntve. Köretként burgonyapüré és bogyósgyümölcslekvár illik hozzá, de a savanyúságot sem dobja le magáról.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nálunk az egész szerkesztőség imádja a kötbullart - egyetlen bútorvásárlás sem végződhet anélkül, hogy ne ennénk a svédek híres húsgolyójának valamelyik verziójából. A húsos mellett ugyanis a vega verzióknak is nagy rajongói vagyunk, épp ezért mi is elkészítettük házilag. A gombócok hús helyett tofutól és gombától lesznek szaftosak és táplálóak, a barnamártás pedig könnyen összedobható alig pár alapanyagból. Mi burgonyapürével és bogyósgyümilekvárral imádjuk a legjobban, de a krumpli bármilyen formája jól passzol hozzá.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!