Virslis fejtett bableves sonkával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gonoszka1
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
125g fejtett bab416 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
125g virsli336 kcal
-
150g füstölt tarja270 kcal
-
750g sonkalé0 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
A levesbetéthez
-
25g finomliszt91 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
1424
kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
500g virsli1345 kcal
-
600g füstölt tarja1080 kcal
-
3000g sonkalé0 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
-
2000g víz0 kcal
A levesbetéthez
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
5703
kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
6.5g fejtett bab22 kcal
-
2.1g sárgarépa1 kcal
-
1.2g fehérrépa1 kcal
-
3.4g zeller1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
6.5g virsli17 kcal
-
7.8g füstölt tarja14 kcal
-
38.8g sonkalé0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25.8g víz0 kcal
A levesbetéthez
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
0.7g tojás1 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
Összesen
75
kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 78 g
Zsír
-
Összesen 68.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5387.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 759 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 796 mg
-
Nátrium 3425 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 770.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 511 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 542 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 1250 micro
-
β-karotin 3483 micro
-
β-crypt 126 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 543 micro
Összesen
1424
kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 312 g
Zsír
-
Összesen 272.4 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 599 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21551.3 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 283 mg
-
Kálcium 3034 mg
-
Vas 78 mg
-
Magnézium 1218 mg
-
Foszfor 3185 mg
-
Nátrium 13701 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 503.4 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 98 mg
VÍZ
-
Összesen 3081.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2045 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 168 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2166 micro
-
Kolin: 568 mg
-
Retinol - A vitamin: 654 micro
-
α-karotin 4999 micro
-
β-karotin 13931 micro
-
β-crypt 502 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2174 micro
Összesen
5703
kcal
- 7% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 65 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
75
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg fejtett bab
-
2 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
50 dkg virsli
-
60 dkg füstölt tarja
-
5 ek napraforgó olaj
-
6 dkg finomliszt
-
2 ek fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
2 l víz
A levesbetéthez
-
10 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
A tálaláshoz
Elkészítés
A leveshez
- A babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
- Másnap átmossuk, leszűrjük. Ha a sonka főzőlevét használjuk, akkor abba beletesszük a babot.
- A zöldségeket megtisztítjuk, a zeller levelével együtt. A zöldségeket tetszés szerinti nagyságra vágjuk. (Én a zellert nem vágom fel, és a répákat is csak félbe, mert nem eszik mindenki mindent.) Beletesszük a bab mellé.
- A fokhagymát is megtisztítjuk, és belereszeljük a babhoz.
- A virslit megmossuk, felkarikázzuk, és a babhoz adjuk. Ha nem a sonka főzőlevével készítjük, akkor a füstölt húst is megmosva a babhoz adjuk.
- Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. (Én 6 literes lábosba szoktam főzni.)
- Ha felforrt a levesünk, kicsire vesszük, hogy csak gyöngyözzön a víz, és a bab puhulásáig főzzük. (Ezt az időt elég nehéz meghatározni, mert a bab öregségétől, és minőségétől is függ a főzési idő. A lényeg, hogy a bab puha legyen.)
- Közben elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasba tesszük az olajat, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a lisztet, és enyhén megpirítjuk. Ha színt kapott, beletesszük a pirospaprikát, a tűzről rögtön lehúzzuk, elkeverjük, és hideg vízzel bőven felengedjük. Csomómentesre keverjük.
- A csipetkét is begyúrjuk. A liszthez adjuk a tojást, kicsit megsózzuk. Rugalmas, aránylag kemény tésztát gyúrunk belőle.
- Ha a bab megpuhult, hőkiegyenlítéssel berántjuk, és belecsipkedjük a csipetkét. (Én nagyobb csipetkéket csinálok, mert mi úgy szeretjük, hogy bele lehet harapni, de természetesen a csipetke mérete ízléstől függ.) A csipetkével még 2-3 percig forraljuk kevergetve. Ha a füstölt hússal együtt főztük, akkor kivesszük, és szeletekre, kockára vágjuk. Ha kell megsózzuk, és belecsavarjuk egy citrom levét.
- Melegen tálaljuk, tejföllel meglocsolva.
- Elkészítettem: 60 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 4526
- Feltöltés dátuma: 2013. április 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gonoszka1
428 recept
Ez a húsvéti "kötelező" leves, amikor a sonkafőzés idején a legtöbb háztartásban elkészül, kinek-kinek az ízlése szerint ez a finom leves. Mi így készítjük, és szeretjük, a Nagyitól tanultam. Bár én annyit módosítottam rajta, hogy a Nagyi ecetet használt, én pedig citromot csavarok bele, mert szerintem a citrom leve nem annyira "karcos". A bab áztatási idejét nem írtam be az előkészületi időnél, mert lehet akár 10-24 óra.