Vegetáriánus lasagne Lecsólány konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
A lasagne-hoz
-
42g lasagne tészta155 kcal
-
55 kcal
-
33g cukkini5 kcal
-
33g padlizsán8 kcal
-
17g sárgarépa6 kcal
-
17g gomba4 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
33g sajt117 kcal
A besamelhez
-
67g tej37 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
499
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
A lasagne-hoz
-
250g lasagne tészta928 kcal
-
400g sűrített paradicsom328 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
200g padlizsán48 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g sajt704 kcal
A besamelhez
-
400g tej224 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
2997
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
A lasagne-hoz
-
12.3g lasagne tészta46 kcal
-
19.7g sűrített paradicsom16 kcal
-
9.8g cukkini2 kcal
-
9.8g padlizsán2 kcal
-
4.9g sárgarépa2 kcal
-
4.9g gomba1 kcal
-
4.4g vöröshagyma2 kcal
-
1.6g olívaolaj14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9.8g sajt35 kcal
A besamelhez
-
19.7g tej11 kcal
-
2g vaj14 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
149
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.1 g
Zsír
-
Összesen 22.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1033.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 169.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 329 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 535 micro
-
β-karotin 1892 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 19176 micro
-
Lut-zea 731 micro
Összesen
499
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 120.7 g
Zsír
-
Összesen 136.3 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 332 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6201.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 2064 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 442 mg
-
Foszfor 1812 mg
-
Nátrium 1613 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 331.2 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1015.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1972 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 819 micro
-
Kolin: 293 mg
-
Retinol - A vitamin: 894 micro
-
α-karotin 3211 micro
-
β-karotin 11354 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 115057 micro
-
Lut-zea 4386 micro
Összesen
2997
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 158 micro
-
β-karotin 559 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5662 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
149
kcal
Hozzávalók
A lasagne-hoz
-
25 dkg lasagne tészta
-
40 dkg sűrített paradicsom
-
20 dkg cukkini
-
20 dkg padlizsán
-
10 dkg sárgarépa
-
10 dkg gomba
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
4 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A besamelhez
-
4 dl tej
-
4 dkg vaj
-
1 púpozott ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
A lasagne-hoz
- A sütőt 200 fokra melegítsük elő.
- Tisztítsuk meg a zöldségeket. A gombának húzzuk le a héját, és vágjuk le a tönk végét. A padlizsánnak vágjuk le mindkét végét. A hagymát és a répát vágjuk nagyon apróra, a cukkinit, gombát és a padlizsánt 1 x1 cm-es kockákra. Ha attól tartunk esetleg, hogy a padlizsán keserű, akkor miután felkockáztuk, sózzuk be, és hagyjuk állni 20 percig a hűtőben. Ezután egyszerűen csavarjuk ki belőle a sós lét, és már használhatjuk is. Ez a technika kioldja a padlizsánból a keserű ízt.
- Öntsük az olajat a serpenyőbe, és pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a paradicsompürét. Az így kapott ragut főzzük 10 percig folyamatos kevergetés mellett, nehogy az alja odakapjon.
- Főzzük meg a besamelt. A tejet felforraljuk, félretesszük. Egy másik edényben mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat, és beleszórjuk a lisztet. Folyamatosan kavargatva pirítjuk egy kicsit, hogy a liszt minél inkább elveszítse a nyers állapotát. A vajas liszt nem pirulhat barnára, sárgás fehér színűnek kell lennie. Hozzáöntjük a forró tejet és habverővel csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele szerecsendiót. Majd folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig, csendesen forralva.
- Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, vagy egy tepsit béleljük ki alufóliával. Kezdjük el rétegezni a lasagnét. A tál vagy tepsi aljára először jön néhány kanál besamel. Erre helyezzünk 3 lasagne lapot, erre jön a zöldséges ragu. Újabb besamel réteg, lasagne lap, besamel. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalóink el nem fogynak. A tetejére lasagne lap és arra besamel kerül, amit megszórunk reszelt sajttal.
- A tepsit vagy tálat fedjük le alufóliával és így süssük 10 percig, majd szedjük le a fóliát a tetejéről, és süssük további 15 percig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.
- Sütőlapáttal a tepsiben fel is tudjuk darabolni, a lasagnekockákat könnyedén kiemelni, forrón tálaljuk!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x30x5
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5036
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Egy barátnőmtől tanultam a receptet, aki sokáig vegetáriánus volt, és gyűjti a vegetáriánus recepteket a világ minden tájáról. Mikor először készítettem féltem, hogy sikerül-e a besamel. Sikerült. Ezt a praktikák közt is megtalálod, nem árt, ha az ember tudja, hogyan készül, csőben sütésnél is jól jön. A vegetáriánius lasagne annyira finom, ízletes, szerintem egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Az előkészület kicsit hosszabb, de aki jól tud aprítani, hamar túl van azon is. Érdemes mindent jól előkészíteni, mert akkor gyorsan össze lehet állítani a lasagnét és mehet a sütőbe. Főzésnél összesen kb. 20-20 percet számoltam a ragura és a besamelre is.