Vakondtúrás-torta citrommal-csokival
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 36% Zsír
A tésztához
-
14g tojás17 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
35 kcal
-
19 kcal
-
4g dió25 kcal
-
5g tej3 kcal
-
14 kcal
A citromos krémhez
-
31g mascarpone126 kcal
-
31g habtejszín91 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
5 kcal
A csokoládékrémhez
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g rum3 kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 36% Zsír
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
40g instant kakaópor152 kcal
-
30g dió196 kcal
-
40g tej22 kcal
-
40g lekvár/ dzsem111 kcal
A citromos krémhez
-
250g mascarpone1010 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
80g citromlé18 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A csokoládékrémhez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
10g rum23 kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 36% Zsír
A tésztához
-
9.4g tojás12 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
-
3.4g instant kakaópor13 kcal
-
2.6g dió17 kcal
-
3.4g tej2 kcal
-
3.4g lekvár/ dzsem9 kcal
A citromos krémhez
-
21.3g mascarpone86 kcal
-
21.3g habtejszín62 kcal
-
0.7g habfixáló3 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
6.8g citromlé1 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
A csokoládékrémhez
-
8.5g étcsokoládé46 kcal
-
8.5g vaj61 kcal
-
0.9g rum2 kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 44.5 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 189 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 54.9 g
Zsír
-
Összesen 355.8 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 861 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2035.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 485 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 758 mg
-
Nátrium 374 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 213.9 g
-
Cukor 136 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 355.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1539 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 137 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 372 mg
-
Retinol - A vitamin: 1511 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 339 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 544 micro
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 30.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 173.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
4 evőkanál finomliszt
-
2 teáskanál sütőpor
-
4 ek napraforgó olaj
-
4 ek instant kakaópor
-
4 ek tej
-
2 ek lekvár/ dzsem
A citromos krémhez
-
250 g mascarpone
-
250 g habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
1 citromból nyert citromhéj
-
2 citromból nyert citromlé
-
1 csomag vaníliás cukor
A csokoládékrémhez
Elkészítés
A tésztához
- Erre nem mondhatjátok majd, hogy macerás! A tésztához valókat simára összekeverjük. Olyan olvasztott csoki sűrűségűnek kell lennie, ha túl sűrű, még pici tejet tehetünk bele. (Ha híg, akkor pici lisztet vagy reszelt diófélét.)
- Az általam leírt tésztamennyiség egy kb 18 cm átmérőjű tortácskához elég, ha nagyobb lesz a tál, amiben készítjük, másfélszeresére érdemes a mennyiségeket növelni!! (zárójeles értékek)
- Szóval... Fogunk egy lapos aljú mikróálló tányért, tálcát (akár a mikro saját forgótányérja is lehet!), kb. akkorát, amekkora az alapja lesz majd a vakondtúrás tortánknak.(Praktikusan, mivel egy kerek öblös porcelántálban (salátás tálban) fogjuk elkészíteni a dombocskát, válasszunk egy akkora lapos dolgot, amekkora a gömbölyded tálunk szája. Ha formátlan lesz, az se baj, a végén is körbevághatjuk, a maradékot meg fel lehet használni a tetejéhez. Cseppentsünk a tálcára egy csepp olajat, kenjük el, simítsunk rá egy sütőpapírt, majd fordítsuk meg a papírt. Így a papír mindkét fele meg van kenve. Alulra azért kenünk olajat, hogy ne csúszkáljon a papír, felülre meg hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Akkor a tészta kb. egyharmadát ráöntjük, mozgatva szétfolyatjuk.
- Mikrósütőben másfél percig sütjük, kivesszük, átcsúsztatjuk másik tálra.
- Ugyanígy (papír, tészta + másfél perc mikrózás) megsütjük a második harmadnyi és a harmadik harmadnyi tésztát is. Ugye nem volt macerás a 3 lapot megsütni? :)
- Papírokat lehúzzuk, 1 lapot félreteszünk alapnak, 2-t összeragasztunk fanyarkás lekvárral (vékonyan kenve). Picit állhat, de nem kell feltétlen. Ez eddig sok szöveg volt, de nem tart tovább 5-8 percnél.
- A kerek tálat egészen vékonyan megkenjük vajjal vagy margarinnal. Csak annyi a jelentősége, hogy ne ragadjon bele a tészta. A lekváros dupla lapot kb. 1 cm-es csíkokra felszeleteljük. A hosszú csíkokat meg még hosszában is, hogy egy-egy csík ne legyen hosszabb 5-8 centinél. Ezzel kirakjuk a gömbölyű tál alját körben a peremig. Lehet minden irányban rakni (sugarak, csíkok, annál érdekesebb).
- Most következik a citromos mascarponekrém. (Ez amúgy kedvenc krémem, babapiskóta-tortához is szoktam készíteni. És ami a legfontosabb, simán készíthető szacharin porral cukor helyett, a kutya se veszi észre, vagy talán csak ő, de őt se zavarja.) Felverjük keményre a tejszínt 1 cs habfixálóval, hozzákeverjük a doboz mascarponét - ezt már kézi habverővel - a citromlevet, a citromhéjat és annyi cukrot és/vagy édesítőszert, amilyen édesen szeretjük. 1 csomag vaníliás cukor, kicsi illatos likőr se rossz bele, ha épp akad feleslegbe...
- Az elkészült krém teljes egészét belepakoljuk a tésztával kirakott tál közepébe. Laposra elsimítjuk.
- Elkészítjük a csokis krémet is. Kis tálkába beletörjük a csokit, teszünk alá 4-5 evőkanálnyi vizet, és kb. 30-40 másodpercre mikróba tesszük. Amikor kész, kiskanállal addig kevergetjük, míg teljesen sima nem lesz, majd beleszeleteljük a 10 deka vajat, és azzal is addig keverjük, amíg teljesen bele nem olvad. Mehet bele pici rum is. (Én néhány percre beteszem a fagyasztóba, hogy ne legyen annyira folyékony. Vagy a normál hűtőben hagyjuk kicsit kihűlni, de ne fagyjon ki, mert túl kemény lesz.)
- Amikor krémes állagú, akkor öntsük rá a mascarponés krémre, egyengessük el, majd fektessük rá az alapnak sütött lapot.
- Egy tortás tálra fordítsuk rá a tortával teli edényt, de még hagyjuk rajta, ne vegyük le. Így maradhat 2-3 órát, vagy akár reggelig. Akkor levesszük a tálat, és tálalásig alufóliával letakarva állhat a hűtőben.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10814
- Feltöltés dátuma: 2011. november 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A kis öregjeim, akiknek a háztartását vezetem, tulajdonképpen nem ehetnének sok cukrot, mert mindkettőnek kicsit érték felett szokott lenni a vércukra, de édesség tekintetében igazából nem lehet őket megfékezni. Ha nem sütök sütit, mert az orvos megtiltja, akkor bolti csokis kekszeket rágcsálnak, mértéktelenül. Arra a következtetésre jutottam, hogy jobb, ha mindig készítek valami desszertet, mert én legalább spórolok kicsit a szénhidráttal, vagy legalábbis mindig igyekszem azt tenni, míg a bolti dolgokban beláthatatlan mennyiséget vesznek magukhoz. És közben az édesség iránti vágyuk is kielégül, nem is beszélve a saját vonalaimról. :) A tésztához kétféle mennyiséget írtam, mert az én tortácskám olyan lapostányérnyi alapú volt, nagyobb tortához másfélszeres mennyiségeket használj! A képen látható torta kicsit csalás, mert az aljára nem a receptben leírt mikrós csokilap került, hanem kaptam ajándékba valami ehetetlen bolti kész-süteményt. Annak az ehető újrahasznosítása céljából 1 cm-es szeleteket vágtam, és azzal borítottam be a tálam tetejét, vagyis gyakorlatilag az lett a torta alja.