r
Nosalty Logó

Vakondtúrás-torta citrommal-csokival

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sienne
Vakondtúrás-torta citrommal-csokival
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 36% Zsír

A tésztához

A citromos krémhez

A csokoládékrémhez

Összesen 534 kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 36% Zsír

A tésztához

A citromos krémhez

A csokoládékrémhez

Összesen 4275 kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 36% Zsír

A tésztához

A citromos krémhez

A csokoládékrémhez

Összesen 363 kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    44.5 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 534 kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    54.9 g

Zsír

  • Összesen
    355.8 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    861 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2035.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    758 mg
  • Nátrium
    374 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.9 g
  • Cukor
    136 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    355.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1539 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    372 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1511 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    544 micro
Összesen 4275 kcal
  • 6% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    30.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 363 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A citromos krémhez

A csokoládékrémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Erre nem mondhatjátok majd, hogy macerás! A tésztához valókat simára összekeverjük. Olyan olvasztott csoki sűrűségűnek kell lennie, ha túl sűrű, még pici tejet tehetünk bele. (Ha híg, akkor pici lisztet vagy reszelt diófélét.)
  2. Az általam leírt tésztamennyiség egy kb 18 cm átmérőjű tortácskához elég, ha nagyobb lesz a tál, amiben készítjük, másfélszeresére érdemes a mennyiségeket növelni!! (zárójeles értékek)
  3. Szóval... Fogunk egy lapos aljú mikróálló tányért, tálcát (akár a mikro saját forgótányérja is lehet!), kb. akkorát, amekkora az alapja lesz majd a vakondtúrás tortánknak.(Praktikusan, mivel egy kerek öblös porcelántálban (salátás tálban) fogjuk elkészíteni a dombocskát, válasszunk egy akkora lapos dolgot, amekkora a gömbölyded tálunk szája. Ha formátlan lesz, az se baj, a végén is körbevághatjuk, a maradékot meg fel lehet használni a tetejéhez. Cseppentsünk a tálcára egy csepp olajat, kenjük el, simítsunk rá egy sütőpapírt, majd fordítsuk meg a papírt. Így a papír mindkét fele meg van kenve. Alulra azért kenünk olajat, hogy ne csúszkáljon a papír, felülre meg hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Akkor a tészta kb. egyharmadát ráöntjük, mozgatva szétfolyatjuk.
  4. Mikrósütőben másfél percig sütjük, kivesszük, átcsúsztatjuk másik tálra.
  5. Ugyanígy (papír, tészta + másfél perc mikrózás) megsütjük a második harmadnyi és a harmadik harmadnyi tésztát is. Ugye nem volt macerás a 3 lapot megsütni? :)
  6. Papírokat lehúzzuk, 1 lapot félreteszünk alapnak, 2-t összeragasztunk fanyarkás lekvárral (vékonyan kenve). Picit állhat, de nem kell feltétlen. Ez eddig sok szöveg volt, de nem tart tovább 5-8 percnél.
  7. A kerek tálat egészen vékonyan megkenjük vajjal vagy margarinnal. Csak annyi a jelentősége, hogy ne ragadjon bele a tészta. A lekváros dupla lapot kb. 1 cm-es csíkokra felszeleteljük. A hosszú csíkokat meg még hosszában is, hogy egy-egy csík ne legyen hosszabb 5-8 centinél. Ezzel kirakjuk a gömbölyű tál alját körben a peremig. Lehet minden irányban rakni (sugarak, csíkok, annál érdekesebb).
  8. Most következik a citromos mascarponekrém. (Ez amúgy kedvenc krémem, babapiskóta-tortához is szoktam készíteni. És ami a legfontosabb, simán készíthető szacharin porral cukor helyett, a kutya se veszi észre, vagy talán csak ő, de őt se zavarja.) Felverjük keményre a tejszínt 1 cs habfixálóval, hozzákeverjük a doboz mascarponét - ezt már kézi habverővel - a citromlevet, a citromhéjat és annyi cukrot és/vagy édesítőszert, amilyen édesen szeretjük. 1 csomag vaníliás cukor, kicsi illatos likőr se rossz bele, ha épp akad feleslegbe...
  9. Az elkészült krém teljes egészét belepakoljuk a tésztával kirakott tál közepébe. Laposra elsimítjuk.
  10. Elkészítjük a csokis krémet is. Kis tálkába beletörjük a csokit, teszünk alá 4-5 evőkanálnyi vizet, és kb. 30-40 másodpercre mikróba tesszük. Amikor kész, kiskanállal addig kevergetjük, míg teljesen sima nem lesz, majd beleszeleteljük a 10 deka vajat, és azzal is addig keverjük, amíg teljesen bele nem olvad. Mehet bele pici rum is. (Én néhány percre beteszem a fagyasztóba, hogy ne legyen annyira folyékony. Vagy a normál hűtőben hagyjuk kicsit kihűlni, de ne fagyjon ki, mert túl kemény lesz.)
  11. Amikor krémes állagú, akkor öntsük rá a mascarponés krémre, egyengessük el, majd fektessük rá az alapnak sütött lapot.
  12. Egy tortás tálra fordítsuk rá a tortával teli edényt, de még hagyjuk rajta, ne vegyük le. Így maradhat 2-3 órát, vagy akár reggelig. Akkor levesszük a tálat, és tálalásig alufóliával letakarva állhat a hűtőben.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10807
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kis öregjeim, akiknek a háztartását vezetem, tulajdonképpen nem ehetnének sok cukrot, mert mindkettőnek kicsit érték felett szokott lenni a vércukra, de édesség tekintetében igazából nem lehet őket megfékezni. Ha nem sütök sütit, mert az orvos megtiltja, akkor bolti csokis kekszeket rágcsálnak, mértéktelenül. Arra a következtetésre jutottam, hogy jobb, ha mindig készítek valami desszertet, mert én legalább spórolok kicsit a szénhidráttal, vagy legalábbis mindig igyekszem azt tenni, míg a bolti dolgokban beláthatatlan mennyiséget vesznek magukhoz. És közben az édesség iránti vágyuk is kielégül, nem is beszélve a saját vonalaimról. :) A tésztához kétféle mennyiséget írtam, mert az én tortácskám olyan lapostányérnyi alapú volt, nagyobb tortához másfélszeres mennyiségeket használj! A képen látható torta kicsit csalás, mert az aljára nem a receptben leírt mikrós csokilap került, hanem kaptam ajándékba valami ehetetlen bolti kész-süteményt. Annak az ehető újrahasznosítása céljából 1 cm-es szeleteket vágtam, és azzal borítottam be a tálam tetejét, vagyis gyakorlatilag az lett a torta alja.

Hozzávalók

A tésztához

A citromos krémhez

A csokoládékrémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...