r
Nosalty Logó

Ünnepi szűzpecsenye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Ünnepi szűzpecsenye
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Összesen 1080 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Összesen 5398 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Összesen 130 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.6 g

Zsír

  • Összesen
    64.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1712.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    670 mg
  • Nátrium
    767 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    487.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    284 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1293 micro
Összesen 1080 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    373.2 g

Zsír

  • Összesen
    320.3 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    1532 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8561.1 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    397 mg
  • Kálcium
    468 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    458 mg
  • Foszfor
    3352 mg
  • Nátrium
    3837 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    2438.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    531 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    152 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    95 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    1422 mg
  • Retinol - A vitamin:
    430 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    1201 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6464 micro
Összesen 5398 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 130 kcal

Hozzávalók

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Elkészítés

Szárnyas redukció készítése

  1. A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd tegyük kizsírozott sütőlemezre. Öntsünk alá kevés vizet, tegyünk melléjük egy keresztben félbevágott fokhagymát, majd süssük aranybarnára.
  2. Ha megsütöttük a szárnyakat, tegyük át őket egy lábasba. A sütőlemezt tegyük fel a gázra, és nagy lángon melegítsük. Öntsünk rá kevés vizet, és fa spatulával az összes letapadt pörzsanyagot kaparjuk fel. Amikor ez kész, öntsük a lábosba a szárnyakra. Adjunk a szárnyakhoz annyi vizet, amennyi ellepi őket, és lassú tűzön főzzük, ameddig leve jó részét elfőztük, és koncentrált ízű alaplevet kapunk.
  3. Szűrjük át, és zsírozzuk le. A salottahagymát vágjuk finomra, majd zsíron pirítsuk meg. Legjobb a szűz elősütéséből visszamaradt zsiradékot használni e célra. Amikor aranysárga színt kapott a hagyma, adjuk hozzá a cukrot, karamellizáljuk a hagymát, végül pirítsuk össze kevés liszttel, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük addig, míg szósz állagú sűrűséget érünk el. Szűrjük le, tegyük félre.

Szűzpecsenye elkészítése

  1. A szűzpecsenyét miután lehártyáztuk, ízesítsük sóval, és borssal, majd vékonyan kenjük be mustárral. A középső részére lesz szükségünk, így vágjuk akkorára, amekkora a cabanossi kolbászunk hossza. (kb. 15 cm) A levágott részekből később készíthetünk szűzérméket.
  2. Vékony pengéjű éles késsel szúrjuk át a hús közepét, majd a kolbászt egyszerűen vezessük keresztül. (ugyanúgy, mint a kolbásszal töltött karaj esetében) Kötözőzsinórral rögzíthetjük, akkor megtartja a formáját az elősütés alkalmával, szebb és könnyebben használható lesz a későbbiekben. Mindkét szűzzel járjunk így el, majd kevés olajjal locsoljuk meg, és tegyük hűtőbe felhasználásig.
  3. Készítsük el a borsópürét: A füstölt sonkát kockázzuk fel apróra. Serpenyőbe dobjuk bele a vajat és némi olajat adjunk hozzá, hogy ne égjen le. Pirítsuk meg kissé a sonkát, majd adjuk hozzá a borsót. Borsozzuk, majd néhányszor forgassuk át a borsót, amíg megpuhulnak a szemek. Ha kész, tegyük az egészet turmixgépbe, adjunk hozzá kevés tejszínt, majd pépesítsük le. Felhasználásig tegyük félre.
  4. A szűzpecsenyét süssük elő. Serpenyőben kevés zsíron, nagy lángon süssünk körben kérget a húsra. Ha túlságosan nagy lenne a hő, vegyük lejjebb a lángot, ne égessük meg a hús, de mindenképpen süssük, ne pároljuk! Ha kész, tegyük félre.
  5. A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 2mm vastagra. Szélességét igazítsuk a hús méretéhez úgy, hogy oldalanként legalább 2-2cm ráhagyás maradjon, amit majd be tudunk hajtani a tekercs zárásakor. Kenjük le felvert tojással, majd fektessünk rá főtt sonkát úgy, hogy feltekeréskor a húst körbeérje, valamint a borsópüréből is terítsünk rá kb. fél-1 cm vastagságban egy réteget. A tésztát szorosan tekerjük rá a húsra úgy, mintha töltött káposztát vagy palacsintát készítenénk, az oldalaknál hajtsuk be, legyen lezárva. Tegyük sütőpapírral borított lemezre, kenjük le felvert tojással, és villával szúrkáljuk meg körben mindenhol, hogy sütéskor a keletkező gőzök eltávozhassanak, a tészta ne repedjen szét.
  6. Előmelegített sütőben (18o C fok) kb. húsz perc alatt süssük készre. A sütést követően legalább tíz percet pihentessük, mielőtt szeletelnénk.
  7. Tálaláskor melegítsük fel az elkészített szárnyas szószt, ha esetleg nem találjuk elég sűrűnek, még kevés keményítővel sűríthetünk rajta. Tegyünk kevés szószt a tányérra, arra fektessük a szeletelt húsokat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6529
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 16.

Ajánló

Köretként én parmezános burgonyapürét készítettem mellé, de kifogástalan a hercegnő burgonya is ehhez az ételhez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ünnepi szűzpecsenye
Kornél 167 recept

Fiam születésnapjára készült ez a fogás. Az alapötlet nyilvánvalóan a wellington bélszín elkészítési módjától származik, azonban az összeállítás egyedi elképzelés már. A siker nem maradt el, annak ellenére, hogy magam is kíváncsi voltam a fogadtatásra. Nem a leggyorsabb, egyszerű receptek közé tartozik, ezért is az "ünnepi" elnevezés. Mert nem mindennapos étel kerül végül az asztalra.

Hozzávalók

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...