r
Nosalty Logó

Ünnepi almás pite Aina Kiss konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ünnepi almás pite Aina Kiss konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 1621 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 6474 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 169 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    293 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1365.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    594 mg
  • Nátrium
    306 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cukor
    174 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    544.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    537 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    511 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 1621 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.3 g

Zsír

  • Összesen
    240.6 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5461.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    1382 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    289 mg
  • Foszfor
    2374 mg
  • Nátrium
    1224 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1074.7 g
  • Cukor
    697 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    2178 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2148 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    124 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    640 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2044 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1051 micro
  • β-crypt
    266 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1425 micro
Összesen 6474 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    141.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A 35 dkg lisztet elkeverjük 1 csomag sütőporral.
  2. Egy darab citrom héját lereszeljük, hogy ne keseredjen meg, kevés kristálycukorban meghempergetjük.
  3. A liszt1/3 részét 25 dkg vajjalés a reszelt citrom héjának feléveljól eldolgozzuk, és hűvös helyre (hűtőbe) tesszük.
  4. Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 db tojást, csipetnyi sót és kb. fél deciliter tejszínt jól elkeverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
  5. Ezt a tésztát is hűvös helyen pihentetjük.
  6. Az almákat megmosás után megpucoljuk, majd a lereszeljük (a négyoldalas reszelőn a nagyobb lyukún).
  7. A reszelt almához tesszük a cukrot, a citrom levét, a fahéjat, szegfűszeget és a cukorban hempergetett maradék citromhéjat. Aki szereti,ízléstől függően tehetbele mazsolát (de nem muszáj).A tölteléket félretesszük.
  8. A vajas tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejszínestésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, aztán megint hajtjuk. Ezt ismételjük meg ötször-hatszor.
  9. A tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk,és kettévágjuk.
  10. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk.
  11. Az ízesített reszelt almát levétől kinyomkodva egyenletesen elosztjuka tepsiben.
  12. A tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal a szélén elnyomkodjuk.
  13. Legvégül ritka villával vagy hústűvel megszurkáljuk, és a tojássárgájával bőven ecseteljük. A vaníliás cukorral kevert kristálycukorral tetejét meghintjük.
  14. Jó meleg sütőben sütjük körülbelül 30 percig. (A sütési idő a sütőtől függ!)
  15. Amikor kicsit megpirult a sütemény teteje, kivesszük a sütőből, várunk, míg kihűl, majd felszelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Tepsi mérete: 32x26x6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8643
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Többször elkészítettem. Igaz, kicsit munkás süti, de az íze felejthetetlenül finom. Az alaprecept egy 1936-os szakácskönyvből való, de persze ez is a saját fortélyokkal tarkítva.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...