r
Nosalty Logó

Ünnepi almás pite Aina Kiss konyhájából

5,0

1 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Ünnepi almás pite Aina Kiss konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

1621
Kalória
16.8g
Fehérje
268.7g
Szénhidrátok
60.1g
Zsír
544.5g
Víz
292.5g
Koleszterin
18.3g
Rost
174.3g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 1621 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 6474 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

Összesen 169 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    293 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1365.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    594 mg
  • Nátrium
    306 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cukor
    174 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    544.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    537 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    511 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 1621 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.3 g

Zsír

  • Összesen
    240.6 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5461.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    1382 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    289 mg
  • Foszfor
    2374 mg
  • Nátrium
    1224 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1074.7 g
  • Cukor
    697 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

Víz

  • Összesen
    2178 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2148 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    124 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    640 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2044 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1051 micro
  • β-crypt
    266 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1425 micro
Összesen 6474 kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    141.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 169 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A 35 dkg lisztet elkeverjük 1 csomag sütőporral.
  2. Egy darab citrom héját lereszeljük, hogy ne keseredjen meg, kevés kristálycukorban meghempergetjük.
  3. A liszt1/3 részét 25 dkg vajjalés a reszelt citrom héjának feléveljól eldolgozzuk, és hűvös helyre (hűtőbe) tesszük.
  4. Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 db tojást, csipetnyi sót és kb. fél deciliter tejszínt jól elkeverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
  5. Ezt a tésztát is hűvös helyen pihentetjük.
  6. Az almákat megmosás után megpucoljuk, majd a lereszeljük (a négyoldalas reszelőn a nagyobb lyukún).
  7. A reszelt almához tesszük a cukrot, a citrom levét, a fahéjat, szegfűszeget és a cukorban hempergetett maradék citromhéjat. Aki szereti,ízléstől függően tehetbele mazsolát (de nem muszáj).A tölteléket félretesszük.
  8. A vajas tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejszínestésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, aztán megint hajtjuk. Ezt ismételjük meg ötször-hatszor.
  9. A tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk,és kettévágjuk.
  10. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk.
  11. Az ízesített reszelt almát levétől kinyomkodva egyenletesen elosztjuka tepsiben.
  12. A tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal a szélén elnyomkodjuk.
  13. Legvégül ritka villával vagy hústűvel megszurkáljuk, és a tojássárgájával bőven ecseteljük. A vaníliás cukorral kevert kristálycukorral tetejét meghintjük.
  14. Jó meleg sütőben sütjük körülbelül 30 percig. (A sütési idő a sütőtől függ!)
  15. Amikor kicsit megpirult a sütemény teteje, kivesszük a sütőből, várunk, míg kihűl, majd felszelve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Tepsi mérete: 32x26x6

Többször elkészítettem. Igaz, kicsit munkás süti, de az íze felejthetetlenül finom. Az alaprecept egy 1936-os szakácskönyvből való, de persze ez is a saját fortélyokkal tarkítva.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!