Ukrán borscs pampuskával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
A borscshoz
-
333g marha velőscsont262 kcal
-
67g marhalábszár85 kcal
-
583g víz0 kcal
-
126g cékla36 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
58g káposzta12 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
30g kapor13 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
20g tejföl40 kcal
A pampuskához
Összesen
873
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
A borscshoz
-
2000g marha velőscsont1572 kcal
-
400g marhalábszár512 kcal
-
3500g víz0 kcal
-
753g cékla217 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
350g káposzta70 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
23g sertészsír203 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
120g tejföl238 kcal
A pampuskához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
250g tej140 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
90g kapor39 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
5244
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
A borscshoz
-
22.8g marha velőscsont18 kcal
-
4.6g marhalábszár6 kcal
-
39.8g víz0 kcal
-
8.6g cékla2 kcal
-
2.7g sárgarépa1 kcal
-
4g káposzta1 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.3g sertészsír2 kcal
-
2g kapor1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2.3g burgonya1 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
A pampuskához
-
4.6g finomliszt17 kcal
-
2.8g tej2 kcal
-
0.3g friss élesztő0 kcal
-
1g kapor0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
60
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 30.6 g
Zsír
-
Összesen 48.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1610.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 263 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 391 mg
-
Nátrium 807 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 892.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 564 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 258 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 1253 micro
-
β-karotin 3006 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
873
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 183.8 g
Zsír
-
Összesen 289.9 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 369 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9665.4 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 1575 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 581 mg
-
Foszfor 2346 mg
-
Nátrium 4839 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 475.3 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 5353.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3382 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 416 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 253 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1549 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 521 micro
-
α-karotin 7519 micro
-
β-karotin 18037 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 729 micro
Összesen
5244
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 86 micro
-
β-karotin 205 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
60
kcal
Hozzávalók
A borscshoz
-
2 kg marha velőscsont
-
3.5 l víz
-
3 közepes db cékla
-
3 közepes db sárgarépa
-
0.5 kis db káposzta
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1.5 teáskanál só
-
2 csipet fekete bors
-
1.5 ek sertészsír
-
1 csokor kapor
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
2 közepes db burgonya
A pampuskához
-
40 dkg finomliszt
-
2.5 dl tej
-
30 g friss élesztő
-
0.5 csokor kapor
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 ek vaj
-
1 csipet cukor
Elkészítés
A borscshoz
- A csontokat átmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Forrás után visszavesszük a lángot, gyöngyöztetjük egy órán át. Szűrőkanállal leszedjük róla a habot.
- Közben a céklát, répát megpucoljuk, gyufaszál méretűre vágjuk. A káposztát levelekre szedjük, és ugyanezt tesszük vele. A krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk. A húst felkockázzuk.
- A csontokat eltávolítjuk a levesből, átszűrjük. Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a babérlevelet, fokhagymát és a felkockázott húst.
- Egy fél kanál zsíron megfuttatjuk a céklát. Egy másik serpenyőben egy másik kanál zsíron kis lángon puhára karamellizáljuk a répát és a hagymát.
- Ha a hús már 25 perce fő, hozzáadjuk a krumplit. Főzzük újabb 10-15 percig. Mehet utána a cékla.
- Kis lángon addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem megpuhulnak. Akkor hozzáadjuk a káposztát és a hagymás répát.
- 5 perc múlva hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Egyet keverünk rajta, elzárjuk a gázt. Tejföllel kínáljuk.
A pampuskához
- A lisztet egy tálba szitáljuk. A tej negyedét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy csipet cukorral felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a liszthez, melléöntjük a maradék tejet. Sózzuk, és puha tésztát gyúrunk belőle.
- Félretesszük, és a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, 18 darabba vágjuk. A vajat meglangyosítjuk, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
- A tésztadarabokból ping-pong labdányi darabokat formázunk, megkenjük a vajjal, és tepsibe tesszük. Letakarva újabb fél órát kelesztjük. A maradék vajat összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és kaporral.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük.
- Ha kész, még melegen megkenjük a fokhagymás vajjal. A levessel együtt, langyosan tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x10
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 185
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 24835
- Feltöltés dátuma: 2014. október 16.
Ajánló
A hús kimaradhat, Maryna szerint az amúgy is csak gazdagabb napokon került ebbe az egyszerű levesbe. Mehet bele fejtett bab is - a velőscsonttal együtt tegyük fel, vagy ha készre főzöttet használunk, akkor a sárgarépával együtt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dacota
536 recept
Ukrán barátnőm verziója borscsra, meg a hozzá illő köretre, a pampuskára.