r
Nosalty Logó

Tökéletes pozsonyi kifli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
toroltfelhasznalo-412734
Tökéletes pozsonyi kifli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Összesen 476 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Összesen 5687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Összesen 385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    500.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    186 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 476 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.3 g

Zsír

  • Összesen
    314.1 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    145 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6010.9 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    2228 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    749 mg
  • Foszfor
    2363 mg
  • Nátrium
    369 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    624.6 g
  • Cukor
    180 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    257.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1869 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    192 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    609 micro
  • Kolin:
    615 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1762 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1270 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    783 micro
Összesen 5687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 385 kcal

Hozzávalók

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Elkészítés

Az omlós tészta:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, majd elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval.
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk 1,5 dl hideg tejbe, kicsit összekeverjük, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, ismét összekeverjük, és hozzáadjuk a liszthez.
  3. Kb. 7 percig gyúrjuk, amíg a tészta egynemű és sima nem lesz, de vigyázzunk, nehogy túl sokáig gyúrjuk. A hűtőbe tesszük minimum 30 percre.
  4. Ha a tészta már pihent, akkor kivesszük a hűtőből, elvágjuk nyolc egyenlő részre, majd egy ilyen részt háromba. Meggömbölyítjük őket (ettől lesz szép felülete a tésztánknak, különben cikkcakkosak lehetnek), majd betesszük a hűtőbe 30 percre.
  5. Közben kivesszük a tésztát a hűtőből, és a golyókat ovális alakúra nyújtjuk (kb.12x8cm-esekre), lehetőleg úgy, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen.
  6. Kivesszük a hűtőből a töltelékeket, és mindegyik tészta közepébe teszünk egyet-egyet, ha szükséges, nyomkodjuk meg egy kicsit, hogy a szélére is jusson (de ne lógjon ki). Óvatosan feltekerjük, kicsit meghengergetjük, a végét egy kicsit elvékonyítjuk. Ügyeljünk, hogy a töltelék ne látszódjon ki vagy ragadjon a tészta oldalára, különösen a mák! A diósakat patkó, a mákosakat ácskapocs alakúra formázzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket.

A töltelék:

  1. Amíg a tészta a hűtőben van, elkészítjük a tölteléket. A mákot, illetve a diót elkeverjük a vaníliás cukorral, a mézzel, a fahéjjal, a zsemlemorzsával és a citrom héjával. A vizet kristálycukorral pár percig főzzük, majd amikor már forr, levesszük a tűzről, és ráöntjük a dióra, illetve a mákra. Összekeverjük, majd állni hagyjuk szobahőmérsékleten 10 percig, majd hűtőben 20 percig.
  2. Amíg a tészta a hűtőben csücsül, kivesszük a töltelékeket. Vizezett kézzel egyenként 2 dkg-os szivarokat formázunk belőlelük, majd ha készen vannak, betesszük őket a hűtőbe dermedni, amíg kinyújtjuk a tésztát.

A lekenés:

  1. Szétválasztunk egy (ha nem elég, akkor kettő) tojást, először lekenjük a tojássárgájával, 30 percig hagyjuk száradni, majd a fehérjével, és szintén 30 percig hagyjuk száradni, ettől lesz szép márványos a tetejük.
  2. 4 lyukat szúrunk bele a közepéig, majd mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. 15 percig sütjük, de 7,5 percnél megfordítjuk a tepsit, hogy egyenletesen süljön meg. Ezután légkeverést teszünk rá, és 5 percig sütjük, de 2,5 percnél itt is megfordítjuk a tepsit. Kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni, és már fogyaszthatjuk is! Sokáig eláll, egy pohár tejjel az igazi! Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x35
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 75
  • Össznézettség: 2112
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 06.

Ajánló

Egy pohár tejjel az igazi! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
toroltfelhasznalo-412734 61 recept

Nagyon régóta szeretem a pozsonyi kiflit, de sosem próbálkoztam meg az elkészítésével. Aztán egy nap, mikor azon gondolkoztam, hogy mit adjak édesanyámnak anyák napi ajándékként, eszembe ötlött, hogy sütni kéne valamit. Sokat gondolkoztam rajta, hogy mit, mert szerettem volna a lehető legtökéletesebbet adni anyámnak, mert ő a lehető legtökéletesebbet érdemli meg. A választásom a pozsonyi kiflire esett, mert mint nekem is, édesanyámnak is az egyik kedvenc süteménye volt. Meg kell mondani, elég sokat dolgoztam vele, 5 féle receptből állítottam össze a sajátomat, de megérte. Amikor láttam az arcán a mosolyt, a büszkeséget, az minden fáradságomat felülmúlta. 3 nap alatt elfogyott az egész adag (ebből az adagból 24 db lesz)! Remélem, ti is sikert fogtok aratni ezzel a süteménnyel, mert tényleg nagyon finom, és sokáig eláll. :)

Hozzávalók

Az omlós tészta:

A töltelék:

A lekenés:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...