Tiroli túrós rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
25g rétesliszt91 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
65g vaj466 kcal
-
63g tej35 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
1g só0 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
A töltelékhez
Összesen
1502
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
100g rétesliszt364 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
260g vaj1864 kcal
-
250g tej140 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
4g só0 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
A töltelékhez
Összesen
6009
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
4.9g rétesliszt18 kcal
-
19.7g finomliszt72 kcal
-
12.8g vaj92 kcal
-
12.3g tej7 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
1.2g élesztő1 kcal
-
2.9g tojássárgája9 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.9g tojásfehérje2 kcal
A töltelékhez
Összesen
295
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.5 g
Zsír
-
Összesen 71.1 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 311 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1980.2 g
-
Cink 327 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 255 mg
-
Vas 253 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 511 mg
-
Nátrium 502 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.6 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 159.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 520 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 32 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 155 mg
-
Retinol - A vitamin: 510 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 187 micro
Összesen
1502
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170 g
Zsír
-
Összesen 284.5 g
-
Telített zsírsav 167 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7920.8 g
-
Cink 1308 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 1020 mg
-
Vas 1010 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 2042 mg
-
Nátrium 2007 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 44 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 686.5 g
-
Cukor 262 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 636.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2082 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 461 micro
-
Kolin: 619 mg
-
Retinol - A vitamin: 2040 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 479 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 750 micro
Összesen
6009
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 389.2 g
-
Cink 64 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 30 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
295
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
10 dkg rétesliszt
-
40 dkg finomliszt
-
26 dkg vaj
-
2.5 dl tej
-
6 dkg cukor
-
2.5 dkg élesztő
-
3 db tojássárgája
-
1 kk só
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A vajat összegyúrjuk a 10 dkg rétesliszttel, és hűtőbe tesszük. (Érdemes téglalap alakúra formázni, mielőtt a hűtőbe tennénk.)
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, amibe 2 dkgcukrot is elkeverünk előzőleg.
- Rászórunk 10 dkg lisztet.
- Ha az élesztő felfutott, összedolgozzuk a többi hozzávalóval: a maradék 30 dkg liszttel, a 4 dkg cukorral, a 3 tojássárgájával és a sóval.
- Miután a tésztát jól kidolgoztuk, 20 perces kelesztés után lehűtjük.
- Ha a tészta már kihűlt, a vajas tésztával egyszer szimplán és kétszer duplán hajtogatjuk.
- Ez úgy történik, hogy az élesztős tésztát lisztezett gyúrótáblán jó nagy téglalaprakinyújtjuk, ráhelyezzük a kisebb téglalap alakú vajas tésztát. Az alsó tésztával a vajas részt beburkoljuk.
- 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, hogy négyzetes alakja legyen a tésztának.
- A szimpla hajtogatásnál a tésztát három egyenlő részre bejelöljük. A bal oldali részt a középsőre, majd a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Hajtogatás közben a tésztáról a felesleges lisztet mindig seperjük le!
- Tegyük a tésztát a hűtőbe 20 percre.
- Újra nyújtsuk ki a tésztát, de most gondolatban négy részre kell osztanunk. A két szélső részt pontosan középre hajtjuk be, majd a liszt lesepregetése után a bal oldali részt a jobb oldalirahajtjuk. Ez a dupla hajtogatás, amit a 20 perc hűtés után egyszer még megismétlünk. Hajtogatás után úgy kell a tésztának kinéznie, mint egy csukott könyv.
- Minden hajtogatáskor a tésztát fordítsuk el 90 fokkal!
- Az utolsó hajtogatás és hűtés után a tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, a részeket egyenként kinyújtjuk nyújtófával, amilyen vékonyra csak tudjuk. A téglalap két széléről levágunk 1-1 cm-es csíkokat, amiből a rétes tetejére fonjuk a díszítést.Majd a túrótölteléket a tészta szélére halmozzuk és feltekerjük. Ráhelyezzük a tésztafonatot, megkenjük tojásfehérjével, és langyos helyen 20 percig érleljük.
- A többi rudat ugyanígy készítjük.
- A túrótölteléket akkor is összeállíthatjuk, amikor a tészta a hajtogatások között a hűtőben pihen.
- A tiroli rétes sütésekor mindig teszek a sütő aljába egy kis lábast vízzel, mert gőzös sütőben finomabb lesz az ilyen hajtogatott élesztős tészta.
- Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alja is és a teteje is szépen megsül.
A töltelékhez
- A túrót jól áttörjük, és hozzákeverjük az összes hozzávalót. A mazsolát mossuk meg, mielőtt a túróhoz adnánk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25X35
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 763
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 58
- Össznézettség: 135846
- Feltöltés dátuma: 2013. március 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Bjkata
96 recept
Nagyon szeretem az Apukám réteseit! Az élesztős réteseket pedig különösen! Tölthetjük túróval, almával, mákkal, dióval vagy akár vegyesen, mindenféleképpen csodás lesz a végeredmény. Ha valaki fél attól, hogy elrontja a hajtogatást, szeretném megnyugtatni: olvasva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen a gyakorlatban. Próbálja ki bátran mindenki!:)