Tiramisuval töltött torta - light
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
A babapiskótához (60-70 db-hoz, a recepthez 20 db szükséges)
-
169 kcal
-
31 kcal
-
1g szalalkáli0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
4g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A piskótához
-
5g finomliszt18 kcal
-
4 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3g narancslé1 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
14 kcal
-
42g sovány tej18 kcal
-
21g növényi tejszín52 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g zselatin4 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A babapiskóta "fürdőjéhez"
-
25g feketekávé2 kcal
-
0g rum0 kcal
-
0 kcal
A csokoládémázhoz
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
4 kcal
-
4g rum10 kcal
-
4g feketekávé0 kcal
-
1g margarin6 kcal
-
0 kcal
Összesen
426
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
A babapiskótához (60-70 db-hoz, a recepthez 20 db szükséges)
-
600g tönkölybúza liszt2028 kcal
-
100g gyümölcscukor368 kcal
-
15g szalalkáli0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A piskótához
-
60g finomliszt218 kcal
-
14g gyümölcscukor52 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
32g narancslé15 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5g sütőpor3 kcal
A krémhez
-
171 kcal
-
500g sovány tej220 kcal
-
250g növényi tejszín628 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g zselatin42 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A babapiskóta "fürdőjéhez"
-
300g feketekávé27 kcal
-
1g rum1 kcal
-
0 kcal
A csokoládémázhoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
46 kcal
-
50g rum116 kcal
-
50g feketekávé5 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
0 kcal
Összesen
5127
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
A babapiskótához (60-70 db-hoz, a recepthez 20 db szükséges)
-
22.4g tönkölybúza liszt76 kcal
-
3.7g gyümölcscukor14 kcal
-
0.6g szalalkáli0 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1.9g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A piskótához
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
0.5g gyümölcscukor2 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
1.2g narancslé1 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
1.7g vaníliás pudingpor6 kcal
-
18.6g sovány tej8 kcal
-
9.3g növényi tejszín23 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A babapiskóta "fürdőjéhez"
-
11.2g feketekávé1 kcal
-
0g rum0 kcal
-
0 kcal
A csokoládémázhoz
-
3.7g étcsokoládé20 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
1.9g rum4 kcal
-
1.9g feketekávé0 kcal
-
0.4g margarin3 kcal
-
0 kcal
Összesen
190
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.4 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1093.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 87 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 460 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.8 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 69.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 14 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 63 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 254 micro
Összesen
426
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 184.9 g
Zsír
-
Összesen 157.3 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1453 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13120.5 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 2322 mg
-
Vas 1048 mg
-
Magnézium 1506 mg
-
Foszfor 5517 mg
-
Nátrium 2455 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 753.5 g
-
Cukor 229 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 839 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 708 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 162 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 753 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 488 micro
-
Kolin: 1159 mg
-
Retinol - A vitamin: 696 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 86 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3049 micro
Összesen
5127
kcal
- 9% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 28 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 114 micro
Összesen
190
kcal
Hozzávalók
A babapiskótához (60-70 db-hoz, a recepthez 20 db szükséges)
-
60 dkg tönkölybúza liszt
-
15 g szalalkáli
-
1 csomag sütőpor
-
4 db tojás
-
1 csipet só
A piskótához
A krémhez
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
5 dl sovány tej
-
2.5 ml folyékony édesítőszer
-
1 csipet só
-
12.5 g zselatin
A babapiskóta "fürdőjéhez"
-
3 dl feketekávé
-
0.5 ml rum
A csokoládémázhoz
-
10 dkg étcsokoládé
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
0.5 dl rum
-
0.5 dl feketekávé
-
1 ek margarin
Elkészítés
A babapiskótához (60-70 db-hoz, a recepthez 20 db szükséges)
- A babapiskóta elkészítése:
- Érdemes egyszerre nagyobb adagot elkészíteni, hogy más süteményekhez is kéznél legyen.
- A szalalkálit feloldjuk a forró vízben (vigyázat, érdemes nagyobb bögrébe tenni, mert hirtelen felpezseg!).
- A tojásokat alaposan kikeverjük a cukorral és a vanília aromával, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet, alaposan kidolgozzuk.
- A tönkölyliszt több folyadékot vesz fel mint a sima, így annyi vizet adunk még hozzá, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. A hűtőben egy-két órát pihentetjük, majd kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és babapiskóta formával kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral kibélelt sütőlemezen aranybarnára sütjük. Aki szeretné magában fogyasztani, az tehet bele több cukrot vagy édesítőt, én azért nem édesítettem túl, mert édes folyadékkal "szívattam" meg.
- A piskóta elkészítése:
- A tojásokat kettéválasztjuk, majd a cukor egyik felét a narancs levével a sárgájába, másik felét egy csipet sóval a fehérjéhez adjuk.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal. Először felverjük a tojás fehérjét, majd a sárgáját. A lisztkeveréket és a kikevert tojássárgát apránként a felvert fehéréhez adjuk, beleszórjuk a narancs reszelt héját, és az egészet óvatosan, lyukas fakanállal összedolgozzuk.
- A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a keveréket, és sütőben tűpróbáig sütjük.
- Ha megsült, rácsra borítva hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
- A krém elkészítése:
- A pudingport a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük, a végén beletesszük az édesítőt, az aromát és a citromhéjat, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- Elkészítjük a babapiskóta fürdőjét, majd a babapiskótákat (kb. 15-20 darabot) alaposan beáztatjuk a kávés keverékbe (fontos, hogy teljesen átázzanak!)
- Elkészítjük a zselatin, majd azt is hagyjuk langyosra hűlni, közben felverjük a tejszínhabot. A zselatint a pudinghoz keverjük (én mixert szoktam használni), majd belekeverjük a felvert tejszínhabot is.
- A beáztatott babapiskótákat a krémbe "dobáljuk", és egyenletesen eloszlatjuk benne. Ha bolti babapiskótát használunk, akkor vigyázzunk az áztatással, mert sokkal hamarabb átáznak, és szétesnek, fontos, hogy a formájukat megtartsák a krémben is, akkor lesz csak szép "ocelot" mintás a torta szeleteléskor.
- A torta összeállítása:
- A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformában, beleöntjük a krémet, majd befejdük a másik lappal.
- A csokoládét összetörtjük, lábasba tesszük, hozzáadjuk a kakaóport, a rumot, a kávét, a margarint és az édesítőt, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve homogénre keverjük, majd a torta tetejére simítjuk.
- A kész művet letakarva, a hűtőbe tesszük, és csak másnap szeleteljük. Ízlés szerint fahéjjal vagy kakaóval megszórt light tejszínhab-rózsákkal lehet díszíteni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24-26
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 24151
- Feltöltés dátuma: 2011. május 28.
Ajánló
Parádés alkalmakra ajánlom:-). Természetesen el lehet készíteni fehér liszttel és cukorral is, de így egy kicsit nyugodtabb lehet az ember lelkiismerete. Ne ijesszen el senkit a hozzávalók sokasága, igazság szerint könnyen elkészíthető, csak egy kis odafigyelést igényel. Ha gyerek is eszik belőle, akkor a rumot aromával helyettesítjük, és koffeinmentes kávéból készítsük!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Tiramisu egy kicsit másképp, némileg "reform" módon átalakítva. A hagyományos tiramisunál könnyebb és egészségesebb verzióra vágytam, így jött létre ez a recept.