Szabolcsi almás máktorta MárkusnéMónikától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
42g tojásfehérje22 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
17g mák88 kcal
-
5g kekszmorzsa21 kcal
-
8g alma4 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
18 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
A krémhez
-
50g tej28 kcal
-
11g cukor42 kcal
-
22 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
21g habtejszín61 kcal
Az almatöltelékhez
Összesen
500
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
500g tojásfehérje260 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
60g kekszmorzsa251 kcal
-
100g alma47 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
A krémhez
-
600g tej336 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
267 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
Az almatöltelékhez
Összesen
5978
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
16.9g tojásfehérje9 kcal
-
10.1g cukor39 kcal
-
6.7g mák35 kcal
-
2g kekszmorzsa8 kcal
-
3.4g alma2 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
1.5g finomliszt6 kcal
A krémhez
-
20.2g tej11 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
2.4g kukoricakeményítő9 kcal
-
2g tojássárgája7 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
8.4g habtejszín25 kcal
Az almatöltelékhez
Összesen
202
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 737.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 330 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 95.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
500
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.8 g
Zsír
-
Összesen 258.8 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 73 g
-
Koleszterin 1036 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8851 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 3958 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 814 mg
-
Foszfor 2336 mg
-
Nátrium 1500 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 800.1 g
-
Cukor 589 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 1142.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1285 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 592 mg
-
Retinol - A vitamin: 1243 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 434 micro
-
β-crypt 88 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 836 micro
Összesen
5978
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 298.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
202
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g tojásfehérje
-
60 g kekszmorzsa
A krémhez
-
0.6 l tej
-
130 g cukor
-
70 g kukoricakeményítő
-
3 db tojássárgája
-
250 g habtejszín
Az almatöltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Tészta elkészítése: A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
- A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
- Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12- 14 percig sütjük (de süthetünk 2 db tortát, amit majd 3-3 felé vágunk).
- Krém elkészítése: Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
- A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
- Almatöltelék: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, fél citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
- Betöltés: Felváltva rétegezzük a krém és almatölteléket. A maradék krémet a tetejére és az oldalára kenjük.
- Díszítés: Tetejét párolt almakarikákkal és mákkal díszítjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 14 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 148
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 13172
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nagyon megtetszett az idei ország tortája, és rögtön a recept után kezdtem böngészni a neten, rá is találtam. Szerencsére! Mivel g-ban vannak megadva a hozzávalók, fogalmam sem volt, mennyi 500 g tojásfehérje. Csak törtem egymás után felfelé őket, és nem igazán akart a mérleg nyelve felfelé haladni, kb 18 tojásnak a fehérjéje volt elegendő. Még szerencse, hogy volt itthol annyi:) De tényleg könnyű tésztájú és a kréme is isteni finom!! Ebből egy 22 cm-es torta lesz. Próbáljátok ki!