r
Nosalty Logó

Spenótos garganelli – olasz színes tészta

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Gréti
Spenótos garganelli  – olasz színes tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A szószhoz

A tálaláshoz

Összesen 597 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A szószhoz

A tálaláshoz

Összesen 2395 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A szószhoz

A tálaláshoz

Összesen 125 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1268.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    524 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    327 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    629 micro
  • β-karotin
    3079 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    7779 micro
  • Lut-zea
    3069 micro
Összesen 597 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    169.3 g

Zsír

  • Összesen
    81.2 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    519 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5075.3 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    1028 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    396 mg
  • Foszfor
    2097 mg
  • Nátrium
    1231 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    225.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1368.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1308 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    23 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    444 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    423 micro
  • Kolin:
    731 mg
  • Retinol - A vitamin:
    178 micro
  • α-karotin
    2517 micro
  • β-karotin
    12317 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    31116 micro
  • Lut-zea
    12275 micro
Összesen 2395 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    261.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    130 micro
  • β-karotin
    635 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1604 micro
  • Lut-zea
    633 micro
Összesen 125 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A szószhoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A spenótot (én bébispenótot használtam) egy serpenyőben megpároljuk, hogy jól essen össze. Majd egy szűrőn átpasszírozzuk egy tálba.
  2. Adjunk hozzá egy tojást, egy kanál olívaolajat, sózzuk és jól keverjük össze.
  3. Mérjük ki a lisztet a munkafelületre, csináljunk egy krátert a közepébe, amekkorába belefér majd a spenót, öntsük is bele.
  4. Ujjainkkal, kívülről befelé haladva keverjük össze az alapanyagokat. Gyúrjuk pár percig, majd becsomagolva tegyük egy fél órára hűtőbe.
  5. Kivéve onnan negyedeljük, és gyúrjuk gombócokba. Egyszerre egy gombóccal dolgozzunk, a többit pedig takarjuk le, vagy tegyük vissza a dobozba, amiben pihentettük, hogy ne száradjon ki.
  6. Lapogassuk el a gombócot téglalap formába úgy, hogy be tudjuk engedni a tésztanyújtógépbe. Egyenként haladva a fokozatokon 1-6-ig, szép lassan, minden állásban kétszer átfuttatva, és közben halványan lisztezve, nyújtsuk ki a tésztalapokat.
  7. Éles késsel vagy tésztavágóval vágjunk egyforma négyzeteket a tésztából.
  8. Helyezzük egyenként a tésztadarabokat egy bordázott felületre, lúdgégetészta-tésztakészítőre (én egy gnocchikészítőn dolgoztam), majd egy kerek szélű ceruzával vagy evőpálcával az egyik sarkától kiindulva, kicsit rányomva tekerjük fel a tésztát, hogy a képen látható formájú legyen.
  9. Az így készített tésztákat tegyük egymás mellé egy enyhén lisztezett felületre. Akár ki is száríthatjuk, ha később szeretnénk felhasználni.
  10. Forrásban lévő, sós vízben kb. 8-10 perc alatt főzzük al dente. Leszűrés után egyből tálaljuk!

A szószhoz

  1. Miközben a hűtőben pihen a tészta, kezdjük el a szósz készítését. Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, ezen pároljuk meg az aprított vöröshagymát, majd nyomjuk mellé a fokhagymát.
  2. Reszeljük hozzá (nagy lyukú reszelőn) a sárgarépát, majd keverjük melléjük az apró kockába vágott zellerszárakat. Így pároljuk pár percig.
  3. Én ilyenkor ki szoktam venni a serpenyőből a zöldségeket, és egy újabb locsolásnyi olívaolajon külön lepirítom a befűszerezett (só, bors, oreganó, bazsalikom) húst, hogy tényleg piruljon, és ne csak párolódjon, ez kb. 5-8 perc.
  4. Utána húzzuk félre a húst picit, ide kanalazzuk a paradicsompürét. Pirítsuk meg, majd mehetnek vissza az edénybe a párolt zöldségek, így keverjük át a húst a paradicsompürével és a zöldségekkel.
  5. Rövid összepárolás után öntsük az edénybe a vörösbort, ezzel is pároljuk pár percig a szószt.
  6. Aztán mehet hozzá a paradicsomkonzerv tartalma, ezzel főzzük lassú tűzön, fedő alatt készre a szószt. Közben keverjük át időről-időre, és pótoljuk az elfőtt levét vízzel vagy marhaalaplével.
  7. Én külön pároltam a zöldborsót vajon, de a végén a szószba is belekeverhető, megfőzhető.

A tálaláshoz

  1. Szedjünk minden tányérra egy kanál szószt, erre helyezzük körbe a spenótos garganelli tésztát, majd szedjünk rá még egy kanál szószt. Szórjuk meg párolt zöldborsóval és parmezánforgáccsal. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1766
  • Feltöltés dátuma: 2020. február 22.

Ajánló

A tésztát előre is elkészíthetjük, de igazából a friss tésztánál nincs jobb a világon. Mindenképpen próbáljátok ki!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a "gégecső" más néven "lúdgége" tészta Emilia-Romana tartományból származik. Nagymamámnak volt egy ilyen típusú tésztakészítő-fája. Én a Szicíliában vásárolt, olívafából készített gnocchisodrómon tekertem át a kinyújtott és kiszaggatott tésztakockákat, de igazából egy henger alakú tárgy, például egy ceruza vagy egy evőpálca és egy barázdált felület segítségével bárki meg tudja oldani ennek a tésztának az elkészítését. Nem kis munka, de elég gyorsan rááll az ember keze, és fel lehet pörgetni a dolgot.

Hozzávalók

A tésztához

A szószhoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...