Spenótos garganelli – olasz színes tészta
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
25g spenót4 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
14g tojás17 kcal
A szószhoz
-
6g olívaolaj53 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
2 kcal
-
14 kcal
-
125g darált marhahús178 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
-
100g konzerv paradicsom16 kcal
-
25g zöldborsó20 kcal
A tálaláshoz
-
13g parmezán sajt49 kcal
Összesen
597
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
100g spenót17 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
55g tojás69 kcal
A szószhoz
-
24g olívaolaj212 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
10 kcal
-
57 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
A tálaláshoz
-
50g parmezán sajt196 kcal
Összesen
2395
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
5.2g spenót1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
10.3g finomliszt38 kcal
-
2.8g tojás4 kcal
A szószhoz
-
1.2g olívaolaj11 kcal
-
8.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4.1g sárgarépa2 kcal
-
4.1g halványító zeller1 kcal
-
3.6g sűrített paradicsom3 kcal
-
25.8g darált marhahús37 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
5.2g vörösbor4 kcal
-
20.6g konzerv paradicsom3 kcal
-
5.2g zöldborsó4 kcal
A tálaláshoz
-
2.6g parmezán sajt10 kcal
Összesen
125
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.3 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1268.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 524 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 342.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 327 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 629 micro
-
β-karotin 3079 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 7779 micro
-
Lut-zea 3069 micro
Összesen
597
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 169.3 g
Zsír
-
Összesen 81.2 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 519 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5075.3 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 1028 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 396 mg
-
Foszfor 2097 mg
-
Nátrium 1231 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 225.6 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1368.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1308 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 444 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 423 micro
-
Kolin: 731 mg
-
Retinol - A vitamin: 178 micro
-
α-karotin 2517 micro
-
β-karotin 12317 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 31116 micro
-
Lut-zea 12275 micro
Összesen
2395
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 261.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 130 micro
-
β-karotin 635 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1604 micro
-
Lut-zea 633 micro
Összesen
125
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A szószhoz
-
3 ek olívaolaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
2 közepes szár halványító zeller
-
70 g sűrített paradicsom
-
50 dkg darált marhahús
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál oregánó
-
1 teáskanál bazsalikom
-
1 dl vörösbor
-
100 g zöldborsó
A tálaláshoz
-
5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
A tésztához
- A spenótot (én bébispenótot használtam) egy serpenyőben megpároljuk, hogy jól essen össze. Majd egy szűrőn átpasszírozzuk egy tálba.
- Adjunk hozzá egy tojást, egy kanál olívaolajat, sózzuk és jól keverjük össze.
- Mérjük ki a lisztet a munkafelületre, csináljunk egy krátert a közepébe, amekkorába belefér majd a spenót, öntsük is bele.
- Ujjainkkal, kívülről befelé haladva keverjük össze az alapanyagokat. Gyúrjuk pár percig, majd becsomagolva tegyük egy fél órára hűtőbe.
- Kivéve onnan negyedeljük, és gyúrjuk gombócokba. Egyszerre egy gombóccal dolgozzunk, a többit pedig takarjuk le, vagy tegyük vissza a dobozba, amiben pihentettük, hogy ne száradjon ki.
- Lapogassuk el a gombócot téglalap formába úgy, hogy be tudjuk engedni a tésztanyújtógépbe. Egyenként haladva a fokozatokon 1-6-ig, szép lassan, minden állásban kétszer átfuttatva, és közben halványan lisztezve, nyújtsuk ki a tésztalapokat.
- Éles késsel vagy tésztavágóval vágjunk egyforma négyzeteket a tésztából.
- Helyezzük egyenként a tésztadarabokat egy bordázott felületre, lúdgégetészta-tésztakészítőre (én egy gnocchikészítőn dolgoztam), majd egy kerek szélű ceruzával vagy evőpálcával az egyik sarkától kiindulva, kicsit rányomva tekerjük fel a tésztát, hogy a képen látható formájú legyen.
- Az így készített tésztákat tegyük egymás mellé egy enyhén lisztezett felületre. Akár ki is száríthatjuk, ha később szeretnénk felhasználni.
- Forrásban lévő, sós vízben kb. 8-10 perc alatt főzzük al dente. Leszűrés után egyből tálaljuk!
A szószhoz
- Miközben a hűtőben pihen a tészta, kezdjük el a szósz készítését. Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, ezen pároljuk meg az aprított vöröshagymát, majd nyomjuk mellé a fokhagymát.
- Reszeljük hozzá (nagy lyukú reszelőn) a sárgarépát, majd keverjük melléjük az apró kockába vágott zellerszárakat. Így pároljuk pár percig.
- Én ilyenkor ki szoktam venni a serpenyőből a zöldségeket, és egy újabb locsolásnyi olívaolajon külön lepirítom a befűszerezett (só, bors, oreganó, bazsalikom) húst, hogy tényleg piruljon, és ne csak párolódjon, ez kb. 5-8 perc.
- Utána húzzuk félre a húst picit, ide kanalazzuk a paradicsompürét. Pirítsuk meg, majd mehetnek vissza az edénybe a párolt zöldségek, így keverjük át a húst a paradicsompürével és a zöldségekkel.
- Rövid összepárolás után öntsük az edénybe a vörösbort, ezzel is pároljuk pár percig a szószt.
- Aztán mehet hozzá a paradicsomkonzerv tartalma, ezzel főzzük lassú tűzön, fedő alatt készre a szószt. Közben keverjük át időről-időre, és pótoljuk az elfőtt levét vízzel vagy marhaalaplével.
- Én külön pároltam a zöldborsót vajon, de a végén a szószba is belekeverhető, megfőzhető.
A tálaláshoz
- Szedjünk minden tányérra egy kanál szószt, erre helyezzük körbe a spenótos garganelli tésztát, majd szedjünk rá még egy kanál szószt. Szórjuk meg párolt zöldborsóval és parmezánforgáccsal. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1766
- Feltöltés dátuma: 2020. február 22.
Ajánló
A tésztát előre is elkészíthetjük, de igazából a friss tésztánál nincs jobb a világon. Mindenképpen próbáljátok ki!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Ez a "gégecső" más néven "lúdgége" tészta Emilia-Romana tartományból származik. Nagymamámnak volt egy ilyen típusú tésztakészítő-fája. Én a Szicíliában vásárolt, olívafából készített gnocchisodrómon tekertem át a kinyújtott és kiszaggatott tésztakockákat, de igazából egy henger alakú tárgy, például egy ceruza vagy egy evőpálca és egy barázdált felület segítségével bárki meg tudja oldani ennek a tésztának az elkészítését. Nem kis munka, de elég gyorsan rááll az ember keze, és fel lehet pörgetni a dolgot.