Rakott patisszon Kingabinga konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Ösztön Szerinti Anya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
120g patisszon12 kcal
-
117g gomba25 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
50g edami sajt179 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
27 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
10 kcal
-
125g víz0 kcal
Összesen
493
kcal
- 5% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
720g patisszon71 kcal
-
700g gomba149 kcal
-
300g rizs1074 kcal
-
300g edami sajt1071 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
200g sűrített paradicsom164 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
57 kcal
-
750g víz0 kcal
Összesen
2958
kcal
- 5% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
23g patisszon2 kcal
-
22.3g gomba5 kcal
-
9.6g rizs34 kcal
-
9.6g edami sajt34 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
6.4g sűrített paradicsom5 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.5g étkezési keményítő2 kcal
-
23.9g víz0 kcal
Összesen
94
kcal
- 5% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.8 g
Zsír
-
Összesen 20.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1503.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 472 mg
-
Nátrium 519 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 357.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 408 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 9588 micro
-
Lut-zea 1552 micro
Összesen
493
kcal
- 5% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.6 g
Zsír
-
Összesen 123.5 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 267 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9018.6 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 2437 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 416 mg
-
Foszfor 2829 mg
-
Nátrium 3115 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 351.9 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 2143.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 932 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 108 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1017 micro
-
Kolin: 278 mg
-
Retinol - A vitamin: 726 micro
-
α-karotin 58 micro
-
β-karotin 2445 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 57528 micro
-
Lut-zea 9314 micro
Összesen
2958
kcal
- 5% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1837 micro
-
Lut-zea 297 micro
Összesen
94
kcal
Hozzávalók
-
1 db patisszon
-
70 dkg gomba
-
1.5 bögre rizs
-
30 dkg edami sajt
-
1 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
20 dkg sűrített paradicsom
-
1 ek bazsalikom
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
7.5 dl víz
Elkészítés
- Párolt rizst készítünk, ki-ki szokása szerint. Én kevés olívaolajon megpirítottam a rizst, sóztam, majd kb. dupla mennyiségű forró vízzel felöntve kis lángon, fedő alatt puhára pároltam.
- Közben előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A gombát megmossuk, ha nagyon földes, meg is pucoljuk. A kisebbeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbe, harmadba vágjuk (inkább nagyobb darabokban maradjanak). A patisszont kettévágjuk (ha öreg, akkor ezt is megpucoljuk), magját kikaparjuk, kemény szárrészét kivágjuk, majd ezt is nagyobb darabokra vágjuk.
- Olívaolajat hevítünk egy magasabb lábasban, és kicsit megpirítjuk a hagymákat. Rádobjuk a gombát, és időnként megkeverve nagy lángon sütjük. Ekkor még nem sózzuk, nehogy idő előtt túl sok levet eresszen. Amikor már itt-ott megpirult a gomba, hozzáadjuk a patisszont, és ezzel is forgatjuk, pirítjuk kicsit. Sózzuk, borsozzuk fehér és fekete borssal is, majd ízlés szerint chilipehellyel szórjuk meg. Nekem most kifejezetten csípősre sikerült az étel, de nem bántam, mert jól ment a viszonylag íztelen zöldségekhez a bátrabb fűszerezés.
- Amikor a zöldségek engedtek némi levet, fedőt teszünk a lábasra, és mérsékelve a lángot addig főzzük, amíg a fehér patisszon "üvegessé" nem válik.
- Amíg a zöldségek puhulnak, lereszeljük a sajtot és félretesszük. A paradicsompüréhez keverjük az apróra vágott, friss bazsalikomot, a cukrot és a keményítőt, és némi vízzel hígítva simára keverjük. Amikor a zöldségek kellően puhák (de nem szétfőttek!!!), és van még rajtuk kicsi lé, hozzáöntjük a paradicsomos keveréket, és kb. 3 perc alatt összerottyantjuk (a keményítőt nem szabad sokáig főzni). Ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk még hozzá vizet. Kóstoljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
- Összeállítjuk a rakottast. Olívaolajjal kikenünk egy tepsit. A rizs felét a tepsi aljára terítjük, erre tesszük a zöldséges massza felét, majd megszórjuk a reszelt sajt harmadával. Ismét rizs következik, rá a massza, majd a tetejére halmozzuk a megmaradt sajtot. Betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul a rakottas tetején.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4354
- Feltöltés dátuma: 2018. július 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ösztön Szerinti Anya
26 recept
Miközben falatozom az ételt, már neki is láttam megosztani Veletek ezt a receptet, mert annyira jól sikerült! Ez is csak úgy indult, mint általában minden főzés nálam: lássuk, mi van a hűtőben, és dobjunk össze belőle valami finomat lehetőleg gyorsan, kreatívan, ügyesen. Pechemre nem vettem ki a fagyasztóból húst, így csak a hűtőben árválkodó maradék gombára és patisszonra támaszkodhattam. No és persze az is opció volt, hogy felhasználjam a szintén megmaradt paradicsompürét, mielőtt megromlana. Ez lett belőle. Mennyei! :)