r
Nosalty Logó

Rakott patisszon Kingabinga konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Ösztön Szerinti Anya
Rakott patisszon Kingabinga konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 493 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2958 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 94 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1503.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    472 mg
  • Nátrium
    519 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    357.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    408 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9588 micro
  • Lut-zea
    1552 micro
Összesen 493 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.6 g

Zsír

  • Összesen
    123.5 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    267 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9018.6 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    2437 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    416 mg
  • Foszfor
    2829 mg
  • Nátrium
    3115 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    351.9 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2143.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    932 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    108 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1017 micro
  • Kolin:
    278 mg
  • Retinol - A vitamin:
    726 micro
  • α-karotin
    58 micro
  • β-karotin
    2445 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    57528 micro
  • Lut-zea
    9314 micro
Összesen 2958 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1837 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 94 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Párolt rizst készítünk, ki-ki szokása szerint. Én kevés olívaolajon megpirítottam a rizst, sóztam, majd kb. dupla mennyiségű forró vízzel felöntve kis lángon, fedő alatt puhára pároltam.
  2. Közben előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A gombát megmossuk, ha nagyon földes, meg is pucoljuk. A kisebbeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbe, harmadba vágjuk (inkább nagyobb darabokban maradjanak). A patisszont kettévágjuk (ha öreg, akkor ezt is megpucoljuk), magját kikaparjuk, kemény szárrészét kivágjuk, majd ezt is nagyobb darabokra vágjuk.
  3. Olívaolajat hevítünk egy magasabb lábasban, és kicsit megpirítjuk a hagymákat. Rádobjuk a gombát, és időnként megkeverve nagy lángon sütjük. Ekkor még nem sózzuk, nehogy idő előtt túl sok levet eresszen. Amikor már itt-ott megpirult a gomba, hozzáadjuk a patisszont, és ezzel is forgatjuk, pirítjuk kicsit. Sózzuk, borsozzuk fehér és fekete borssal is, majd ízlés szerint chilipehellyel szórjuk meg. Nekem most kifejezetten csípősre sikerült az étel, de nem bántam, mert jól ment a viszonylag íztelen zöldségekhez a bátrabb fűszerezés.
  4. Amikor a zöldségek engedtek némi levet, fedőt teszünk a lábasra, és mérsékelve a lángot addig főzzük, amíg a fehér patisszon "üvegessé" nem válik.
  5. Amíg a zöldségek puhulnak, lereszeljük a sajtot és félretesszük. A paradicsompüréhez keverjük az apróra vágott, friss bazsalikomot, a cukrot és a keményítőt, és némi vízzel hígítva simára keverjük. Amikor a zöldségek kellően puhák (de nem szétfőttek!!!), és van még rajtuk kicsi lé, hozzáöntjük a paradicsomos keveréket, és kb. 3 perc alatt összerottyantjuk (a keményítőt nem szabad sokáig főzni). Ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk még hozzá vizet. Kóstoljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
  6. Összeállítjuk a rakottast. Olívaolajjal kikenünk egy tepsit. A rizs felét a tepsi aljára terítjük, erre tesszük a zöldséges massza felét, majd megszórjuk a reszelt sajt harmadával. Ismét rizs következik, rá a massza, majd a tetejére halmozzuk a megmaradt sajtot. Betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul a rakottas tetején.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4354
  • Feltöltés dátuma: 2018. július 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rakott patisszon Kingabinga konyhájából
Ösztön Szerinti Anya 26 recept

Miközben falatozom az ételt, már neki is láttam megosztani Veletek ezt a receptet, mert annyira jól sikerült! Ez is csak úgy indult, mint általában minden főzés nálam: lássuk, mi van a hűtőben, és dobjunk össze belőle valami finomat lehetőleg gyorsan, kreatívan, ügyesen. Pechemre nem vettem ki a fagyasztóból húst, így csak a hűtőben árválkodó maradék gombára és patisszonra támaszkodhattam. No és persze az is opció volt, hogy felhasználjam a szintén megmaradt paradicsompürét, mielőtt megromlana. Ez lett belőle. Mennyei! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...