Rakott kelbimbó ahogy szépróza készíti
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
szépróza
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
Zöldséges réteghez
Húsos réteghez
-
150g darált marhahús213 kcal
-
41 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
5g só0 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
13g víz0 kcal
Szószhoz
-
125g tej70 kcal
-
11g vaj75 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
38g sajt132 kcal
Összesen
779
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
Zöldséges réteghez
Húsos réteghez
-
600g darált marhahús852 kcal
-
200g sűrített paradicsom164 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
21g só0 kcal
-
2g fekete bors5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
50g víz0 kcal
Szószhoz
-
500g tej280 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
150g sajt528 kcal
Összesen
3121
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
Zöldséges réteghez
Húsos réteghez
-
13.8g darált marhahús20 kcal
-
4.6g sűrített paradicsom4 kcal
-
4.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
9 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
1.2g víz0 kcal
Szószhoz
-
11.5g tej6 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
3.5g sajt12 kcal
Összesen
72
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 56.6 g
Zsír
-
Összesen 41.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3926.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 540 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 678 mg
-
Nátrium 2495 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 783.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 314 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 206 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 407 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 1493 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 14382 micro
-
Lut-zea 3584 micro
Összesen
779
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 226.5 g
Zsír
-
Összesen 166.4 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 641 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15705.8 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 257 mg
-
Kálcium 2159 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 519 mg
-
Foszfor 2713 mg
-
Nátrium 9981 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 189.9 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 3134.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1254 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 824 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 1629 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 679 micro
-
Kolin: 821 mg
-
Retinol - A vitamin: 751 micro
-
α-karotin 112 micro
-
β-karotin 5970 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 57528 micro
-
Lut-zea 14335 micro
Összesen
3121
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 361.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 230 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 138 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1326 micro
-
Lut-zea 330 micro
Összesen
72
kcal
Hozzávalók
Zöldséges réteghez
Húsos réteghez
-
200 g sűrített paradicsom
-
2 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
3 tk só
-
1 tk fekete bors
-
4 db babérlevél
-
3 db szegfűszeg
-
2 teáskanál oregánó
-
0.5 dl víz
Szószhoz
-
5 dl tej
-
3 ek vaj
-
2 púpozott ek finomliszt
Elkészítés
Zöldséges réteghez
- A zöldség előkészítése: A kelbimbót előkészítjük, megmossuk, lecsepegtetjük, a nagyobbakat félbevágjuk, majd forró vízben kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük. (Párolóedényben is megcsinálhatjuk.)
- A húsos réteg elkészítése: A vöröshagymát felkockázzuk, sózzuk,az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, majd a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és egy pici vizet, ismét lepirítjuk. (Vigyázzunk, mert könnyen leég.) Tipp: nem árt sütés előtt kiszedegetni a babérleveleket (a szegfűszeget nem találtam, de nekünk még nem sikerült ráharapnunk). Aki tart ettől, használjon őröltet.
- A szósz elkészítése: A vajat megolvasztjuk egy fazékban, hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük.
- Levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a tejet. (Aki biztosra akar menni, forralja fel a tejet előbb. Minél kisebb a hőkülönbség, annál biztosabb, hogy nem fog becsomósodni a szósz.)
- Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, kb. 5 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
- Levesszük a tűzről, és apránként hozzáadjuk a reszelt sajtot. (Azért apránként, hogy ne hűtse le nagyon a szószt.)
- Sütés: A kelbimbó felét tűzálló tálba tesszük, erre kerül a húsos réteg, most jön a kelbimbó másik fele, és végül a szósz.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 147
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9185
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 16.
Ajánló
Ki lehet próbálni úgy is, hogy egy réteg rizst is teszünk a húsos réteg fölé, vagy az alsó réteget főtt krumplival rakjuk le. A variációk száma végtelen, kizárólag a gyorsaság miatt döntöttem emellett az egyszerű változat mellett. Így is termelt elég mosogatnivalót. Ha még ennyi időd sincs, ha túl sok a hozzávaló, vagy drágállsz valamit, de ha csak adnál esélyt egy jóval egyszerűbb rakott kelbimbó receptnek, akkor ajánlom figyelmedbe egy korábbi "gasztro ámokfutásom", nem állítom, hogy van ilyen jó, de hát ízlések és pofonok.:-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
szépróza
96 recept
Az egész alapja ez a fantasztikus muszaka recept, köszönet érte Écinek ezúton is! Pici változtatással és kelbimbóval készítettem el, fenomenális lett.