Kelbimbó

A kelbimbó egyszerű elkészítése és enyhén édes, káposztára emlékeztető íze miatt sokak kedvence. Főzésekor kellemes illatot áraszt, ami tovább növeli népszerűségét. Emellett egy rendkívül sokoldalú zöldségről van szó, melyből leves, főzelék és rakott egytálétel is készülhet. De sokan fogyasztják gazdag tápanyagtartalma és alacsony kalóriatartalma miatt is.
A kelbimbó vagy bimbós kel egy kissé megosztó zöldség, pedig egy rendkívül tápláló és egészséges káposztaféléről van szó, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Többek között nagyon gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, továbbá fogyasztása támogatja az egészséges emésztést is. Ízletes és sokoldalú, így sokféle ételbe beilleszthető, ami tovább növeli népszerűségét. A kelbimbót lehet párolni, sütni, pirítani vagy grillezni, így mindig akad olyan elkészítési mód, ami mindenki ízlésének megfelel.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kelbimbó a káposztafélék családjába tartozó zöldség, mely kemény, tömör textúrával és élénkzöld színű, apró, kerek külsővel rendelkezik. Íze enyhén édes, és a káposztára emlékeztet, de lágyabb és finomabb aromával büszkélkedik. A kelbimbó rendkívül sokoldalú zöldség, melyet levesekhez, főzelékekhez, köretekhez használhatunk, de önálló fogásként is megállja a helyét.
A kelbimbó jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, például C-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas is megtalálható benne. Emellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunrendszert erősítő, és emésztést serkentő hatásokat is tulajdonítanak neki.
A kelbimbót általában bármelyik zöldségesnél vagy piacon beszerezhetjük, emellett rendszeresen megtalálható az élelmiszerboltokban és szupermarketekben is. Általában friss, előrecsomagolt formában kapható. Érdemes olyan kelbimbót választani, melynek levelei épek és szép zöldek, mivel ezek a jelei annak, hogy a zöldség friss és tápanyagban gazdag.
Ha párolni szeretnénk, akkor forraljunk fel vizet egy lábasban, majd adjunk hozzá sót. Tegyük a kelbimbót a forró vízbe, és főzzük 5-7 percig, amíg megpuhul, de még kissé ropogós marad. Szűrjük le, majd tálaljuk ízlés szerinti fűszerekkel, például vajjal és friss citromlével vagy fokhagymás olívaolajjal.
A kelbimbót meg is süthetjük: melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, majd helyezzük a kelbimbókat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Öntsünk rájuk olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk őket ízlés szerint. Süssük a kelbimbókat a sütőben 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.
Pároláskor melegítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a kelbimbókat, és pirítsuk őket 8-10 percig, amíg puhák és aranybarnák lesznek. Fűszerezzük ízlés szerint fokhagymával, sóval, frissen őrölt fekete borssal vagy a kedvenc fűszereinkkel.
Abban az esetben, ha grillezni szeretnénk, melegítsük elő a grillezőt. A kelbimbókat keverjük össze olívaolajjal, sóval és frissen őrölt fekete borssal. Grillrácson süssük őket 8-10 percig, vagy amíg megbarnulnak, és enyhén megpuhulnak.
Főzhetünk belőle levest, rakottast, főzeléket, de tésztához is hozzáadhatjuk, valamint csirkével, tarjával és hátszínnel kombinálhatjuk. Ízletes bundázott kelbimbót is összedobhatunk belőle, illetve pite és lepényke is készülhet belőle.
Még több kelbimbós receptért görgess lejjebb!
Késő ősszel, télen.
Hamar megfonnyad, de hűtőszekrényben 1-2 napig eltarthatjuk felhasználás előtt. Célszerű mielőbb elkészíteni.
fehérjetartalom
3.38 g
zsírtartalom
0.238 g
szénhidráttartalom
8.95 g
víztartalom
86 g
Foszfor
69 mg
Kalcium
42 mg
Nátrium
25 mg
Magnézium
23 mg
B6 vitamin
0.219 g
C vitamin
85 mg
Kolin
19.1 mg
Lutein+zeaxantin
1590 µg
fehérje
3.38 g
Zsír
telített zsírsav
0.062 g
egyszeresen telített zsírsav
0.023 g
többszörösen telített zsírsav
0.153 g
ásványi anyagok
Kalcium
42 mg
Vas
1.4 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
69 mg
Nátrium
25 mg
Cink
0.42 mg
Réz
0.07 mg
Mangán
0.337 mg
Szelén
1.6 µg
szénhidrát
rost
3.8 g
cukor
2.2 g
víz
86 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.139 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.745 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.309 mg
Folát
61 µg
Kolin
19.1 mg
Alfa-karotin
6 µg
Béta-karotin
450 µg
Lutein+zeaxantin
1590 µg
E vitamin
0.88 mg
K vitamin
177 µg
A vitamin
38 µg
C vitamin
85 mg
B6 vitamin
0.219 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!